CDR.cz - Vybráno z IT

Podívejte se na více než 40 prototypů smartphonů a tabletů od Apple: Jak navrhují design u nakousnutého jablka?

apple-iphonenahled_prototyp
Ačkoli se to může zdát jednoduché, za návrhem nových telefonů stojí desítky a desítky návrhů, které skončí tzv. v šuplíku designéra. Pojďme se na ně podívat a ukázat si, jak mohl vypadat iPhone, kdyby ruka sáhla vedle.

Dokud byl legendární Steve Jobs naživu, značná část návrhu výsledného vzhledu produktů se ovíjela od jeho vkusu. Pokud bylo něco špatně, nebo zkrátka jinak, než si iJobs představoval, neměl návrh šanci uspět, dokud neodpovídal jeho "ideálu". Jak je to v Apple dnes sice nevíme, ale vzhledem k finančním prostředkům je jasné, že o dobré designéry zde stále nouzi nemají.

apple-iphone-prototype-26-verge-1020_gallery_post

V současné době je standardem provést návrh nejprve v elektronické podobě, kde je na případné chyby a úlety prostoru spousta. Jen pár nejlepších a pro daný hardware nejvhodnějších modelů se dočká realizace, ať už se jedná jen nefunkční plastovou krabičku, nebo jinou formu konečné podoby.

Design musí být nejen líbivý, ale musí splňovat spoustu předem požadovaných vlastností, jako je vhodné rozložení pro vnitřní hardware (odvod tepla apod.), rozumné tvary pro snadnější výrobu (tvorba forem je poměrně nákladná) nebo uživatelský komfort (tvar padnoucí do ruky uživatele apod.).

apple-iphone-prototype-32-verge-1020_gallery_post

Jednou z nejdražších činností při návrhu nového zařízení je výroba prvních prototypů, které odhalí další skryté neduhy. Ani to však nemusí pomoci, jak se přesvědčili majitelé iPhonu 4 při problémech s anténou. Apple tahle nechtěná sranda stála nemalé finanční prostředky a spoustu kritiky, včetně nejrůznějších žertíků.

iphone-4-yoda

Proces je samozřejmě ještě složitější a ve velkých korporacích ke konečnému výsledku vede velmi přísné a zdlouhavé schvalování. To nyní nechme stranou a pojďme se podívat, jak vypadají CAD návrhy a prototypy iPhonu a iPadu.

apple-ipad-prototype-03-verge-1020_gallery_post

Co na ně říkáte vy, měl Apple v některých případech sáhnout jinam?

Zdroje: 

Galerie ke článku

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podívejte se na více než 40 prototypů smartphonů a tabletů od Apple: Jak navrhují design u nakousnutého jablka?

Čtvrtek, 9 Srpen 2012 - 11:11 | Riman | Zajímavé je, jak se některé návrhy náramně...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 16:03 | mikeczcom | a odkud bereš jistotu že to zveřejnili sami...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 12:05 | Max Power | Napadá tě jiný důvod, proč by to jinak zveřejnili...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 11:56 | DRK | No hlavně aby si zase nedali všechny ty "...

Zobrazit diskusi