CDR.cz - Vybráno z IT

CDR SecUpdate za 41. týden - World of Warcraft se změnil na pohřebiště postav - chybu zneužili hackeři

wow-logo
Týdenní bezpečnostní bulletin internetového magazínu CDR. Moderní trendy počítačové bezpečnosti a hlídací pes nově objevených kritických chyb ve vašem softwaru na jednom místě.

Vítejte u CDR SecUpdate za 41. týden. Dnes se podíváme, proč Spojené státy tak nemají rádi Huawei, čtěte Novinky. Řeč přijde i na počítačové útoky proti americkým bankám, které ochromily klientské služby. V Událostech se dále budeme věnovat bizarnímu zneužití chyby ve World of Warcraft, které vyústilo v pohřebiště postav.

Chyby v softwaru

Adobe Flash Player - zranitelnost typu parsing code execution

Týká se verzí: Adobe Flash Player před 11.3.300.271 na Windows a Mac OS X a před 11.2.202.238 na Linuxu

Zneužitelná chyba ve Flash Playeru existuje na lehce starších verzích. Zvláště pokud nemáte povolené automatické aktualizace, je možné, že jste v posledních dnech "Java tornáda" a problémů s Internet Explorerem trochu pozapoměli právě na produkty Adobe. Tato chyba (CVE-2012-1535) je aktivně zneužívána počítačvými hackery. Silně doporučuji aktalizaci na nejnovější verzi Flash Playeru z webu Adobe.

Novinky

Huawei a ZTE jsou podle Sněmovny reprezentantů hrozby pro USA

Zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů Spojených států vydal minulé pondělí dokument, který naléhá na americké společnosti, aby přestaly obchodovat s čínskými telekomunikačními giganty ZTE a Huawei. Prý je to kvůli strachu z čínských špionážních aktivit proti USA. Čína označila tyto obavy za neopodstatněné - prý je report napsán na "základě subjektivních dohadů."

china-com

Faktem je, že se Huawei v roce 2008 pokusila koupit hlavní podíl ve firmě 3Com Corp. a obchod byl zamítnut vládou Spojených států kvůli obavám z bezpečnosti. Huawei je jeden z největších dodavatelů telekomunikačních nástrojů na světě.

Události

DDoS útok na americké banky ochromil jejich činnost - Írán se mstí?

Počítačové útoky typu odepření služby znemožnily minulý týden přístup do klientských sekcí bankovních systémů v USA. Skupina "Cyber fighters of Izz ad-din Al qassam" se k útokům přihlásila a na Pastebinu je označila za protiakci na zveřejnění videa, které zneuctívalo proroka Mohameda. V příspěvku na pastebinu popisuje skupina Spojené státy jako závislé na penězích a logicky jim chce jako odplatu vzít věc, na které jim tolik záleží.

Senátor Lieberman ve svém vyjádření pro Washington Post označuje útoky za sofistikované a z autorství viní íránský Quds Force - speciální odnož Íránských revolučních gard. Íránu nejspíš došla trpělivost s americkými viry typu Stuxnet a Duqu.

World of Warcraft terčem hackerů - města se změnila na pohřebiště postav

Světem Warcraftu otřásl další bezpečnostní incident. Nejspíš si pamatujete zprávu z poloviny srpna tohoto roku, kdy byl napaden Battle.net skupinou hackerů. Tento případ útoku byl podle dostupných informací méně závažný a nezpůsobil trvalé škody. I když je nutno podotknout, že nedělní odpoledne 7. 10. muselo být pro hráče na oficiálních serverech silným zážitkem.

wow-dead-characters

Počítačovým narušitelům se podařilo zneužít chyby ve hře, která umožnila vyvraždit celé tisíce hráčů a NPC postav a zanechat několik měst bez živých obyvatel.

Blizzard vydal skoro okamžitě hotfix, který zneužití chyby znemožňuje, ale podle zmatených reakcí v diskuzním fóru je vidět, že jsou uživatelé velmi překvapení. Jak je dobrým zvykem, Blizzard oznámil, že o incidentu ví, bere jej vážně a provádí vyšetřování. Pokud máte přínos do diskuze ohledně tohoto tématu, můžete kontaktovat přím Blizzard na e-mailu hacks@blizzard.com.

To je pro dnešek vše, zůstaňte s námi a za týden nashledanou.

Minulé díly CDR Security Update

Díly CDR Security Update SPECIÁL

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CDR SecUpdate za 41. týden - World of Warcraft se změnil na pohřebiště postav - chybu zneužili hackeři

Úterý, 16 Říjen 2012 - 16:42 | Rudolf Dvořáček | Já jsem narazil na úplně jiný problém a to, že...
Úterý, 16 Říjen 2012 - 12:34 | Marek Kulich | Po instalaci aktualizace Adobe Flash Player 11...
Pondělí, 15 Říjen 2012 - 22:26 | De | Třeba tím chtěli upozornit na to, jaký tato hra...

Zobrazit diskusi