CDR.cz - Vybráno z IT

Český středoškolák vyhrál světovou soutěž v PowerPointu [aktualizováno o rozhovor]

mos 2013 studenti spss
Devatenáctiletý student Jiří Houžvička se v celosvětové soutěži MOS World Championship 2013, která se konala ve Washingtonu od 31. července do 3. srpna, umístil na první příčce v kategorii kancelářského balíku Microsoft Powerpoint 2010. Nemusí to být zrovna změna kariéry, ale minimálně pěkná položka do životopisu.

Český student prokázal nejlepší znalosti v programu MS PowerPoint 2010 a zvítězil v mezinárodní soutěži Microsoft Office Specialist World Championship 2013. Za svůj výkon získal medaili a pět tisíc dolarů (97 000 korun). Na druhé pozici se umístila soutěžící Punyisa Sukcharoen z Thajska a třetí místo obsadil student Ahmad Haziq Muzakkir z Bruneje. Soutěže s programy Office se zúčastnilo 344 tisíc soutěžících z devadesáti zemí. Houžvička musel ve své kategorii překonat asi 160 tisíc uchazečů. Do poslední chvíle nevěřil ve své schopnosti a po vyhlášení prý stále nemohl uvěřit, že vyhrál. Po soutěži se Jirka dobrou zprávou samozřejmě pochlubil na sociální síti svým známým a rodině, která na něj byla náležitě hrdá.

jiri houzvicka winner
Zdroj foto: Certiport

Jiří Houžvička studuje na Smíchovské střední průmyslové škole v Praze. Z této školy byli vybráni celkem tři uchazeči, kteří zcela poprvé reprezentovali Českou republiku na zmíněné akci. Kromě Houžvičky byl vybrán také Pavel Vondrák za kategorii MS Word 2010 a Aramis Tochjan za kategorii MS Excel 2010. Vítěz se k soutěži prý dostal tak trochu náhodou, když zvládl udělat testy MOS s vynikajícími výsledky. "Na naší škole je testovací místo. Když jsem si dělal certifikát na zacházení s PowerPointem, tak jsem získal takový počet bodů, že mě potom pozvali do Ameriky na finále," sdělil Houžvička.

Je až s podivem, jaké pocty se může dostat českému studentovi za oceánem, když dokáže bravurně ovládat kancelářský program PowerPoint. Houžvička doufá, že mu vítězství v budoucnosti pomůže při hledání zaměstnání. První místo z mezinárodního šampionátu ve znalosti PowerPointu se bude v jeho životopisu jistě dobře vyjímat, odpadají mu alespoň starosti, jakým způsobem zhodnotit svoje schopnosti v kancelářském balíku. Vítěz předloňského ročníku v současné době pracuje pro Microsoft. Ale co tento klučina ve firmě dělá? V našich poměrech je práce s prezentacemi v tomto programu základním předpokladem pro práci sekretářky. Touží student z Prahy stát se sekretářkou světové třídy? Nejspíš ne, ale jsou to právě ty menší detaily, které při hledání zaměstnání vyčlení uchazeče z řady a jsou často klíčové.

Na Youtube je již zveřejněna upoutávka na další ročník této soutěže, jenž se bude konat ve městě Anaheim, kde se nachází známý americký Disneyland. Chtěli byste se ho zúčastnit, kdybyste měli tu možnost?

Přinášíme krátký rozhovor pro CDRko s Jirkou

Bál ses ve finále silné konkurence? Raději ses pilně připravoval nebo spoléhal na své znalosti?

Konkurence jsem se samozřejmě bál, s tím, že každý rok vyhrávali asiaté jsme to letos nečekali jinak, a nakonec jsme mohli být jen mile překvapeni. Samozřejmě před odletem jsme se připravovali, ale na místě jsem si osobně spíše čistil hlavu a spoléhal na znalosti. (smích)

Co bylo pro tebe nejobtížnější a co byla naopak brnkačka?

Osobně si myslím, že soutěž ani nebyla tak těžká jako zdlouhavá, a nejhorší byly klasicky pracující nervy. Obzvlášť když člověk vedle kterého sedím 30 minut před koncem limitu odchází s tím, že má hotovo, a já jsem v půlce.

Máš už vymyšlené kam budeš investovat vyhranou finanční částku?

Výhru chci investovat do sebe (smích), koupit auto, notebook (popřípadě win tablet) na práci, aby ty webovky a app byly kde vytvářet.

Máš v životě nějaký další cíl?

Cílů je spousta. Takový bližší je studovat v zahraničí a poté být v silné společnosti, nastřádat peníze na založení podnikaní a dál se uvidí.

Díky za rozhovor.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Český středoškolák vyhrál světovou soutěž v PowerPointu [aktualizováno o rozhovor]

Středa, 21 Srpen 2013 - 15:32 | Izak | Jinak je to mega blbost ;-)) ale tak soutezit se...
Středa, 21 Srpen 2013 - 15:31 | Izak | jj bude vsechny prudit PP a bude vyzadovat v PP i...
Čtvrtek, 15 Srpen 2013 - 16:11 | Silas | Za to se také přimlouvám. Ve článku jen chválení...
Středa, 14 Srpen 2013 - 00:08 | BTJ | Nechte tady tech kecu a dohodte radsi zadani...
Úterý, 13 Srpen 2013 - 08:01 | AndyF1 | Graficky talent a fantazia je skor pre umelecke...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 13:16 | DRK | Řeknu to jinak. naučit se ty specifické postupy...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 12:25 | Richmond | Silně pochybuju, že by dotyčný neměl naučené...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 12:03 | DRK | Nj. ale to je pořád o tom, vybrat nějaký vzorový...
Pondělí, 12 Srpen 2013 - 09:57 | Anders | No to je teda hrůza, vono se v "SilnéTečce...
Neděle, 11 Srpen 2013 - 09:22 | Richmond | Tak třeba v Panské se učí s Photoshopem, 3D...

Zobrazit diskusi