CDR.cz - Vybráno z IT

Astronomové objevili nejvzdálenější galaxii ve vesmíru

nepřehlédněte
Vesmir Objev
Díky Keckově observatoři na Havaji se podařilo astronomům objevit zatím nejvzdálenější a zároveň i nejstarší galaxii v našem vesmíru. Nově objevená galaxie vznikla jen 600 miliónů let po Velkém třesku.

Vědcům z Caltechu se podařilo objevit galaxii, jejíž světlo putovalo k Zemi neuvěřitelných 13,2 miliard let. Galaxie byla pojmenována trochu krkolomným názvem EGSY8p7 a prozatím se pyšní označením jako ta "nejvzdálenější galaxie". Uvidíme ale, jak dlouho jí to vydrží. Stáří vesmíru je přitom odhadováno na 13,8 miliard let.

Ta Nejvzdalenejsi Galaxie

Za objevem galaxie EGSY8p7 stojí Keckova observatoř, která v současnosti disponuje dvojicí největších optických a infračervených dalekohledů na světě, které jsou postaveny na vyhaslé sopce Mauna Kea na Havajských ostrovech.

Pro porovnání: sběrná plocha Keckových dalekohledů je přibližně 17x větší, než je tomu u Hubbleova teleskopu. K upřesnění vzdálenosti nové objevené galaxie pak vědci z Caltechu využili relativně nový spektrografický přístroj MOSFIRE (Multi-Object Spectrograph for Infrared Exploration), který je umístěn na dalekohledu Keck-1 s objektivem o průměru 10 m. Hodnota rudého posuvu spektrálních čar uvnitř světelného spektra galaxie EGSY8p7 dosáhla hodnoty 8,68. Hodnota rudého posuvu této galaxie tak připravila o prvenství předešlou nejvzdálenější galaxii EGS-zs8-1. 

Keckovy dalekohledy jsou řízeny zástupci z Caltechu, Kalifornské Univerzity a NASA. Na celé věci je ale jeden smutný fakt, a to ten, že když objevíme něco v takové vzdálenosti, tak vlastně pozorujeme jen střípky z hluboké minulosti našeho vesmíru. 

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Astronomové objevili nejvzdálenější galaxii ve vesmíru

Pondělí, 7 Září 2015 - 11:53 | trodas | Údaje o stáří vesmíru jsou ošidné. Za mého mládí...
Úterý, 11 Srpen 2015 - 12:35 | Fotobob | "Na celé věci je ale jeden smutný fakt, a to...

Zobrazit diskusi