CDR.cz - Vybráno z IT

Zapomeňte na RIM, nyní už jen BlackBerry: Nové smartphony a operační systém slibují mnohé

01-blackberry-10-z10-q10
Včerejší konference odhalující budoucnost platformy BlackBerry dodržela vše, co slíbila. Vedle uvedení nového operačního systému BlackBerry 10 a smartphonů Z10 a Q10 došlo k několika dalším překvapením. Mezi ně patří nečekané zaměstnání zpěvačky Alicia Keys na pozici kreativní ředitelky a poté velmi důležitá změna názvu společnosti.

Kapitoly článků

1.  Zapomeňte na RIM, nyní už jen BlackBerry: Nové smartphony a operační systém slibují mnohé

Ano, čtete správně. Společnost založená v roce 1984 pod názvem Research In Motion (RIM) se po téměř 30 letech rozhodla pro změnu. Její produkty nesly a ponesou název BlackBerry a nemalý počet lidí toto označení bral zároveň jako jméno výrobce. RIM je však nyní definitivně pryč, odteď už jen BlackBerry.

BlackBerry Z10 A Q10, dotykem i klávesnicí

Uvedení nových telefonů nepřekvapilo a parametry jsou přesně takové, jak jsme mohli spatřit z dřívějších úniků. Jedná se tedy o dvojici zařízení s označením Z10 a Q10. Dotykový Z10 (vývojové označení London) má být vlajkovou lodí, čemuž napovídá i zvolená výbava (tu mají oba modely velmi podobnou). Dvoujádrový procesor na frekvenci 1,5 GHz by měl společně s 2 GB RAM a vyladěným systémem poskytnout dostatek výkonu i pro náročnější aplikace. Vnitřní úložiště se pochlubí kapacitou 16 GB, přičemž nechybí ani starý dobrý microSD slot pro její rozšíření, který leží pod krytem, tedy stejně jako microSIM.

o-BLACKBERRY-Z10-Q10-570

Dále nechybí NFC, 4G LTE a potěší i použitý microHDMI konektor. Displej modelu Z10 je 4,2 palce velký a nese rozlišení 356 dpi (768 × 1 280 obrazových bodů). Q10 sází na osvědčený koncept s hardwarovou klávesnicí a je jakýmsi nástupcem staršího modelu 9900 Bold. Displej nese kvůli hardwarové klávesnici menší, ale úhlopříčka 3,1 palce neurazí. Rozlišení je zde netradičních 720 × 720.

BlackBerry-Z10-602x481

Prodeje Z10 mají začít koncem ledna ve Velké Británii prostřednictvím mobilních operátorů. Cena bez dotace má být podobná iPhonu 5, tedy kolem 15 000 Kč. Q10 se do prodeje dostane až v dubnu 2013. Za jak dlouho se novinky dostanou na pulty našich obchodů bohužel zatím nevíme.

IMG_9647

A co bude na novém postu kreativní ředitelky dělat zpěvačka Alicia Keys? Nutno podotknout, že do návrhu telefonů jako takových by neměla mít kompetenci zasahovat. Bude spíše takovou marketingovou tváří BlackBerry, vídat jí budeme v reklamách a několik jejích nejlepších písniček by mělo být zdarma nahráno v nových zařízeních. Zároveň bude mít za úkol přesvědčit další slavné osobnosti k podpoře platformy a v pracovní náplni je prý i položka sledovat aktuální trendy. Podobná partnerství jsme mohli vidět dříve např. u Intelu, kde se do pozice ředitele kreativních inovací dostal zpěvák Will.i.am z Black Eyed Peas. I zde můžeme spatřit snahu BlackBerry stát se jakousi "cool" značkou.

alicia-blackberry-vtip

Jak se nové modely a systém líbí vám? V další kapitole se můžete podívat na tabulku srovnání parametrů se současnými vlajkovými loděmi ostatních výrobců. Nechybí iPhone 5, ani Lumia 920.

Psali jsme o BlackBerry 10 a smartphonech Z10 a Q10:

Kapitoly článků
1.  Zapomeňte na RIM, nyní už jen BlackBerry: Nové smartphony a operační systém slibují mnohé

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zapomeňte na RIM, nyní už jen BlackBerry: Nové smartphony a operační systém slibují mnohé

Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 14:44 | Lukáš Voříšek | Nic neslibuji, ale okusíme se o to. V únoru se...
Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 14:17 | Noxik | Jsem zvedavy na ten model s klavesnici. Co si...
Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 13:55 | Radek Liška | Podařilo nebo podaří se vám osahat si ty telefony...

Zobrazit diskusi