CDR.cz - Vybráno z IT

Nástupce Hubbleova teleskopu: Půjde o největší dalekohled všech dob

Vesmir Sedm Sester
Američtí astronomové představili své plány na nový kosmický teleskop, který by měl pořizovat mnohem detailnější snímky vesmírného prostoru v oblasti viditelného spektra než HST. Vědci ho chtějí využít mimo jiné ke hledání mimozemského života.

Už za tři roky by měl být vypuštěn dalekohled JWST, který ale bude pořizovat snímky jen v infračervené oblasti spektra. Vědci proto hledají náhradu za Hubbleův vesmírný dalekohled (HST), který by podobně jako on pořizoval snímky jak ve viditelné, tak i infračervené a ultrafialové části spektra. Tým amerických astronomů už proto pracuje na novém vesmírném dalekohledu HDST, který by měl být 5x větší než HST.

Primarni Zrcadla

Za HDST stojí Asociace univerzit se zaměřením na výzkum vesmíru sdružující sedm prestižních amerických univerzit, která není v navrhování vesmírných teleskopů žádným nováčkem a disponuje už například zkušenostmi s vývojem JWST. Návrh HDST je pojat opravdu grandiózně. Primární zrcadlo nového kosmického dalekohledu má mít průměr 12 m. HDST se tak stane největším dalekohledem všem dob, kdy překoná i jeden z největších pozemských dalekohledů GTC na Kanárech, který se pyšní průměrem 10 m. Podobně jako v případě JWST pak bude primární zrcadlo HDST složeno ze šestiúhelníkových segmentů. HDST má disponovat 25x vyšší rozlišovací schopností než Hubble.

Astronomové hodlají využít nový dalekohled k přímé detekci potenciálních planet pozemského typu, kdy bude možné pomocí HDST zkoumat i jejich atmosféru. Hledat nové exoplanety pak bude z Langrangeova libračního bodu L2, tj. ze vzdálenosti 1,5 milionu km od Země. Podle nejoptimističtějších odhadů by měl HDST začít pořizovat snímky kolem roku 2030.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nástupce Hubbleova teleskopu: Půjde o největší dalekohled všech dob

Úterý, 14 Červenec 2015 - 01:13 | trodas | <i>Jenze tam urcite bude lepsi cip.</i...
Pondělí, 13 Červenec 2015 - 09:44 | John Douberro | Pomer prumeru zrcadel je 11.7/2.4 = 4.9, takze...
Pondělí, 13 Červenec 2015 - 08:04 | Kert | Mě by zajímalo, jak je myšleno toto: "25x...

Zobrazit diskusi