CDR.cz - Vybráno z IT

BenQ W1070

product1
Doba pokročila a to co před 10 lety uměl počítač za 50 tisíc, teď umí průměrný smartphone. Digitální projektor viděl tehdy málokdo. Za to můžeme samozřejmě být jen a pouze rádi, protože to znamená, že dostaneme více muziky za méně peněz.

Kapitoly článků

2.  O technologii DLP, instalace, nastavení obrazu...

Technologie DLP, alias Digital Light Processing – digitální zpracování obrazu, je technologie, kdy máme lampu svítící na DMD čip pokrytý sítí mikroskopických otočných zrcátek. Tato zrcátka se naklánějí sem a tam a posílají světlo buďto do čočky a tedy na projekční plochu nebo do tzv. světelného koše, pohlcovače světla. Intenzita pixelu je pak dána poměrem doby, kdy zrcátko míří do čočky a kdy do koše. Odražené světlo má samozřejmě barvu dle barvy lampy, takže mezi DMD čipem a čočkou je rotující trojbarevné kolečko RGB.

DLP má ale jeden velký problém a tím je skutečnost, že každá z barev RGB je zpracovávána (zobrazována) postupně, jak se ono kolečko otáčí, a při prudkém pohybu očí se nám obraz rozpadne. Tento efekt je znám jako duha a tak i vypadá, jen je proti té skutečné o hodně chudší na barvy. Duha je nejlépe patrná při silném kontrastu černé a malých bílých ploch – typicky závěrečné titulky filmů. Některým se dokonce dělá z tohoto efektu nevolno. (Testovací vzorek 50 nezávislých pozorovatelů různého věku však neměl problém a většina si defektu prakticky nevšimla.)

DLP rainbow

To považuji za důležité zjištění, neboť DLP má i své výhody. První z nich je obnovovací frekvence. DLP netrpí na žádné duchy, gumování, patlání a tak dále (známé z levných LCD displejů a tedy i LCD projektorů) a zvládá vysoké obnovovací frekvence. 120 Hz není problém a málokterá televize vám něco takového nabídne. A také umí vytvořit daleko větší kontrast díky faktu, že „černá“ znamená světlo do koše a žádné světlo ven. U LCD projektoru se musí pixel zatmavit tak, aby přes něj žádné světlo neprošlo, ale ono vždy potvora nějak projde nebo jde kolem pixelu mezi vodiči. Na levných LCD tak černá nikdy není čená.

BenQ W1070 tedy dosahuje vysoké svítivosti a vysokého kontrastu díky 240W UHP lampě od Philipsu, takže zvládá nejen velké úhlopříčky a 3D, ale jde o projektor zejména do domácího prostředí, který má přeprat i nějaké to okolní světlo. To se také daří, ale stojí to nějaký výkon. Podle oficiální specifikace si projektor řekne až o 375 W, ve standby pak pod 0,5 W. Deklarovaná hlučnost je 33 dB.

product3panel

Projektor váží 2,75 kg, tedy relativně málo, a je i malý a dobře přenosný. Je vhodný pro přenášení mimo jiné i díky opravdu bohaté výbavě. Má vlastní 10W reproduktor a v konektorech 2x HDMI 1.4a pro Blu-Ray 3D kompatibilitu. Po jednom od D-sub, kompozitní a S-Video, 3,5mm jack pro vstup i výstup a RCA vstup stereo audia. Také servisní Mini (B) USB, RS232 a 12V spínač například pro motorizované plátno. Docela slušná výbava, co říkáte?! Připojíte to prakticky ke všemu.

product9buttons

Balení je ale celkem strohé, v Evropě nedostanete ani D-sub kabel, pouze asi metr a půl dlouhou napájecí šňůru. Co ale dostaneme, je IR dálkové ovládání, které určitě potěší – je bílé, tedy snadno lokalizovatelné v noci, a podsvícené (červeně), protože v temné místnosti na čudlíky jinak neuvidíme.

product5remote
product6remote2

Instalujeme projektor, nastavujeme obraz

Ideální ověřené umístění je „na stůl“. Projektor má přední výsuvnou nohu a levou zadní šroubovací. (Někdy by pomohlo mít šroubovací obě.) Projektor tedy položíme na stůl, orientovaný směrem k promítací ploše (matná bílá zeď s jemným štukem je relativně dobře použitelná), zapojíme, zapneme a můžeme používat. Ještě je potřeba na horní straně na tubusu optiky nastavit požadovaný zoom dle možností a doostřit dle potřeby. Ostření i zoom jdou poměrně ztuha, takže chytit tu správnou pozici trvá o pár sekund více, ale zase vám to nerozladí závan větru. Po nastavení už stejně s projektorem málokdo hýbe.

product8leg2   prudoct7leg

Pod výsuvnou krytkou se pak skrývá něco, co u levných projektorů není běžné – šroubek pro vertikální posun obrazu: na 3metrové úhlopříčce (maximální zoom) o nějakých 15 centimetrů. Jde o posun, při kterém nedochází k deformaci obrazu a tedy není potřeba řešit nějaké neduhy. Větší rozdíl už lze řešit pouze pomocí digitální metody "keystone" schopné korigovat +-20°, ovšem při nutné deformaci rozlišení a následném přesamplování obrazu. Toto nepoužívejte ani omylem! Horizontální korekce pak není možná vůbec. Řešení je ale levné a snadné - prostě projektor umístěte na vhodné místo (vyrobte jej).

product4setup

Pokud podmínky pro dobré umístění splníte, odmění se vám projektor skvělým obrazem. Zvládá rozsah úhlopříček od 40" po 235" při projekční vzdálenosti 1013 až 5949 mm za maximálního zoomu, případně z o 30% větší vzdálenosti při zoomu minimálním. Jde o projektor spíše pro malé místnosti a standardní úhlopříčky kolem 3 metrů (120“). Pro větší úhlopříčky už nemusí být dostatečná svítivost pro 3D režim aktivních brýlí. U těch je drobný zádrhel, že stojí 1600 Kč/kus, jsou IR namísto RF a nejsou dobíjecí - na mikrohodinovou baterku vydrží ale až 100 hodin - dost pro všechny současné filmy.

Barvy netřeba výrazně ladit, projektor je typu „vyndej z krabice, zapoj a používej“, je nastavený velice dobře a má patero obrazových módů, obdobných Splendidu známých z LCD monitorů: standard, (nesmyslný) dynamický mód, vysokokontrastní cinema a trojici uživalelských. Na filmy, hry i čtení textu nám ale standard mód přišel naprosto vyhovující. Pokud přeci jen chcete, můžete upravovat všechny předpokládané parametry – jas, kontrast, gamu, sytost, zisk a hodnotu barev, offset, teplotu barev, atd. (Mimochodem je ISF certifikovaný.)

menu1menu3menu4menu5
menu2

Menu jako takové je velice jednoduché a přehledné, nezměnilo se za posledních několik let. Orientace v něm je čistě intuitivní. Ovládání je také jednoduché. Je sice poseté mnoha tlačítky, z nichž většinu nikdy nepoužijete, ale rozložené je vskutku chytře. Snadno si na něj zvyknete a i za tmy se díky podsvícení bude dobře ovládat. Stejně ho ale prakticky nepoužijete. Pro zvědavé přikládáme fotky menu, ale pro zapojení už víme vše, co potřebujeme vědět.

Kapitoly článků
2.  O technologii DLP, instalace, nastavení obrazu...

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme projektor BenQ W1070 alias "světelný kanón"

Pondělí, 30 Březen 2015 - 12:18 | Udet | Dobry den, ahoj muzes se mi, prosim, ozvat na...
Středa, 23 Duben 2014 - 16:05 | VoDa | Ahoj kluci... Koupil jsem si pred mesicem...
Středa, 23 Duben 2014 - 15:40 | VoDa | Ahoj... Cirou nahodou v servisnim manualu neni...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 15:39 | Marek Kukulka | Zdravím, pořídil jsem si W1070 a zkoušel nastavit...
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 12:18 | Tomáš Bohuněk | No, to se přiznám nevím ani já. Netušil jsem, že...
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 11:51 | Jiří Oktábec | Volba 3D se mi zobrazí v menu - zobrazení - 3D...
Čtvrtek, 5 Prosinec 2013 - 23:56 | Tomáš Bohuněk | Koukni, jestli se shoduje design ovládání s...
Čtvrtek, 5 Prosinec 2013 - 22:30 | Jiří Oktábec | Ahoj, už nevím, co dělám špatně, ale nejde mi v...
Neděle, 10 Listopad 2013 - 01:34 | Richmond | Ta lampa se ušetří jen těžko - naběhá kolem 4tis...
Pátek, 8 Listopad 2013 - 10:18 | mph1 | A jeste posledni dulezite upozorneni: Black Widow...

Zobrazit diskusi