CDR.cz - Vybráno z IT

Dotyková česká čtečka knih eWooky, bude konkurencí pro Kindle?

eWooky 01
Po snaze prorazit s vlastními přístroji na trhu tabletů se česká společnost pokusí ovládnout náš trh s vlastní čtečkou knih. Ta bude dotyková, propojená s lokálními prodejci ebooků a překvapivě i ostatní parametry vypadají konkurenceschopně.

Společnost Wooky má v současné době pravděpodobně nejkomplexnější platformu pro čtení knih u nás a na Slovensku. Nenabízí pouze obsah pro běžná zařízení díky aplikacím pro iOS, Android a další systémy, ale zároveň po vzoru Amazonu připravuje zařízení vlastní.

Delší dobu jsou na trhu tablety Wooky tablet reader a Wooky tablet 2.0 sloužící ke konzumaci nabízeného obsahu. Dostupné jsou české a slovenské časopisy, knihy a díky připojení k internetu a použitému OS je možné dostat se ke spoustě obsahu. Zajímala by nás čísla prodejů, neboť druhý zmiňovaný na tom není s výbavou nikterak zle a dal by se označit za takový "český Kindle Fire", a to i cenou.

eWooky 03

Ale zpátky k eWooky. Stejnojmenná společnost představila své zařízení na veletrhu Svět knihy a jedná se o první českou dotykovou čtečku s displejem využívajícím "elektronického inkoustu" - E-Ink. Co se týče hardwarových parametrů, zde jakoby z oka vypadl právě oblíbenému Kindlu Touch od Amazonu. Tzn. 6" E-Ink displej s rozlišením 800 x 600 pixelů, připojení k internetu a 4GB úložiště. Zde má však eWooky navíc možnost rozšířit jeho velikost pomocí 32GB micro SD karty.

K internetu a českým obchodům nabízejícím obsah se čtečka připojí pomocí WiFi. Podpora formátů naštěstí nezůstává jen u dokumentů "Wooky", ale rozumí si i s tradičním epub, HTML, RTF, DOC a TXT. Pro tyto formáty je nutné soubor nejprve odeslat na speciální mail svého účtu a poté převedený stáhnout do zařízení. Rádi bychom zde viděli i PDF, ale na to si budeme muset nějakou chvíli počkat. Při čtení slibuje výrobce výdrž až 10 000 otočení  - obnovení stránky. Samozřejmostí je poslech hudby a audio knih ve formátu mp3, stejně tak i prohlížení fotografií (samozřejmě černobíle).

eWooky 02

Při ovládání čtečky půjde využít nejen dotykového displeje, ale šikovné je i ponechání tlačítek, které umožní snadné ovládání jednou rukou. Nechybí ani senzor detekující otočení zařízení. Co se týče designu nevypadá čtečka špatně, ale až pohled naživo by nám odhalil případné nedostatky.

eWooky 04

Zařízení bude dostupné prostřednictvím několika eshopů od 4. června 2012 a bude stát 3190 Kč. Cena to není zas tak vysoká, ale za ty samé peníze je dnes dostupný i jeho největší konkurent - Kindle Touch. Uvidíme, jak se bude českému nováčkovi dařit. Sám za sebe si říkám "proč ne", šanci by mít mohl.

Aktualizace 11.7. 2012 Jak to s eWookym vypadá doopravdy se můžete podívat v naší obsáhlé recenzi, kde se utkal s dalšími čtečkami z českého trhu: https://cdr.cz/clanek/recenze-elektronickych-ctecek

Měli byste zájem o detailní srovnání chystaného českého produktu s Kindle Touch?

Ano
89% (430 hlasů)
Ne
11% (53 hlasy)
Celkem hlasů: 483
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dotyková česká čtečka knih eWooky, bude konkurencí pro Kindle?

Pátek, 1 Červen 2012 - 08:22 | Riman | Nejde hlasovat, hodí to databázovou chybu: "...
Pondělí, 28 Květen 2012 - 20:49 | iqtiqe | Sice bych ke svému Kindlu pár výhrad měl, ale...
Neděle, 27 Květen 2012 - 08:12 | trodo | Co je to za PR žvásty? Wooky nikdo nechce, tak...
Pátek, 25 Květen 2012 - 18:39 | Jiří Molnár | Zde se pojem "česká" nerozumí jako že...
Pátek, 25 Květen 2012 - 15:46 | peter pan | vytváření vlastní čtečky a vlastního formátu je...
Pátek, 25 Květen 2012 - 15:27 | HKMaly | " ... ale rozumí si i s tradičním epub, HTML...
Pátek, 25 Květen 2012 - 14:56 | TomK | Česká čtečka? http://www.the-digital-reader.com/...
Pátek, 25 Květen 2012 - 14:00 | peca | Wooky = proprietární, s ničím nekompatibilní DRM...

Zobrazit diskusi