CDR.cz - Vybráno z IT

RIM uvede BlackBerry 10 na trh koncem ledna příštího roku, známe další informace

BlackBerry London a BlackBerry OS 10
Společnost RIM připravuje nový operační systém BlackBerry 10 a několik nových přístrojů. Nejen mezi uživateli značky jsou s novým systémem spojována velká očekávání. Na úspěchu nového systému a připravovaných telefonů bude dost možná také výrazně záviset i budoucnost společnosti vůbec jako takové, protože ekonomické výsledky mají v posledních měsících a letech sestupnou tendenci. Oficiálně se nového systému a pravděpodobně také nových přístrojů dočkáme 30. ledna 2013. Pojďme se již nyní ale podívat i na několik zajímavých inovací.

O novém systému BlackBerry 10 se na více či méně oficiální úrovni hovoří již dlouho, výrobce dokonce již před určitou dobou uvolnil i testovací vývojářské zařízení a poskytl informace o dalších připravovaných modelech i samotném systému.

Tematikou nových BlackBerry se zabýval také náš starší článek BlackBerry London a BlackBerry OS 10 - na co se (snad) můžeme těšit, ve kterém je možné nalézt další související informace.

Nyní se ale začíná konečně schylovat i k uvedení reálných zařízení, které by mělo následovat brzy po oficiálním uvedení do prodeje, tedy po 30. lednu 2013. K tomu termínu výrobce uvedl, že představení systému bude současně probíhat na několika kontinentech, kde budou kromě informací o systému samotném a nových telefonech uvedeny také údaje k dostupnosti a cenách. Dá se předpokládat, že na některých trzích se dostanou nové telefony do prodeje ihned po tomto datu, někde si zřejmě bude nutné počkat.

Kromě informací, které byly k dispozici již dříve, se ale postupně objevují i další novinky. Pojďme se na některé z těch, které nezmiňoval starší, výše odkazovaný článek, proto podívat.

BlackBerry Flow

Jako Flow BlackBerry označuje zcela nový způsob interakce mezi uživatelem a telefonem (případně jiným zařízením, např. tabletem). Nové Flow (v překladu "tok") by mělo uživatele neustále udržovat v akci, v pohybu, a ne ho zdržovat, jak to prý dělají jiné systémy. Společnost RIM si od nového prostředí (často jej označuje jako uživatelské paradigma) slibuje jednoduché, intuitivní, ale zároveň velmi přesné a dokonale funkční ovládání, které velmi často spoléhá na nejrůznější zkratky nebo dotyková gesta. Nové prostředí by se mělo projevit u všech součástí telefonu, tedy např. i u uživatelských ploch, při čtení zpráv nebo přepínání mezi aplikacemi. Celé prostředí by navíc mělo být dokonale ovladatelné pouze za pomoci palce (či jiného prstu) i při držení v jedné ruce. Názor si patrně nejlépe uděláte z přiloženého videa.

BlackBerry Hub

Součástí systému bude také pokročilá aplikace pro práci s nejrůznějšími komunikačními kanály. Kromě očekávaných SMS zpráv a e-mailu sem bude zakomponován také Facebook, Twitter, IM a případně i další služby. Uživatel bude mít k dispozici nejrůznější náhledy, filtry a další funkce a možnosti, které mu umožní být vždy maximálně efektivní. Na textovou komunikaci kladli u BlackBerry vždy vysoký důraz, proto se zdá, že ani tentokrát se zde nedopustí žádného zaváhání a BlackBerry Hub bude podstatnou a plně funkční systémovou aplikací, která by navíc měla být velmi rychle dostupná z jakékoli právě používané části systému. Opět i zde platí, že vše bude snadno a rychle ovladatelné s tím, že opět budou ve značné míře využívána nejrůznější dotyková gesta.

Na přiloženém videu je možné kromě BlackBerry Flow a BlackBerry Hub dobře vidět i další aplikace,

např. BlackBerry Messenger, kalendář, adresář apod.

BlackBerry Balance

Pomocí této funkce by mělo být možné v telefonu vedle sebe současně spravovat, ochraňovat a zároveň samozřejmě i používat pracovní i soukromé informace a aplikace. Pomocí podrobných nastavení je tak možné např. určit, že uživatelem doinstalované aplikace nebudou mít přístup k údajům z firemních aplikací nebo že informace z pracovního e-mailu nepůjde jednoduše překopírovat do poznámkového bloku apod. Data uložená v přístroji je bude možné navíc spravovat i na dálku, popřípadě omezit jejich dostupnost - to znamená, že pokud uživatel odchází odpoledne z práce domů, může mu zaměstnavatel např. zamezit přístup k elektronické poště a dokumentům, zároveň mu ale může např. zachovat přístup ke kontaktům a kalendáři. Samozřejmostí je také možnost dálkově vymazat data z telefonu v případě, kdy byl telefon odcizen či ztracen. Vše by opět mělo být velmi jednoduché a intuitivní, koncový uživatel by navíc neměl o fungování technologie BlackBerry Balance téměř vědět.

BlackBerry Keyboard

Řada uživatelů a fanoušků by zde jistě raději viděla informace o klávesnici hardwarové, která je pro přístroje této značky typická. Tentokrát je ovšem musím zklamat, protože tento odstavec se bude věnovat klávesnici softwarové. Klávesnice v základní podobě nijak neplýtvá místem a opět, jak je pro nový systém typické, maximálně využívá dotykových gest. Součástí klávesnice je rovněž vestavěný systém pro napovídání a odhadování budoucích slov, který odhadnutá slova zobrazuje rovnou nad vybranými tlačítky klávesnice. Pokud systém slovo odhadne správně, lze jej napsat jedním jediným tahem. Prakticky také vypadá gesto, kdy prstem táhnete z pravé strany klávesnice na levou, kterým je možné kompletně mazat napsaná slova. Alespoň na připraveném produktovém videu vypadá klávesnice šikovně a použitelně, otázkou je, jak si povede i v praxi a v jiných jazycích než je angličtina.

Podobně jako v předchozím článku se ani tentokrát nejedná o nijak vyčerpávající popis nové platformy, ale spíše o nástin směru, kterým se chce společnost RIM vydat do budoucna s ukázkou několika zajímavých novinek. Je určitě pravda, že připravovaný systém vypadá nanejvýš sympaticky. Vidět je snaha o to, aby výrobce přišel s něčím novým a měl co nabídnout. Doufejme také, že si výrobce nechal dostatek prostoru na dokonalé odladění systému, které se u konkurenčních platforem ne vždy daří zcela dokonale. To vše se ale ukáže až v následujících měsících s příchodem prvních reálně dostupných zařízení. Až v té době bude také možné posoudit, jak velkou konkurencí bude BlackBerry OS 10 pro současné platformy, včetně již zažitých iOS a Androidu, a pomalu ale jistě se nadechujícího Windows Phone 8.

Diskuse ke článku RIM uvede BlackBerry 10 na trh koncem ledna příštího roku, známe další informace

Žádné komentáře.