CDR.cz - Vybráno z IT

Koncepty a připomínky: Jak bude vypadat iOS 7? [video]

ios-7-loog
Pomalu ale jistě se blížíme k vydání iPhone 5S a nás bude čím dál více zajímat nová verze operačního systému iOS. Přinese iOS 7 nějakou převratnou funkcionalitu nebo půjde pouze o několik kosmetických úprav?

iOS je obecně chápán jako poměrně značně uživatelsky přívětivý systém. Ovládání je ve většině případů intuitivní, na druhou stranu často na úkor možností nastavení systému. Na klasickém iOS bez jailbreaku nemůžete nastavit vlastní zvonění, natož nějaké widgety na domovské obrazovce. Změny grafických prvků systému se pak mobilním jablíčkářům zjevují jen v těch nejdivočejších snech.

Přesto a nejspíš právě proto touží uživatelská komunita po změnách a výsledkem nápadů budiž designérské výtvory šikovných grafiků, kteří dají návrhům konkrétní podobu. Apple drží jako vždy vše pod pokličkou a dává tak prostor spekulacím. iOS 6 přinesl Passbook, vylepšil Siri a integroval napříč systémem Facebook. Na druhou stranu odstranil ze základní instalace Google mapy a YouTube.

Možné změny - nastavení, lockscreen

Po shlédnutí několika koncepčních videí vás zaujme pár opakujících se motivů. Uživatelům chybí snadno přístupné nastavení základních funkcí telefonu, jako jsou polohové služby a nastavení připojení k internetu (Mobilní data, 3G a Wi-Fi). Podle designérů by to bylo realizovatelné buď dvojitým klepnutím na "Nastavení" nebo delším podržením prstu nad ikonou (obojí trochu krkolomně proveditelné dle mého názoru). V následném kontextovém menu by bylo na výběr z ikon provedených ve stylu androidu. Prostor by mohl zbýt i pro ovládání hlasitosti a podsvícení.

Je pravda, že zejména nastavení mobilní sítě je relativně časově náročné a nějaká forma zrychlení by nebyla na škodu. Na druhou stranu může velká změna rozbít integritu celého ovládání a přidat tak do systému zbytečné a rušivé prvky. Zejména duplikace dvou prvků byť "fyzicky" v jednom kontextovém menu může uživatele zbytečně mást.

new-ios-2new-ios-1

Vylepšení by se také mohl dočkat "správce úloh" na iOS. Mohl by po vzoru OS X vyrůst do podoby Mission Control, tedy manažeru otevřených oken s náhledy běžících aplikací. Otázkou je, zda je to v mobilním operačním systému dostatečně nutná funkcionalita.

obrázek 1obrázek 2obrázek 3obrázek 4

Další oblastí hodné změny může být zamčená obrazovka (lockscreen). Nabízí se možnost přidání systémových aplikací na místo rychlého otevření fotoaparátu (telefon, mail, zprávy). Z této obrazovky by pak šlo zpřístupnit rychlé nastavení, jako je mód letadlo nebo opět připojení k síti.

Další nápady jako rychlá odpověď ve stylu psaní statusu na integrovaný Facebook účet by možná také nebyly úplně k zahození. Na druhou stranu widgety často používaných aplikací podle mě nepadnou na úrodnou půdu. Při současných rychlostech systému a celého zařízení bude příjemnější celou aplikaci klasicky otevřít. 

Co na to Apple?

Možností je hodně, Apple má rozhodně z čeho vybírat i v uživatelských komunitách, které by neměly zůstat nevyslyšeny. Změní Jony Ive hned po svém příchodu na pozici šéfa "lidského rozhraní" (Human Interface) softwarových produktů v Applu nějak zásadně iOS? Poznamená vývoj v této oblasti odchod Scotta Forestalla? 

Budeme muset na výsledky počkat do června, kdy nejspíš vyjde iOS 7 společně s iPhone 5S. Co si o konceptech myslíte vy? Uvítali byste nějakou funkcionalitu, která ještě nezazněla? Podělte se o názory v komentářích.

Dále čtěte:

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Koncepty a připomínky: Jak bude vypadat iOS 7? [video]

Pondělí, 22 Duben 2013 - 12:06 | Bespi | Nj. to je jako s WP ... taky kde kdo porad tvrdi...
Pátek, 19 Duben 2013 - 20:38 | Haldo | Chce to poriadnu revoluciu. Tie ich zakladne...
Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 18:33 | ren | Hned na zacatku: Neni pravda, ze si nemuzete...

Zobrazit diskusi