CDR.cz - Vybráno z IT

Čtveřice důležitých mezníků v historii Apple iPhone, co pomohlo zařízení ke slávě?

iPhone original
Jedná se o produkt udávající směr vývoje trhu s chytrými mobilními telefony. Co vše mohlo iPhone pomoci při jeho cestě za slávou a jak vypadala jeho první verze?

První model iPhone, představený Stevem Jobsem v lednu roku 2007, zapůsobil na veřejnost a novináře nemalým dojmem. A aby také ne, do té doby se využívalo především rezistivních dotykových displejů, k jejichž přesnému ovládání bylo lepší využít stylusu. Apple šel na celou situaci trochu jinak a rozhodl se zde nasadit kapacitní displej krytý tvrzeným sklem. K novému stylu ovládání přidal i vlastní systém a trochu jiné prostředí, než byli uživatelé zvyklí. 

Kdo by dnes nechtěl při zvětšování fotografií gestem sáhnout na displej a "táhnout prsty od sebe". Jednoduché, funkční, a přestože vše z dnešního pohledu vypadá poněkud všedně, před příchodem iPhone tomu tak rozhodně nebylo. O historii tohoto zařízení bychom se mohli rozepisovat dalekosáhle, ale to nechme na jindy.

02_iphone_big

Podívejme se na pár momentů, které byly pro vývoj iPhonu podle kolegů z PCWorld.com zásadní. Některé z nich změnily celou platformu od základů, přestože někdy přišly později, než by bylo zdrávo. Ve výsledku jsou všechny společně tím, co vytvořilo "vzor" dnešních smartphonů - iPhone.

Nižší ceny

Původní model debutoval v USA za vysokou cenu 499 dolarů za 4GB model, 599 za 8 GB a 699 dolarů při kapacitě 16 GB. To z něj dělalo spíše luxusní a předražené zboží, ale již tři měsíce po vydání došlo ke slevě na 200 dolarů za 8GB verzi.

03_jobs-iphone

Tato cena se stala základem i pro budoucí generaci tohoto zařízení a třeba iPhone 3G z roku 2008 již na této ceně začínal. Apple se této cenové politiky drží i nadále (200 dolarů za základní 8GB verzi a 100 navíc za každé dvojnásobné zvětšení paměti). Zde je nutné podotknout, že na evropském trhu je cena i v současné době vysoká a nedá se srovnávat se situací na americkém trhu.

App Store a povedený obchodní model

Internetový obchod s obsahem pro zařízení byl jednou z nejdůležitějších změn vůbec. Zpočátku byl iPhone spíše pěknou hračkou než plnohodnotně využitelným zařízením. Teprve spuštění App Store v roce 2008 změnilo zajímavou technologii v plnohodnotnou platformu.

06_appstore

Pokrok se neobešel bez přešlapů a za zmínku stojí třeba prohlášení Steva Jobse, kdy tvrdil, že nativní aplikace nejsou potřeba, protože je plnohodnotně nahradí ty cloudové. Myšlenka to byla určitě dobrá, ale tato slova se budou naplňovat až se současnou rostoucí popularitou cloudových řešení.

Podpora 3G

Přestože bylo zařízení v mnohém revoluční, nemělo ve svém těle ukrytý čip s podporou 3G sítí. Představení proběhlo v době, kdy tyto čipy zatěžovaly výkon baterie až příliš a stejně tak zabíraly nemalý prostor. O infrastruktuře operátorů nemluvě.

Již brzy po uvedení konkurence přicházela s telefony obsahujícími 3G čip a tlak na nasazení nové technologie do iPhonu sílil. Volání nezůstalo bez odezvy, přestože bylo poměrně pozdě, a již příští rok byl představen iPhone 3G, který byl lepší a některé neduhy odstraňoval. To přispělo k jeho dalšímu rozšíření.

Čip A4

iPhone a iPad, kterému jeho menší bráška prorazil cestu k zákazníkům, nejsou jen zařízení vhodná pro hraní Angry Birds a kontrolování mailů. To potvrzuje i integrovaný hardware, skrývající slušný výkonový potenciál.

05_a4_cip_apple

O výkon se v útrobách iPhone 4 stará právě mikročip A4, za jehož návrhem stojí samotný Apple a s nímž se dnes lze setkat v nejrůznějších zařízeních typu iPad, Apple TV, iPod Touch apod. Díky vlastnímu návrhu čipů z něj umí vytěžit maximum a přestože jej dnes nahradila nová generace A5 a A5X, zapsal se A4 jako první z této rodiny "Applem navrhnutých čipů".

Důvodů, proč se iPhonu během jeho poměrně krátké avšak úspěšné éry tolik daří, je spousta, ať už zmíníme velké zapálení a důvěru v produkt ze strany samotného Steva Jobse, širokou komunitu, nebo povedený obchodní model a obrovský zájem vývojářů. Největší bitvu svádí iPhone s androidími telefony, ale na vývoj této platformy se podíváme jindy.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtveřice důležitých mezníků v historii Apple iPhone, co pomohlo zařízení ke slávě?

Úterý, 3 Červenec 2012 - 08:38 | Lukáš Voříšek | Zdravím, však stejně je myšlený i text v článku....
Úterý, 3 Červenec 2012 - 08:07 | logout | omlouvám se za ranní hrubku.
Úterý, 3 Červenec 2012 - 08:06 | logout | Já tedy nevím, ale živě si pamatuju, že v době...
Úterý, 3 Červenec 2012 - 01:56 | JoHnY3 | V podstate nic, ale svoji dobe to byla vyborna...
Pondělí, 2 Červenec 2012 - 20:52 | mimi1vx | A4 .. co je na tom čipu od aplle kromě názvu ......

Zobrazit diskusi