CDR.cz - Vybráno z IT

iPhone 5S může dorazit v polovině 2013, přinese konečně novinky?

iphone-5-S
iPhone 5 měl znamenat velký pokrok oproti čtvrté generaci chytrého telefonu Apple. Na místo toho byl však docela zklamáním a přinesl jen nemnoho novinek. Jaká je budoucnost iPhone 5S a šesté generace?

iPhone 5S preview - o novém iPhone nyní víme vše

Analytik firmy Jefferies Peter Misek se pravidelně vyjadřuje k možné budoucnosti Apple produktů a využil proto další příležitost podívat se do jablečné křišťálové koule a odhadnout budoucnost iPhonu. Podle výsledků kontrol dodavatelského řetězce to prý vypadá, že by se mohl další přírůstek do rodiny iPhone objevit na scéně v červnu nebo v červenci 2013. S tímto tvrzením nepřímo souhlasí i Digitimes, když předpovídá dodavatelům Applu velmi tučnou jarní část následujícího roku.

iphone-5

Misek předpovídá několik změn a dělí je do kategorií pravděpodobných a možných.

Z našich pozorování vyplývá, že mezi pravděpodobná vylepšení iPhonu patří super HD fotoaparát/displej, lepší baterie a NFC (Near Field Communication pozn. red.). Možné novinky zahrnují IGZO displej pro Retinu+, 128GB úložiště a bude se vyrábět v 6-8 barvách.

Peter Misek se však nezastavil pouze v budoucnosti necelého roku a předpověděl dokonce pár očekávaných vlastností šesté generace iPhone na základě prototypů, které mají údajně již cirkulovat v odpovědných kruzích.

Vypadá to, že několik prototypů iPhone 6 tu již koluje. Model s 4,8" displejem je nejzajímavější. Má Retina+ IGZO displej, nový čtyřjádrový procesor A7 a nové provedení bez tlačítka plochy (Home button). Je také možné, že bude plně ovladatelný gesty.

Oživuje také diskuzi ohledně nízkonákladových iPhonů za $200-$250 (4-5K), které však údajně ještě nejsou pro Apple dostatečně perspektivní.

retina-display

Vydání nového iPhonu v polovině příštího roku by trochu urychlilo prodejní cyklus, který Apple nastolil. Jak jsme viděli letos s iPadem - strategie může být zkrácení intervalů za účelem zvýšení konkurenceschopnosti Applu na poli mobilních zařízení. Z výzkumů vyplývá, že zákazníci díky ročním intervalům často pozdrží nákup i o půl roku kvůli možnosti koupit si zbrusu nový produkt. Urychlení cyklu vyrovná celkové tržby společnosti a udrží produkty "čerstvé" a schopné konkurovat ostatním.

Na druhou stranu by se tím porušila zavedená tradice velkolepých odhalování novinek, pro kterou byl příznačný zejména Steve Jobs. Megalomanské večery každého půl roku by působily přinejmenším úsměvně. Přitom i na takových principech značka stojí.

steve-jobs

Misek také věří, že s novým iPhonem přijde v létě 2013 i další iPad, tentokrát s lehčím a tenčím IGZO displejem. Menší bratříček iPad mini by měl tou dobou dostat Retinu a mohl by se objevit ve více barevných provedeních.

Apple má před sebou také projekt televizního setu ovládaného hlasem a gesty. Peter odhaduje příchod na trh této novinky v září nebo říjnu 2013 s možným zpožděním kvůli finančním problémům Sharpu a výnosům IGZO displejů. Tim Cook označil sféru televizí jako "oblast intenzivního zájmu" firmy Apple.

Těžko říct, jak vážně můžeme spekulace Petera Miseka brát, jeden z jeho úspěšných tipů bylo představení specifikací iPhone 4S. Netrefil se však do IGZO displeje pro třetí verzi iPadu.

Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iPhone 5S může dorazit v polovině 2013, přinese konečně novinky?

Žádné komentáře.