CDR.cz - Vybráno z IT

Cesta za novými světy: NASA má velké plány s novými vesmírnými teleskopy

Perex Jwst
Jsme ve vesmíru skutečně sami? NASA věří, že na tuto otázku v následujících letech získá odpověď jeden z nových vesmírných teleskopů. A to buď JWST, který už bude za pár let vypuštěn do kosmu, nebo ATLAST, který se má stát jeho nástupcem.

JWST (James Webb Space Telescope) je společný projekt NASA, ESA a Kanadské vesmírné agentury, jehož cílem je nahradit dosluhující Hubbleův teleskop. Kosmický prostor bude snímat v infračervené oblasti spektra (vlnová délka 0,6 až 28 μm).

Jwst Mirror

Jeho primární zrcadlo bude složeno z 18 šestiúhelníkových segmentů z beryllia o celkové ploše 25 m². Nový teleskop by měl být schopen s tímto zrcadlem rozpoznat až 100x méně jasné objekty než jeho předchůdce HST (Hubbleův teleskop). 

Hubble Vs Jwst

Bohužel jeho primární zrcadlo složeno z těch 18 segmentů (průměr zrcadla 6,5 m) se nevejde do žádné z raket, které máme k dispozici. Proto, jak můžete vidět níže na videu, k úplnému zkompletování primárního zrcadla dojde až ve vesmíru. Nosičem pro JWST se má stát Ariane 5, která ho do vesmíru vynese v roce 2018. JWST pak má zakotvit v tzv. libračním bodě 2 vzdáleném 1,5 miliónů kilometrů od Země.

I když se ještě zdá vypuštění JWST daleko, tak NASA neusíná na vavřínech a už začala s podrobnějšími pracemi na nástupci JWST, který by měl být vypuštěn do vesmíru někdy mezi léty 2025 až 2035. Taktéž by měl být umístěn v libračním bodě 2 jako JWST a měl by mít primární zrcadlo o průměru 10 m (taktéž poskládáno z šestiúhelníkových segmentů, jen z ještě většího množství než JWST). Nové zrcadlo, respektive jeho segmenty budou vyrobeny ze skla nebo z uhlíkových vláken.

Atlast

Nástupce JWST se jmenuje ATLAST (Advanced Technology Large-Aperture Space Telescope) a měl by podle NASA odhalit mnohem detailnější pohled na vznik a formování hvězd a galaxií. Prý bude schopen rozpoznat hvězdy v galaxiích vzdálených až 10 miliónů světelných let.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cesta za novými světy: NASA má velké plány s novými vesmírnými teleskopy

Úterý, 29 Červenec 2014 - 20:11 | Jirka1 | Když jste takový milovník konspiračních teorií a...
Úterý, 29 Červenec 2014 - 19:47 | trodas | No, prozatím to ještě ani není "nahoře...
Úterý, 29 Červenec 2014 - 19:29 | Ereb | V případě JWST existují dvě metody (jedna z nich...
Úterý, 29 Červenec 2014 - 18:52 | Psycho Mantis | u velkých firem to tak už bývá. Pravá ruka neví,...
Úterý, 29 Červenec 2014 - 17:47 | HKMaly | No nevim ... teleskopy sice vypadaji cool, ale...

Zobrazit diskusi