CDR.cz - Vybráno z IT

iPhone 5 nepřekvapil ani neurazil. Představeny byly i nové iPody a iTunes. [záznam z konference]

iPhone 5 art
(Průběžně aktualizováno) Mnoho jsme se o připravovaném smartphonu dozvěděli díky nemalému počtu úniků informací, ale až dnes v 19:00 našeho času se ukáže, zda vše byla pravda. Nový iPhone má mít větší obrazovku, nový konektor typu Lightning-Thunderbolt a zadní kryt z kovu. Sledujte s námi živý přenos z tiskové konference a dozvíte se více.

Kapitoly článků

Od ledna roku 2007 udává Apple se svým chytrým telefonem směr, jímž se bude celý trh ubírat. iPhone je módou a něčím, co mnozí z majitelů považují za životní styl. Zkrátka a dobře, každé uvedení nového modelu má za následek obrovský poprask, a přestože se občas neobejde bez chyb (například anténa u iPhone 4), skvěle se prodává. Jinak to u chystaného telefonu nevidí ani analytik Gene Muster, který věří v nejúspěšnější start historie - 10 milionů prodaných kusů během září.

new-iphone-5_apple_predstaveni

Na internet se v poslední době dostávala velká spousta informací a dohad o tom, jaký nový smartphone bude. Některé se potvrdí, jiné vyvrátí, ale jaké z nich to přesně budou se do oficiálního uvedení pravděpodobně nedozvíme. Pojďme si alespoň zrekapitulovat, co už by mělo být jisté.

Co už víme o novém iPhone?

Novinka pravděpodobně získá označení iPhone 5, ale v režii jsou také názvy "New iPhone" apod.

Vzhled je podobný současné verzi, avšak s rozdílem výšky celého zařízení. Všechny hlavní designové prvky zůstaly, kromě zadní strany, kde nahradí velkou část krycího skla kov. V horní a dolní části však zůstanou skleněné části, pod kterými se budou skrývat antény. Těšit se opět můžeme na bílou a černou variantu, o dalších barvách se nemluví.

apple_iphone5_final_officialni

Zobrazovací panel oproti předchozím naroste do výšky a změní se tak nejen jeho velikost, ale i poměr stran. Ten by měl odpovídat standardnímu 16:9 a jeho dodavatelem už nebude LG, ale Sharp. Právě nové rozměry by měly nabídnout komfornější sledování videa a konzumování obsahu, viz následující video.

Velkou změnou je nahrazení stávajícího dock konektoru novinkou v podobě miniaturního Thunderbolt-Lightning konektoru. Přestože se jedná o krok kupředu, stávající uživatelé Apple hračiček budou muset investovat do nového příslušenství. Nová budou i sluchátka, která by už neměla trpět problémem s častým rozbíjením.

apple_iphone_5_kabely_lightning apple_nova_sluchatka

Hardwarová výbava si polepší 1 GB operační paměti a především novým čipsetem A6. Ten má být úspornější než A5X (ale méně výkoný), přičemž výkon bude i tak na dostatečné úrovni. Neměla by chybět podpora LTE sítí a případně i čím dál se rozšiřující NFC. Mluví se i o vylepšeném fotoaparátu, ale zde si budeme muset počkat s bližšími informacemi na samotnou konferenci, kterou pro vás budeme živě sledovat a reportovat (viz níže).

Čekání si můžete zpříjemnit články, kde jsme se na smartphony iPhone podívali z několika úhlů:

Živý přepis a nejaktuálnější informace naleznete v následující kapitole.

Kapitoly článků

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iPhone 5 nepřekvapil ani neurazil. Představeny byly i nové iPody a iTunes. [záznam z konference]

Čtvrtek, 13 Září 2012 - 14:47 | HKMaly | Treba apple zareaguje bleskovou mimosoudni...
Čtvrtek, 13 Září 2012 - 09:13 | Tom27 | humus jak se mobili neustale zvetsujou tablety...
Čtvrtek, 13 Září 2012 - 07:12 | ellle | skus precitat zaciatok prepisu: "13:00 - V...
Středa, 12 Září 2012 - 22:51 | micker | corvin pry nejen samsung ale i HTC takze uvidime...
Středa, 12 Září 2012 - 22:48 | micker | jejda, klobouk dolu, cdr vi ze apple neco uvadi...
Středa, 12 Září 2012 - 16:45 | corwin78 | Jestli je toto pravda, tak se iPhone 5 do obchodu...
Středa, 12 Září 2012 - 16:34 | HKMaly | Ta konference je od 19:00 ktereho casu? GMT?

Zobrazit diskusi