CDR.cz - Vybráno z IT

Je marihuana zdraví nebezpečná? Jaká jsou fakta pro a proti

Zdroj: Shutterstock

Marihuana se stala populárním komerčním produktem mezi mnoha uživateli, ale její zdravotní dopady jsou stále diskutované. Zatímco studie jasně poukazují na konkrétní negativní účinky, jako jsou srdeční a duševní problémy, existují i pozitivní aspekty, jako je zmírnění bolesti. Důležité je užívání s opatrností a pod dohledem lékaře v souladu s místními zákony.

S postupným odstraněním právního a společenského stigmatu, které doprovázelo marihuanu po desetiletí, se stala velmi populárním komerčním produktem s více než 48 miliony uživatelů napříč Spojenými státy. Zdravotní obavy spojené s touto látkou, které byly kdysi považovány za přehnané, jsou nyní často přehlíženy. Torri Metz, porodník z University of Utah, uvádí, že mnoho těhotných pacientek si neuvědomuje rizika spojená s užíváním marihuany. Díky postupné reformě zákonů má věda nyní lepší přístup ke studiu účinků marihuany na zdraví.

Negativní dopady marihuany na zdraví jsou dobře zdokumentovány. Studie naznačují spojitost mezi užíváním marihuany a rizikem srdečních onemocnění, respiračních potíží, a dokonce i poruch duševního zdraví, jako je schizofrenie a deprese. U mladých jedinců je mozek zvláště citlivý na tyto negativní účinky. Navíc užívání marihuany během těhotenství může vést k vážným komplikacím, jako je nízká porodní hmotnost a zvýšená pravděpodobnost novorozenecké jednotky intenzivní péče.

Zdroj: Shutterstock

Nicméně, marihuana má také pozitivní aspekty. Mnoho dospělých ji používá zodpovědně pro relaxaci a potěšení, přičemž riziko předávkování je minimální. Některé studie naznačují, že může pomoci zmírnit bolest, nevolnost a dokonce i symptomy epilepsie a roztroušené sklerózy. Existují i indikace, že může snižovat závislost na opioidních léčivech a zlepšovat empatii.

Některé nové studie se věnují i zábavnějším aspektům marihuany, jako je vliv na hlísty - červy. I přes tyto poznatky je důležité si uvědomit, že marihuana není zázračným lékem a její užívání by mělo být prováděno s opatrností a za konzultace s lékařem a samozřejmě i v souladu s legislativou země, ve které pobýváte.

Diskuse ke článku Je marihuana zdraví nebezpečná? Jaká jsou fakta pro a proti

Žádné komentáře.