CDR.cz - Vybráno z IT

Dual FireWire 800 na novém 2TB disku od Western Digital

My Passport Studio - perex
Je to jen pár dní, co představila společnost Western Digital své nové externí disky z řady My Passport určené pro rozhraní USB 3.0. Kapacita těchto disků se pohybuje v rozmezí od 500GB až po 2TB. Aktuálně se však nabídka obohatila ještě o jeden kousek, který s přívlastkem Studio nabízí podporu přístupu rovnou přes dva FireWire 800.

My Passport Studio (dále MPS) je tak prvním 2TB diskem, který je primárně zaměřen na uživatele operačního systému OSX. Kromě klasického konektoru USB 2.0 nabízí nabízí hned pár rozhraní FireWire 800. Dále disponuje hardwarovým šifrováním a softwarem pro nastavení ochrany – uživatelské heslo. Ve výchozím (továrním) nastavení je disk naformátován souborovým systémem HFS+ (Journaled), což je další ukázka toho, že primární "cílovka" jsou Mac uživatelé. Na druhou stranu zde není žádné překážky si disk přeformátovat a využít jej i na jiných platformách.

Stejně jako jeho předchozí USB 3.0 varianta, vlastní 2TB MPS 15mm 5400 rpm pevný disk. Uložen je v celokovovém pouzdře, které je na výšku trochu vyšší než My Passport, a nepotřebuje žádné externí napájení.

Co do rychlosti; MPS je skvělou volbou co se řetězení do diskových polí týče, avšak při porovnání s USB 3.0, kde internetové recenze ukazují rychlost čtení/zápisu 109 MB/s, lze očekávat mírně nižší výkon.

WD již aktivně nabízí disk na svých stránkách, slibuje však, že do konce měsíce by měl být k dostání po celém světě u lokálních prodejců. Maloobchodní doporučená cena je 5600 CZK.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dual FireWire 800 na novém 2TB disku od Western Digital

Žádné komentáře.