CDR.cz - Vybráno z IT

Unikátní ASUS Transformer AiO: Výkonný 18" stolní počítač a tablet v jednom

Asus Transformer AiO - uvodní foto
Asus představuje velmi unikátní stolní počítač, který na první pohled vypadá jako běžné all-in-one PC. Zdání však klame a obrazovku počítače tvoří odnímatelný dotykový tablet s vlastním hardwarem a baterií.

Transformer AiO je asi nejzajímavějším zařízením, s jakým jsme se v poslední době mohli setkat. Asus ho ukázal již na veletrhu CES a na trh by ho měl uvést ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Čekat pak můžeme něco opravdu nevídaného – základnu stolního počítače, která je osazena velmi výkonným hardwarem a dokovacím konektorem, skrz který je připojen tablet s 18" dotykovou obrazovkou s FullHD rozlišením. Je odnímatelný od samotné základny, čímž dostanete opravdu veliký, těžký, zato ale rovněž výkonný tablet s vlastním procesorem. Zajímavostí také rozhodně je, že na desktopu běží operační systém Windows 8. Na tabletu, který z něj vyjmete, poběží ale Android ve verzi 4.1 Jelly Bean. Díky funkci, která vám umožní bezdrátově se připojit a přihlásit přes WiFi k samotné základně, budete moci i na tabletu spustit Windows aplikace, které na stolním PC máte.

Asus Transformer AiO - záda

Tablet samotný má opravdu solidní rozměry 45,5 x 29,5 x 1,8 cm a stejně tak i hmotnost kolem 2,5 kilogramu. Jeho hlavní dominantou je již několikrát zmiňovaný multidotekový LCD displej (snímající všech 10 prstů naráz) o velikosti 18,4 palce, nabízející Full HD rozlišení, tedy 1920 x 1080 pixelů. Poměr stran má 16:9 a pozorovací úhlel 178°. V těle tohoto masivního tabletu tiká čtyřjádrový procesor nVidia Tegra 3, tomu kontruje operační paměť o velikosti 2 GB. Úložiště obstarává 32 GB prostoru a pokud by vám nestačil, je rozšiřitelný díky slotu na MicroSD karty. O bezdrátová připojení se postará klasicky WiFi a Bluetooth.

Asus Transformer AiO - tablet

Jak jsem již zmiňoval výše, v režimu tabletu s Androidem můžete rovněž spustit i aplikace z Windows 8 na desktopu. AiO totiž obsahuje funkci jakési vzdálené plochy (RDP klient) a pomocí WiFi propojení s desktopem vám umožní pracovat se softwarem a aplikacemi na něm umístěnými. Mezi systémy se pak snadno přepnete zmáčknutím odpovídajícího mechanického tlačítka.

Akumulátor tabletu má kapacitu 38 Wh a měl by tak nabídnout výdrž kolem pěti hodin provozu. Na jeho zádech je pak také držadlo pro jeho snažší přenos a stojánek pro podepření, například na stole.

Specifikace tabletu

Operační systém Android 4.1 Jelly Bean
Procesor nVidia Tegra 3, čtyřjádrový
Displej 18,4" IPS multidotekový (10 bodů)
Full HD 1920 x 1080 bodů, poměr 6:19
Operační paměť 2 GB
Úložiště 32 GB
+ slot na MicroSD
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth
3,5 mm jack
MiniUSB
Baterie 38 Wh, výdrž až 5 hodin
Rozměry 45,5 x 29,5 x 1,8 cm
Hmotnost 2,5 kg

Základna počítače skrývá procesor Intel Core Ivy Bridge a na výběr budete mít ze tří možností – AiO s procesorem Intel Core i3, i5 a nejvýkonější variantu s i7. Dle toho se bude samozřejmě odvíjet i cena počítače. Vedle procesoru jsou pak dva sloty pro operační paměti, jejíž velikost je 4 GB, a grafika nVidia GeForce GT 730M. O úložiště vašich souborů se pak stará interní pevný disk s kapacitou 1 TB. Součástí stolního počítače je i DVD vypalovačka a čtečka paměťových karet typu SD či MMC. Použitá technologie SonicMaster pak nabídne kvalitnější zvuk a lepší zážitek z her či filmů.

Konektorová výbava je rovněž velmi slušná. Patří mezi ní čtveřice portů USB 3.0 a jeden USB 2.0. HDMI konektor pro připojení většího zobrazovacího zařízení v ní nalezneme také, stejně tak i audio výstup v podobě zdířky na 3,5mm jack. K internetu můžete počítač připojit jak klasickým kabelem skrz gigabitový Ethernet, tak i bezdrátově pomocí WiFi. Hmotnost samotné základny pak činí 4 kilogramy a součástí balení bude samozřejmě také klávesnice a myš.

Asus Transformer AiO - bok2 Asus Transformer AiO - bok1

Suma sumárum, při koupi tohoto počítače dostanete jak velmi výkonný stolní počítač, tak i rozměrný tablet se samostatným hardwarem. Využití je pak spíše subjektivní a právě jeho rozměry a hmotnost budou velkým negativem. Věřím ale, že si najde spoustu majitelů, kterým bude tento koncept vyhovovat. Asus Transformer AiO pořídíte za cenu začínající na 1 299 amerických dolarech za verzi s procesorem Intel Core i3, v přepočtu tedy zhruba 25 tisíc korun.  

Specifikace základny

Operační systém Windows 8
Procesor Intel Core i3 / i5 / i7 (dle varianty)
Displej 18,4" IPS multidotekový (10 bodů)
Full HD 1920 x 1080 bodů, poměr stran 6:19
Operační paměť 4 GB (dva sloty)
Úložiště 1 TB HDD
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2,4GHz)
Čtečka paměťových karet
4x USB 3.0
1x USB 2.0
Ethernet (gigabitový)
3,5 mm jack
HDMI
Optická mechanika DVD vypalovačka
Hmotnost 4 kg
Dostupnost Q2/2013
Cena od 25 000 Kč

 

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Unikátní ASUS Transformer AiO: Výkonný 18" stolní počítač a tablet v jednom

Žádné komentáře.