CDR.cz - Vybráno z IT

Hands-on: BlackBerry Z10 - BlackBerry dohání konkurenci

blackberry-Z10-14
Přinášíme unikátní hands-on pohled na práci s novou vlajkovou lodí BlackBerry Z10, která po delší době u vlajkové lodě porušuje zásadu fyzické klávesnice a přichází se zbrusu novým systémem BlackBerry 10 OS podporujícím androidí aplikace.

Začátek roku je pro BlackBerry plný změn. Nejdříve změna názvu firmy z RIM na BlackBerry a nyní i stylový telefon porušující tradici fyzické klávesnice. Osobně jsem byl na telefon velmi zvědavý, takže mě potěšila možnost si vše vyzkoušet na tiskovce.

BlackBerry Z10 se může pochlubit poměrně kvalitním šasi, které působí pevným dojmem. To je podpořeno jednak 9mm výškou telefonu a také ostrými hranami ve stylu iPhone 4/5. Příjemně padne do ruky, 13 x 6,5 cm řadí Z10 mezi spíše větší telefony, ale takové rozměry jsou pro správný požitek z 4,2" displeje docela nutnost.

blackberry-Z10-13blackberry-Z10-6blackberry-Z10-14

Na levé straně najdete vysokorychlostní USB 2.0 pro synchronizaci dat s počítačem a dobíjení baterie. Hned vedle sedí micro HDMI port, přes který připojíte telefon k televizi nebo k projektoru. Napravo v horní části je netradiční a velmi dlouhý ovladač hlasitosti ve stříbrné barvě. Zadní strana telefonu obsahuje protiskluzový vzor, logo BlackBerry a 8MPix foťák s bleskem. V horní části je pak jack pro sluchátka a sleep/wake tlačítko umístěné trochu neobvykle úplně uprostřed.

Systém

Pro vstup do systému BlackBerry 10 OS stisknete sleep/wake tlačítko a přejedete z dolní části vzhůru, což vyvolá zajímavou animaci připomínající utírání obrazovky. Hlavní menu obsahuje tradiční ikonky aplikací a máte samozřejmě možnost využít více obrazovek, mezi kterými lze jednoduše přecházet tažením prstu. Když se tímto způsobem dostanete na první obrazovku a posunete se ještě více vlevo, jste v seznamu právě běžících aplikací reprezentovaných okny – zajímavý koncept.

blackberry-Z10-3blackberry-Z10-5blackberry-Z10-9

Gestem nahoru a vpravo se dostanete do BlackBerry Hubu, který je centrem všech událostí. Můžete číst na jednom místě SMS, maily, kontrolovat nepřijaté hovory a sami vytáčet nové. Rychle se dostanete také na Facebook a Twitter. Pro lepší orientaci využijete filtry podle kategorií událostí. Nepotřebujete tak přepínat mezi různými aplikacemi jak je tomu na většině mobilních platforem, vše je prostě na jednom místě.

blackberry-Z10-1blackberry-Z10-15blackberry-Z10-17

Systém obsahuje také správce souborů a mnoho základních aplikací typu kalendář a jednoduchý balík kancelářských programů Documents To Go.

Android je náš kamarád

Operační systém překvapuje na každém kroku. Obsahuje totiž také Android runtime, což umožňuje vzít práci na OS 10 na další úroveň s androidími aplikacemi. Byl jsem ujištěn, že 70 - 80 % aplikací na Google Play půjde spustit na novém BlackBerry, nebudeme tedy ochuzeni o Angry Birds! Překompilovat aplikace aby byly kompatibilní s BlackBerry je údajně jednoduché, proto se dá říci, že Android aplikace budou s trochou snažení kompatibilní s BB OS 10. A to se vyplatí!

BlackBerry Balance

Přirozeně jsem se soustředil při prohlížení telefonu a souběžných dotazech určených produkťákům na zabezpečení systému. Hlavní funkcionalita tímto směrem je v systému BlackBerry Balance, který kompletně rozděluje paměťový prostor na dvě navzájem izolované části – pracovní a osobní. Každá obsahuje různé aplikace, které jsou pro oblast příznačné a pár systémových aplikací je hybridních – umí pracovat v obou prostorech najednou.

blackberry-Z10-2blackberry-Z10-10

To se hodí mimo jiné ve chvíli, kdy potřebujete korporátně nasadit do firemních zařízení určitý software, který například umožňuje přístup k citlivým firemním datům a je potřeba kontrolovat vzdáleně jeho činnost.

Klávesnice

Byl jsem hodně zvědavý na klávesnici na obrazovce, protože ta je vzhledem k předchozím verzím poměrně velkou novinkou. Musím říci, že mě velmi příjemně překvapila. Písmenka na sebe těsně navazují, a i když displej není nijak extrémně široký, působí velikým dojmem. Píše se na ní opravdu příjemně, po několika minutách psaní bych řekl, že velmi podobně, ne-li lépe než na iPhonu.

blackberry-Z10-7blackberry-Z10-11blackberry-Z10-8

Klávesnice obsahuje zajímavou funkcionalitu – při psaní slova dostáváte nenápadná doporučení na dokončení od systému. Pokud budete chtít napsat například slovo "systém", napíšete "sys" a nad následujícím písmenem ("t") se objeví "systém". Slovo přirozeným gestem prstu "hodíte" na obrazovku, velmi užitečné.

Závěr

Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykl na gesta, ale pokud jsou pro člověka intuitivní (jakože na BB 10 OS jsou) jejich síla je nepopsatelná kdekoliv – ať už například na OS X nebo na Windows 8. Práce se systémem je úplně plynulá, jak by se u zařízení s předpokládanou cenovkou cca 14 000,- dalo očekávat.

I když je BlackBerry bráno hlavně jako korporátní záležitost převážně v USA, podle odhadů by mělo být v česku cca 40 - 50 tisíc zástupců. Do doby než přišla Z10 jsem neviděl potenciál u mainstreamových uživatelů, teď jej však konečně vidím. S podporou instantních zpráv BlackBerry Messenger, aplikacemi pro sociální sítě, kvalitním fotoaparátem a zejména s podporou pro Android aplikace vznikl produkt pro běžného uživatele, který dobře vypadá, efektivně funguje a má vlastní image. O tom přeci telefony v této cenové hladině jsou především.

Cesta do neznámého světa BlackBerry se určitě vyplatí i kdyby to měl být jen krátký výlet. A kdo ví, třeba se nakonec přestěhujete, potenciál bydlení zde totiž nyní bezesporu existuje.

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hands-on: BlackBerry Z10 - BlackBerry dohání konkurenci

Pondělí, 25 Únor 2013 - 05:54 | Dizz | ok tak Curve Touch nevysel, ale zase jsme zapomel...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 02:01 | JoHnY3 | USB2 režim 480Mbit se jmenuje Hi-Speed. USB3...
Pondělí, 25 Únor 2013 - 00:12 | John Doe | "vysokorychlostní USB 2.0" jestli je to...
Neděle, 24 Únor 2013 - 22:27 | Dizz | "BlackBerry Z10, která jako první porušuje...
Neděle, 24 Únor 2013 - 15:36 | Michal Dobrodenka | čo sa týka tých androidovych apps, tak ľahko...

Zobrazit diskusi