CDR.cz - Vybráno z IT

[Aktualizováno foto levnějšího iPhone] Novinky z táborů Applu a Samsungu - iPhone za 5 tisíc a Galaxy S4 mini

levnejsi-iphone
Brzy po oficiálním představení Samsung Galaxy S4 se objevily fotografie menšího bratříčka S4 mini. Samsung tedy evidentně drží trend, ke kterému se nejspíš připojí i Apple - levnější alternativy vlajkových lodí.

Klasický Galaxy SIII svého minisourozence v prodejích předčil na celé čáře, ale zdá se, že přece jen splnil představy Samsungu. Jak jinak bychom měli chápat tah jihokorejského giganta k výrobě menší a levnější varianty Galaxy S4, jejíž fotografie pořídil nedávno Erbek Kubanychbekov a vystavil na Twitter. Na první pohled jde skutečně o zmenšeninu budoucí vlajkové lodi, která by se měla objevit na našem trhu v květnu za necelých 17 000 Kč.

GalaxyS4mini2GalaxyS4mini
Vlevo Samsung Galaxy S4 mini, vpravo srovnání Galaxy S4 a Galaxy S4 mini

Mini varianta nabídne mimo menšího displeje také nižší cenu na úkor výkonu a hardwarového vybavení. Šušká se o dvoujádru taktovanému na 1,6 GHz a o 4,3" SuperAMOLED displeji s qHD rozlišením 960x540.

Hvězdné války: Apple vrací úder

Zatímco bude mobilní svět pravděpodobně zažívat Korejské jaro, Apple si již brousí zuby na zážeh letní sezóny, během které s největší pravděpodobností dorazí iPhone 5S. Analytik Gene Munster z Piper Jaffray stanovil datum představení této horké novinky do posledního týdnu měsíce června tohoto roku. Podle Munstera dosáhnou prodeje v tomto týdnu hodnoty 4 milionů kusů, což by byl oproti iPhone 5 pětinový pokles (toho se prodalo 5 milionů kusů za první víkend).

Uvnitř nové vlajkové lodi Applu můžeme čekat opět nový a rychlejší procesor a pravděpodobně i lepší fotoaparát. Cupertino by tentokrát nemuselo vynechat ani diskutovanou NFC technologii pro bezkontaktní platby telefonem. Hodně se mluví také o biometrických technologiích, které má Apple k dispozici poté, co společnost koupila bezpečnostní firmu AuthenTec začátkem minulého léta za 356 milionů dolarů. Na iPhonech by se tak mohly objevit autentizační mechanizmy typu kontrola otisků prstů, ale Munster očekává, že si Apple schová takového žolíka až na iPhone 6.

iphone-5-S

Reálnější rysy získává však na Apple hodně kontroverzní projekt levnějšího iPhonu, který by mohl společnosti otevřít dveře do rozvojových zemí nebo zapříčinit příliv Apple technologií například do Číny. Zde se očekává úzká spolupráce s největším operátorem na světě China Mobilem, která by údajně mohla způsobit "největší launch spotřební elektroniky z pohledu adoptování a přijetí v historii". Uvedení na trh je očekáváno koncem září tohoto roku s cenovkou $250 (necelých 5 000 Kč), což by představovalo téměř čtvrtinovou cenu "plnohodnotného" iPhonu.

[Aktualizace 18. dubna 2013 17:00]:

Dnes se objevil první údajný snímek levnějšího iPhone. Na blogu tactus.com autor článku polemizuje nad materiálem, ze kterého by mohl levný iPhone ve finále být. Podle všeho to vypadá na plastové tělo, které umožní výměnu krytů za barevné varianty. Vnitřnosti by si mohl telefon vypůjčit od starších bratrů iPhone 4 a 4S, zejména fotoaparát a retina displej (zde možná 3,5"). Zaoblené rohy jsou ve stylu ještě staršího iPhonu 3G(S). 

levnejsi-iphone

Levnější iPhone by s podobnou výbavou pravděpodobně odstřelil z trhu iPod Touch, který by neměl moc perspektivu dále uspět. Právě Touch byl často pro uživatele levnější variantou chytrého zařízení, který obvykle doplňovali levným telefonem pro psaní SMS a volání. Je také možné, že Apple nebude levnou variantu iPhonu distribuovat v Evropě, ale pouze v cílových zemích jako je Čína a Afrika.

Apple by levným iPhonem také pravděpodobně naboural plynulost reklamací a systém celého servisu, pokud by nebyl z cenového hlediska pro Apple příliš zajímavý. To už jsou ale pouze spekulace. Autor článku spekuluje o ceně v přepočtu 6 000,- To je o trochu víc, než jsme původně předvídali, ale přesto je to třetinová cena dnešního iPhone 5.

Koncem roku pravděpodobně Apple uvede také svou novou televizi a začátkem 2014 by měly přijít na trh hodinky iWatch.

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku [Aktualizováno foto levnějšího iPhone] Novinky z táborů Applu a Samsungu - iPhone za 5 tisíc a Galaxy S4 mini

Žádné komentáře.