CDR.cz - Vybráno z IT

NASA přichází s novým velkolepým projektem: Robo Laikou na Měsíci a na Marsu

Zdroj: Shutterstock

Výzkumný projekt Lassie, podporovaný agenturou NASA, přináší naději na novou éru kosmického průzkumu. Robotický pes Spirit, vyvíjený pro nasazení při lunárních misích, prochází náročným tréninkem na úpatí hory Mount Hood. Jeho schopnost adaptace na různé terény a možnost fungování ve skupině naznačují revoluční možnosti v kosmickém průzkumu.

Průběh tréninku robota Spirit je zahájen na ledovci Palmer, který se nachází na úpatí nejvyšší hory státu Oregon, Mount Hood. Projekt Lassie je výsledkem společného úsilí několika univerzitních týmů a Johnsonova vesmírného střediska.

Zdroj: YouTube

Pro správné fungování robota v náročných podmínkách je klíčová jeho schopnost rozpoznávat povrch, po kterém se pohybuje, a adekvátně přizpůsobovat svůj pohyb a reakce. To znamená, že musí být schopen navigovat jak jemným pískem, tak i kamením či krátery.

Možnosti využití těchto robotických psů jsou fascinující. V budoucnu by mohli být klíčovým prvkem průzkumných misí na Měsíc nebo dokonce na Mars. Vědci uvažují dokonce o tom, že by mohli fungovat ve "smečkách", což by znamenalo, že by mohli sdílet informace o nebezpečných místech a společně vytvářet infrastrukturu pro další průzkumné jednotky.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku NASA přichází s novým velkolepým projektem: Robo Laikou na Měsíci a na Marsu

Pátek, 19 Duben 2024 - 20:45 | Honza1616 | Taky mě hned napadl ten film A robopes AMEE Jen...
Pátek, 19 Duben 2024 - 07:24 | DrStr | Přemýšlím, jestli to bude mít bojový mod.

Zobrazit diskusi