CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Galaxy S4: Dlouho očekávaná vlajková loď konečně na scéně

Samsung Galaxy S 4 - úvodní foto
Nejnovější a zároveň nejvýkonnější smartphone jihokorejského výrobce Samsung byl představen v noci na včerejšek v New Yorku. Dlouho očekávaný příchod tohoto telefonu byl opravdu velkolepý a stejně výborná je i jeho samotná výbava, na kterou se nyní podíváme blíže.

Kapitoly článků

1.  Ve světle předchůdce

V této době je těžké přijít s něčím novým, když je trh nasycen chytrými přístroji s nejmodernějším hardwarem i softwarem, a zaujmout tak oproti široké konkurenci. Samsung má opravdu dobře našlápnuto. Jeho chytré telefony a tablety sklízí veliký úspěch (a to nejen v tuzemsku) a v konkurenčním boji vyhrává především díky nižší ceně jeho přístrojů, hardwarově srovnatelnými se špičkou na trhu. Není tedy divu, jaký rozruch vznikl kolem představení jeho nové vlajkové lodi Galaxy S4 a osobně si troufám říci, že byla splněna veškerá očekávání.

Samsung Galaxy S 4 - představení
Představení v New Yorku, Time Square

Už na první pohled je jasné, že design telefonu vychází ze staršího modelu Galaxy S III. Nikdo asi ani nečekal, že by tomu mohlo být jinak. Opět tak vidíme lesklé, štíhlé a zaoblené tělo, na němž se toho ani dispozičně moc nezměnilo. Nad displejem nalezneme klasicky perforaci reproduktoru hovorů, čočku kamerky pro autoportréty či videohovory, několik senzorů a samozřejmě samotné logo Samsungu. Na spodním okraji už jen oválné mechanické tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku. Záda telefonu nabízí jen čočku hlavního fotoaparátu a přisvětlovací diodu pod ním.

Čeho si ale můžeme na první pohled všimnout je větší displej, čemuž spíše napoví opravdu tenké okraje mezi ním a hranou telefonu. Displej má nyní velikost 5" oproti 4,8" u předchozí generace. Právě dle okrajů kolem něj je ale vidět, že i přes jeho větší velikost zůstaly rozměry samotného telefonu zachovány, ba dokonce i zmenšeny – Galaxy S4 je stejně vysoký jako S III, trochu paradoxem ale je, že i přes větší displej Samsung dokázal samotné tělo telefonu o 0,8 mm zúžit a také o 0,7 mm ztenčit. Výsledkem je tedy smartphone s menšími rozměry a větším displejem, za což já osobně Samsung velmi chválím, avšak uznávám, že ne každému bude vyhovovat displej tzv. od okraje k okraji. Velmi přijatelná je i samotná hmotnost telefonu, která činí 130 gramů. Ještě také zmíním, že tělo S 4 je vyrobeno z plastu stejně tak, jako u mladšího bratříčka. To je sice možná trochu zklamáním, na druhou stranu se to ale neodrazí na ceně, která by byla s použitím hliníku určitě větší.

Samsung Galaxy S 4 - foto

Špičkový a jemný displej

Že se displej malinko nafoukl už víme, jak je to ale s ostatními parametry?! Samsung použil opět Super AMOLED displej s Pentile maticí. Oproti předchůdci je ale u tohoto telefonu neskutečně jemný (441 ppi) a pouhým pohledem jen těžko spatříte jednotlivé pixely. Rozlišení displeje je samozřejmě FullHD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Podle zkušeností novinářů, kteří měli tu čest si telefon při představení v New Yorku vyzkoušet, by měl být displej také více kontrastní a světlejší, než u S III.

Novinkou je ale to, že se pro ovládání telefonu nemusíte displeje vůbec dotknout. Reaguje totiž i když máte prst v jeho blízké vzdálenosti, a to až kolem jednoho centimetru. Těžko říci, jak použitelné to bude v reálu bez absolutně nulové zpětné odezvy, ale rozhodně to zní zajímavě a bude to stát za osobní vyzkoušení. Navíc zde nalezneme i několik funkcí (například odemykání obrazovky), které tohoto ovládání přímo využívají. O tom ale později.

Samsung Galaxy S 4 - v černé
Samsung Galaxy S 4 v černé barvě

Operačním systémem je samozřejmě Android a to v jeho nejnovější verzi 4.2.2 Jelly Bean. Jak je ale u Samsungu zvykem, přidal mu grafickou nadstavbu TouchWiz, která je oproti té u předchůdce trochu pozměněna. Nově nabídne například boční vyjíždějící lištu s nabídkou aplikací či rychlých zkratek, které můžete dle svého uvážení měnit či přesouvat.

Kapitoly článků
1.  Ve světle předchůdce

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Galaxy S4: Dlouho očekávaná vlajková loď konečně na scéně

Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:07 | zeli | Opět plastový, opět příliš velký... Jinak super...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 12:57 | BTJ | Kdyby tam dali displej s polovicnim rozlisenim (...
Neděle, 17 Březen 2013 - 19:37 | Max Devaine | Myslím si, že výkonově jsou na tom telefony již...
Neděle, 17 Březen 2013 - 14:49 | Jack FX | micro SD slot nechybí a taky mi není jasné proč...
Neděle, 17 Březen 2013 - 09:43 | corwin78 | Cena časem půjde dolů, ale co mě mrzí je absence...
Sobota, 16 Březen 2013 - 12:03 | Petr Kodl | Souhlasím, že Samsung nasadil cenu hodně vysoko...
Sobota, 16 Březen 2013 - 09:39 | nameless1 | Tak aby pokořil předchůdce, nepotřebuje být...
Sobota, 16 Březen 2013 - 09:20 | Derryk | Můj názor? Opět velmi předražený. V souvislosti...

Zobrazit diskusi