CDR.cz - Vybráno z IT

Intuitive Machines se chystá na historicky první komerční přistání na Měsíci

Zdroj: Shutterstock

Po nezdaru Peregrine od společnosti Astrobotic má teď šanci Intuitive Machines zapsat se do historie s jejich přistávacím modulem Nova-C. Bylo by to tak historicky první komerční přistání na Měsíci.

Vesmírná agentura Intuitive Machines se připravuje na dosažení skutečného milníku na konci tohoto měsíce, kdy se pokusí přistát na měsíčním povrchu se svou kosmickou lodí jménem Odysseus - s ideálním cílem zachovat jeho integritu během celého procesu. Tato mise následuje po neúspěchu Astrobotic v lednu; jejich přistávací modul Peregrine se nikdy nedostal na Měsíc kvůli úniku paliva, který zkrátil jeho misi. Neúspěch Peregrina znamená, že mise IM-1 od společnosti Intuitive Machines by mohla být prvním komerčním přistáním na Měsíci, pokud bude úspěšná.

Intuitive Machines plánuje pokus o přistání 22. února, s cílem zamířit k přistání poblíž jižního pólu Měsíce, do kráteru Malapert A. Startovací okno závisí na odletu Odyssea, jednoho z přistávacích modulů třídy Nova-C, na vrcholu rakety SpaceX Falcon 9 mezi 14. a 16. únorem. Odysseus je první z tří přistávacích modulů Nova-C, které Intuitive Machines plánuje vyslat na Měsíc v roce 2024, s komerčním nákladem a nástroji NASA podle programu komerčních lunárních služeb (CLPS).

Zdroj: Shutterstock

Pokud mise úspěšně dosáhne měkkého přistání, bude krátká, ale potenciálně velmi cenná pro budoucí mise do oblasti, včetně nadcházejících misí Artemis s posádkou NASA. Kromě toho nese Odysseus komerční náklad, včetně tepelného reflexního materiálu značky Omni-Heat Infinity od společnosti Columbia Sportswear, vyvinutého pro ochranu kryogenních pohonných nádrží.

Další nástroje zahrnují Laser Retroreflector Array (LRA) pro sledování polohy Měsíce, navigační Dopplerův LIDAR pro přesné snímání rychlosti a dosahu (NDL) a Lunar Node 1 Navigation Demonstrator (LN-1) pro podporu komunikace a autonomní navigace.

Na závěr Odysseus nese také malé disky nazvané „Lunagramy“, obsahující zprávy ze Země a archivy z velkých databází. Záběry z kamery ILO-X od Canadensys Aerospace se pokusí zachytit širokoúhlé a úzké snímky Mléčné dráhy z pohledu Měsíce. Tím je ale tak vyvíjen tlak na celou misi Odysseus Nova-C, aby úspěšně přistál na Měsíci. Tento rok začal pro měsíční mise s několika neúspěchy, a teď je na Intuitive Machines, aby ukázali, že to mohou udělat správně. Mají již naplánováno několik dalších misí, ale „první“ přistání na Měsíci může být pouze jedno.

Diskuse ke článku Intuitive Machines se chystá na historicky první komerční přistání na Měsíci

Žádné komentáře.