CDR.cz - Vybráno z IT

Dell XPS 18: Výkonný tablet s 18" displejem jako all-in-one PC

Dell XPS 18 - úvodní foto
Světoznámý výrobce Dell představuje svůj hybridní stroj, který kombinuje mobilní výhody tabletu a efektivnější práci s plnohodnotným PC. Vznikl tak osmnáctipalcový tablet s klávesnicí, myší a stojánkem na stůl.

Zhruba před týdnem jsem vám svým článkem představil nové all-in-one PC od Asusu, které se pyšní odnímatelným tabletem z pozice obrazovky a kvůli tomu také dvojí hardwarovou výbavou - jak v samotné základně počítače, tak v samostatném tabletu. Kombinace Windows 8 v režimu all-in-one a Android v tabletu jsou pak jistě také něčím vyjímečným. PC nabídne velmi vysoký výkon a rovněž 18palcový displej, jako u dnes představovaného počítače. Pokud u Dellu vybereme podobně výkonný hardware, jsou pak oba stroje cenově srovnatelné.

Dell XPS 18 je ale oproti výše zmiňovanému all-in-one PC od Asusu jiný v tom, že celý počítač tvoří jen tělo samotného tabletu bez základny. K tabletu tak můžete bezdrátově (pomocí Bluetooth) připojit klávesnici a myš. Ke komfortnější práci s ním pak pomůže i elegantní a vcelku jednoduchý stojánek s nastavitelným úhlem držáku. Ten je opatřen stejně jako tablet dokovacím konektorem, který se stará o dobíjení baterie. Na zádech tabletu ale nechybí ani výklopné nožičky, které ho na stole udrží i bez použití výše zmíněného stojánku.

Dell XPS 18 - tablet

Hlavní dominantou je samozřejmě dotykový LCD displej, který nabývá úhlopříčky 18,4 palce a zobrazuje FullHD rozlišení (1920 x 1080 pixelů). Opomenout nesmím na použitý operační systém, kterým jsou zde Windows 8. Hardwarová výbava tohoto hybridního PC se odvíjí od sumy, za jakou jste schopni počítač pořídit. Jinými slovy – čím výkonnější hardware, tím bude samotný počítač dražší. S větším obnosem se tak můžete dostat na maximální hardwarovou výbavu nabízející čtyřjádrový procesor Intel Core i7, operační paměť o velikosti 8 GB a SSD úložiště s pěknými 512 GB. Naopak nejnižší výbava začíná dvoujádrovým procesorem Intel Pentium ULV a pevným diskem s kapacitou 320 GB. Na přední straně tabletu se nachází také čočka kamerky pro videohovory (rozlišení zatím neznáme), ale hlavní fotoaparát na jeho zádech v tomto případě chybí.

Dell XPS 18 - zádaDell XPS 18 - opěrné nožičky
Záda tabletu a výklopné opěrné nožičky

V čele konektorové výbavy přístroje kraluje dvojice portů USB 3.0 a jeden port staršího USB 2.0. Vedle nich pak také HDMI výstup pro připojení většího zobrazovacího zařízení. Nechybí ani slot pro paměťovou kartu typu MicroSD pro navýšení prostoru úložiště a mezi bezdrátové technologie, jež Dell XPS 18 podporuje, patří klasicky Wi-Fi a Bluetooth.

Tento mobilní all-in-one počítač nabízí také dvojici stereo reproduktorů pro kvalitnější podání hudby a nechybí ani zdířka na 3,5mm jack. Na velikost 18 palců má tablet docela přijatelnou hmotnost 2,2 kg, jeho samotné rozměry ale zatím vyjma tloušťky pouhých 1,8 cm neznáme. Stejně tak nevíme ani přesnou kapacitu akumulátoru, který by měl nabídnout 5 hodin provozu bez připojení k doku. Poznamenám také, že chlazení vnitřních komponent je řešeno aktivně, tedy pomocí větráčku.

Dell XPS 18 - stojánekDell XPS 18 - klávesnice a myš
Polohovatelný stojánek a klávesnice s myší
Operační systém Windows 8
Procesor Dle konfigurace:
Intel Pentium ULV / Intel Core i3/i5/i7
Displej 18,4" LED, FullHD 1920 x 1080 pixelů
Operační paměť Dle konfigurace:
4 / 8 GB
Úložiště Dle konfigurace:
320 - 500 GB HDD
32 - 512 GB SSD
+ MicroSD slot
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
2x USB 3.0
1x USB 2.0
HDMI
Bluetooth
Audio 3,5mm jack
Stereo reproduktory
Fotoaparát Přední kamerka
Hmotnost 2,2 kg
Rozměry Tloušťka - 1,8 cm
Akumulátor Výdrž 5 hodin
Dostupnost 16. duben 2013
Cena od 17 000 Kč

Dell XPS 18 bude dodáván pouze v černé barvě plastu a jeho dostupnost je plánována na 16. duben tohoto roku. Jak jsem již zmínil, jeho cena se bude odvíjet od hardwarové konfigurace - začínat tedy bude na $900, v přepočtu zhruba 17 tisíc korun, za nejnižší konfiguraci s procesorem Intel Pentium ULV.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dell XPS 18: Výkonný tablet s 18" displejem jako all-in-one PC

Žádné komentáře.