CDR.cz - Vybráno z IT

CEO BlackBerry: Apple má pět let staré GUI

blackberry-heins
Ředitel BlackBerry informoval veřejnost o nové řadě smartphonů BlackBerry 10 a při té příležitosti si rýpl do Applu, který podle něj nedrží krok s inovacemi.

Thorsten Heins, výkonný ředitel společnosti BlackBerry, v Austrálii nedávno hovořil o připravovaných chytrých mobilních telefonech z řady BlackBerry 10. Prvními zástupci jsou přístroje BlackBerry Q10 a Z10, o němž se můžete dozvědět více informací v našem dřívějším článku. Společnost se chystá posílit také v oblasti nativních aplikací, jichž má mít přes 100 tisíc.

Heins si neodpustil ani pár poznámek na adresu Applu. Nejprve ho pochválil za otevření trhu pro dotyková zařízení a za intuitivní uživatelské rozhraní, díky němuž se Apple stal lídrem ve svém oboru. "Právě kvůli němu se firma stala úspěšnou, musíme si to přiznat a plně respektovat," řekl Heins. A poté pokračoval z jiného soudku: "Domnívám se, že se historie opakuje. Míra inovace je v našem odvětví natolik velká, že pokud neinovujete dostatečně rychle, můžete být nahrazeni někým jiným. Uživatelské rozhraní iPhonu je i přes jeho invenci pět let staré."

Doporučujeme: Vyzkoušeli jsme si nové BlackBerry Z10! Dožene inovacemi konkurenci?

Od smrti Steva Jobse (5. října 2011) se situace kolem nových produktů Applu pomalu zhoršuje. Firma začíná zaostávat za ostatními značkami a nedokáže přijít s něčím jedinečným, co by museli ostatní konkurenti nějakou dobu vylepšovat na svých produktech. Ani očekávané představení iPhonu 5 nepřineslo nic zásadního. Telefon se stal spíše terčem četných vtípků. Lidé začali vyrábět fotomontáže: stačí přidat jeden řádek ikon na hlavní obrazovce a nová verze iPhone je na světě. V obrázkovém vtipu, v němž jsou znázorňeny rozdíly úhlopříček displejů jednotlivých smartphonů napříč výrobci, jasně vedl jihokorejský Samsung se svou vlajkovou lodí smartphonem Galaxy S III, jehož nástupce byl již odhalen.

apple-iphone-5-photoshopsiphone-joke-screen-size

Jak postupně klesá poptávka po iPhonech, tak společnosti Apple Computers klesají i akcie. Aktuální cena jedné akcie je 455 dolarů. Ke dni 1. března se hodnota dostala dokonce na historicky nejnižší úroveň, kterou společnost zaznamenala za posledních 57 týdnů. Cena za akcii v ten den byla pod hranicí 432 dolarů.

Akcie-Apple-1-března
Stav akcií Apple Computers k 1. 3. 2013

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CEO BlackBerry: Apple má pět let staré GUI

Úterý, 26 Březen 2013 - 16:42 | x3m | Len k tomu nazvu. GUI nie je ponozky, aby sa...

Zobrazit diskusi