CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Cesta za novými světy: NASA má velké plány s novými vesmírnými teleskopy

No nevim ... teleskopy sice vypadaji cool, ale nemyslim si, ze by byly tak super, abychom si mohli byt jisti, ze kdyz nikdo neprileti aby nam je stipnul tak jsme ve vesmiru sami ... :-)

Jinak receno, o tom, jak se ty teleskopy pouziji pri hledani mimozemstanu, jsme se nic nedozvedeli.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

u velkých firem to tak už bývá. Pravá ruka neví, co dělá levá.
Takže marketing (PR) mele o tom, jak to najde mimozemšťany, zatímco na inženýrském ví, že to akurát pomůže pochytit lepší představu o vesmíru.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

V případě JWST existují dvě metody (jedna z nich je ale dost kontroverzní)

1. Buď najde u exoplanety přítomnost metanu a kyslíku v tom správném poměru vhodnou pro život (na základě čehož se budeme domnívat, že už se tam nějaký mimozemský život vyskytuje) nebo 2. bude hledat planety se silným průmyslovým znečištěním (v atmosféře objevíme chlorfluoruhlovodíky CFC, aby to ale JWST zaznamenal, tak budou muset být ty hodnoty 10x tak vyšší než jsou teď na Zemi), takže taková civilizace bude už buď mrtvá nebo někde zalezlá pod zemí či na orbitě planety. I když teoreticky by taková civilizace mohla používat tak silně průmyslově znečištěnou planetu jen pro výrobu, kde by vše obstarávali roboti.

U ATLAST ještě přesně nevíme co bude schopen všechno zjistit u pozorovaných exoplanet.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No, prozatím to ještě ani není "nahoře", takže já bych nejásal předčasně. Tu se také slibovalo, že v roce 2015 se "vrátíme" na Měsíc a kde nic, tu nic.

NASA už ani nevypouští lidi na nízkou orbitu (400km nad Zemí není to samé, co 400 000km od Země) a dál se od údajného Apolla 17 v roce 1972 nikdo nepodíval. Proč to? Kde je ten pokrok?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jste takový milovník konspiračních teorií a o Apollu píšete "údajné" nebo "vrátíme" se na Měsíc, dokážete mi vysvětlit, proč rusové stavěli N1? Utratili milardy, protože naletěli americké výpravě na Měsíc? :-) Protože vojákům pro jejich plánované hrátky na orbitě stačil Proton.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.