CDR.cz - Vybráno z IT

Budoucnost zdravotnictví? Lékaři s rozšířenou realitou uvidí do těla pacienta

Výzkumníci z Albertské univerzity přenesli poznatky z rozšířené reality do klinické praxe, aby více zefektivnili diagnostiku pacienta a jeho operační plán. Pomocí tzv. ProjectDR mohou promítnout anatomii pacienta na jeho tělo.

Rozšířená realita se vyznačuje obohacováním běžného vnímání světa prvky, které nám nabízí současné technologie. Své využití v posledních letech, resp. od jejího masívního vzestupu a dostupnosti, nachází využití v mnoha odvětvích, zdravotnictví nevyjímaje. Není však nutné ji držet zkrátka u AR headsetů, ba naopak je vhodné nacházet i alternativní způsoby jejího zobrazování. 

Výzkumníci z University of Alberta vyvinuli nový systém pro rozšířenou realitu, ProjectDR, se kterým jsou lékaři schopni zobrazit lékařské snímky, CT skeny, rentgenové snímky, magnetickou rezonanci a další záznamy přímo na těle pacienta. Zároveň se projekce pohybují a natáčejí tak, jak se pohybuje pacient. 

Původní projekt má na svědomí student postgraduálního studia Ian Watts, který chtěl vytvořit takový systém pro rozšířenou realitu, který by zdravotníkům ukázal vnitřní anatomii pacienta z pohledu celého těla. Watts projekt ProjectDR představil v listopadu loňského roku na symposiu na téma softwaru a technologiích pro virtuální realitu ve švédském Gothenburgu. 

Jak technologie funguje?

Důležitým prvkem pro zajištění plné funkčnosti tohoto zařízení je systém sledování pohybu, který využívá infračervené kamery a speciální značky na těle pacienta. Systém vypočítává v reálném čase vzdálenost těchto bodů i úhel, aby zařízení vědělo, na jakém místě projektovat snímek a s jakým zakřivením.

Přenést obraz na tělo pacienta korektně se správnou kalibrací, shledává Ian Watts jako nejobtížnější. Roli při operacích sehrávají milimetry, a aplikace tak musí být připravena i na sebemenší pohyby, jako například zvedání hrudníku při dýchání. Pokud má být systém použitelný v klinické praxi, sebemenší odchylky jsou neakceptovatelné. 

Projekt se dá ovšem nasadit do praxe i v dalších oblastech. Od výuky, fyzioterapie, laparoskopické chirurgii apod. Pierre Boulanger, profesor na katedře počítačových věd na Albertské univerzitě, plánuje tuto technologii již brzy nasadit v laboratoři pro chirurgické simulace. Chce tím prověřit výhody, nevýhody i případné nedostatky. 

Diskuse ke článku Budoucnost zdravotnictví? Lékaři s rozšířenou realitou uvidí do těla pacienta

Žádné komentáře.