CDR.cz - Vybráno z IT

BlackBerry London a BlackBerry OS 10 - na co se (snad) můžeme těšit

blackberry_london
Situace společnosti BlackBerry není v těchto dnech právě růžová. Současné modely se neprodávají podle očekávání a tržní podíl společnosti se pomalu ale jistě snižuje na úkor systémů jako je Android či Apple iOS. Zlom by v tomto nelichotivém trendu mohl přinést připravovaný systém BlackBerry OS 10 a na něm postavené smartphony.

Na jejich uvedení do prodeje si sice ještě budeme muset nějaký ten čas počkat, přesto se ale dá z dostupných informací již nyní dost dobře odhadnout, jak asi budou vypadat a jakou výbavou budou disponovat.

Většina informací na následujících řádcích sice nepochází přímo z oficiálních zdrojů, přesto se ale mohou pyšnit poměrně vysokou věrohodností, takže si můžeme udělat solidní obrázek o tom, jak budou nové smartphony BlackBerry i jejich systém asi vypadat. První telefony se systémem BlackBerry OS 10 se měly na trh původně dostat již letos na podzim, výrobce však nakonec jejich uvedení odložil až na začátek příštího roku. Co přesně za zpožděním stojí, není jasné. Dá se však tušit, že příčinou může být snaha nový systém dotáhnout do finální podoby, která se obejde bez řady nejrůznějších kompromisů.

Smartphony s BlackBerry 10

Mnohé o podobě nového systému i telefonů napověděl již dříve model BlackBerry 10 Dev Alpha, tedy referenční kousek určený pro vývojáře.

Prototyp byl vybavený displejem s úhlopříčkou 4,2 palce a rozlišením 1280 x 768 bodů. V jeho útrobách se pak nacházel dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz doplněný o 1 GB RAM a 16 GB uživatelské paměti. Vše pak poháněla jedna z prvních verzí systému BlackBerry 10. Jistě, jednalo se o prototyp s mnoha úskalími a vypuštěný dlouho před prvními finálními přístroji, lze z něho však vycházet.

Dá se tedy usuzovat, že nové modely budou více či méně z tohoto konceptu vycházet. Ostatně - v poslední době unikající grafické rendery i informace o výbavě telefonů toto rozhodně nevyvracejí.

První z modelů, který by se měl dostat na trh, je již delší dobu označován jako BlackBerry London. Ten bude zřejmě tvořit vlajkovou loď společnosti a dá se tedy očekávat minimálně stejně dobrá výbava jako u výše zmiňovaného prototypu, možná dokonce i lepší. Displej novinky by měl mít úhlopříčku 4,3 palců a rozlišení 1280 x 720 bodů, obrazovka by měla být typu IPS. Neoficiální informace dále hovoří také o dvoujádrovém 1,50 GHz procesoru TI OMAP, 1 GB RAM, 16 GB uživatelské paměti (a slotu pro paměťové karty), 8 megapixelovém fotoaparátu, NFC, HDMI či 1800 mAh akumulátoru.

Vedle tohoto plně dotykového telefonu by měl být spolu s ním na trh uveden také pro BlackBerry klasický model s QWERTY klávesnicí pod displejem. Ten by měl spadat do tzv. Series N a měl by mít čtvercový displej s rozlišením 720 x 720 bodů.

BlackBerry London (s klávesnicí)

Podle uniklé produktové mapy společnosti BlackBerry bychom se měli vedle dvou smartphonů dočkat také dvou nových tabletů.

BlackBerry_10_London_render

Operační systém BlackBerry 10

Podobně jako u Androidu čtvrté verze dochází i u BlackBerry 10 ke sjednocení jednoho systému pro chytré telefony i tablety. A právě systém založený na jádře QNX pro tablet BlackBerry PlayBook je základem nového BlackBerry 10. Kromě nativních aplikací a aplikací v HTML5 v něm bude navíc možné provozovat i aplikace pro Android.

Systém bude mít přepracované uživatelské prostředí (podobné s PlayBookem) včetně nového systému přepínání aplikací (multitaskingu). Vedle klasických (a očekávaných aplikací) jako je BlackBerry Messenger (ovšem nyní již s možností video chatu) se mohou uživatelé těšit na podstatně lepší integraci sociálních sítí Facebook a Twitter, nové mapy, editor videa či fotografií, kancelářský balík DoctToGo a řadu dalších aplikací. Přepracována by měla být i softwarová klávesnice a aplikace pro obsluhu fotoaparátu, samozřejmostí je i napojení na cloud.

Diskuse ke článku BlackBerry London a BlackBerry OS 10 - na co se (snad) můžeme těšit

Středa, 26 Září 2012 - 15:19 | a a | Ohladom toho, preco sa vsade objavuje len London...
Úterý, 25 Září 2012 - 20:47 | Matydot | Zvlastni, ale BB Bold pokladam za jediny...
Úterý, 25 Září 2012 - 17:20 | Filip Marvan | Mám podobné preference i obavy jako logout. Sám...
Úterý, 25 Září 2012 - 14:15 | Noxik | Doufejme, ze ten QWERTY model nejak nezmrvi,...
Úterý, 25 Září 2012 - 12:12 | logout | Netvrdím, že si nedají pozor, ale jde o to, že...
Úterý, 25 Září 2012 - 11:50 | JoHnY3 | Myslim, ze si da RIM pozor pokud jde o ovladani....
Úterý, 25 Září 2012 - 11:26 | logout | Popravdě se na BB těším také, i když mám poněkud...
Úterý, 25 Září 2012 - 08:35 | Filip Marvan | Na Blackberry 10 se opravdu těším. Především na N...

Zobrazit diskusi