CDR.cz - Vybráno z IT

Marihuana poletí do vesmíru, Elon Musk nechává zkoumat tamější deformaci rostlin

Vědci chtějí zjistit, jak moc bude RNA rostlin deformované po pobytu ve vesmíru. První pokusnou rostlinou se tak má stát marihuana.

V polovině prosince dorazil na Mezinárodní vesmírnou stanici modul od společnosti SpaceX s tří tunovým nákladem, kde nechyběly ani myši s extrémně vyvinutou svalovou hmotou. Elon Musk má naplánovanou další zásobovací misi pomocí kosmické lodi Dragon až na březen příštího roku.

Mezi nákladem při další misi již nebudou hlodavci, nýbrž marihuana. Nepůjde však o ganju, ale o buněčné kultury z tzv. technického konopí, které má oproti tomu klasickému o mnoho nižší obsah THC. Tento speciální a neobvyklý náklad bude vyslán na ISS agrotechnickou společností Front Range Biosciences.

Tyto kultury však poslouží k jedinému účelu. Nejdříve budou uchovány 30 dní v inkubátoru, během kterých bude intenzivně tým ze společnosti BioServe Space Technologies analyzovat okolní podmínky. Následně pak budou exportovány zpět na naši planetu, kde bude jejich RNA podrobeno rozsáhlým testům.

Hlavním cílem této mise je zjistit, jaký vliv může mít mikrogravitace, kosmické záření a další vlivy, typické pro vesmír, na genovou expresi nebo mutagenezi buněk. Na prvopočátku tohoto projektu nejspíše stálo zjištění, že svalová hmota lidí se zmenšuje při delším pobytu ve vesmíru. Pokud budeme někdy v budoucnu osidlovat cizí planety, je nezbytně nutně vědět, zda rostliny během pěstování nějak nezmutují.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Marihuana poletí do vesmíru, Elon Musk nechává zkoumat tamější deformaci rostlin

Čtvrtek, 2 Duben 2020 - 20:51 | rman | Tak Francesco zas zahulil a pise nesmysly, proc...
Úterý, 17 Prosinec 2019 - 21:03 | madPav3L | Souhlas, slušný bulvární nadpis...
Úterý, 17 Prosinec 2019 - 19:08 | super master | jde o naklad od nasa pro iss a elon resp. spacex...

Zobrazit diskusi