CDR.cz - Vybráno z IT

Inteligentní konzole EmoSpark: Pomocník i křemíkový kamarád, který zlepší vaši náladu

EmoSpark - img8
Působí jako herní konzole k televizi, kromě samotného CPU má ale vlastní výpočetní jednotku pro vytvořenou umělou inteligenci. EmoSpark rozlišuje nálady podle mimiky i tónu hlasu, tu špatnou pak zlepší výběrem vhodné písně či pozitivní informací z webu.

Humanoidní roboti s umělou inteligencí jsou nepochybně hudbou naší budoucnosti, v roce 2018 mají například vystavět základnu pro první lidskou posádku na Marsu. Zatím s nimi ale experimentují pouze vědečtí inženýři nebo armáda a potrvá ještě mnoho let, než se dostanou i mezi nás, běžné smrtelníky. K humanoidním robotům navíc býváme často skeptičtí (možná díky filmovým trhákům, jako je například Terminátor, kde působí jako zkáza celého lidstva).

EmoSpark - img4

Přenesme se ale z tajuplné budoucnosti zpátky do reality, klidně přímo do našeho obýváku. Na serveru Indiegogo byl totiž odhalen projekt s názvem EmoSpark, který nyní usiluje o rovných sto tisíc dolarů v předběžných objednávkách, tedy dostatečnou finanční podporu pro zahájení jeho masivní výroby a distribuce.

Autor projektu Patrick Rosenthal nazývá kostku EmoSpark jako „první konzoli s umělou inteligencí“ do našeho obýváku. Nejedná se totiž o běžnou herní konzoli, jak se může na první pohled zdát, ale o jakéhosi společníka, rádce a svým způsobem i počítačového kamaráda. Díky mnoha vestavěným čidlům sleduje EmoSpark mimiku našeho obličeje a spolu s ní i tón našeho hlasu, kterým na konzoli promlouváme. Na základě těchto infomací pak sestavuje spektrum sedmi emocí (radost, smutek, důvěra, znechucení, strach či hněv, ale také výraz překvapení nebo očekávání). Podle nich pak mění i svoji barvu.

EmoSpark - img7

Pohonnou jednotkou konzole je procesor tikající taktem 1,8 GHz a 2GB operační paměť. Na tomto hardwaru běží operační systém postavený na Androidu a připojení k internetu obstarává vestavěná anténka Wi-Fi sítě. Pokud chceme s konzolí hlasově či textově komunikovat, můžeme tedy použít i vlastní smartphone, tablet nebo televizi s vestavěným Androidem a nemusíme tak mluvit přímo na kostku. Ta dokáže rozlišit několik členů rodiny, ke každému z nich vytvoří svůj vlastní profil emocí, skladeb či jiných oblíbených zájmů a reaguje tedy subjektivně na každého z nás.

EmoSpark - img6

Získané informace o naší osobě ale nezpracovává výše zmíněný procesor, nýbrž speciální výpočetní jednotka EPU (Emocional Processing Unit) s taktem 20MHz. Pokud pak konzoli propojíme například s naším účtem na YouTube nebo s profilem na Facebooku, vybuduje si i vlastní historii zájmů, kterým bude přizpůsobovat nabízený obsah pro zlepšení nálady. Konzole může také sama ohlásit novou, zřejmě pozitivní notifikaci na Facebooku. Vše nejlépe popisuje níže uvedené video:

Autor projektu vysvětlil, že pokud na internetu sdílíme video, fotografii nebo třeba oblíbenou skladbu, spolu s ní se chceme podělit i o emoce, které jsou v ní ukryty a které v nás zanechává. Zároveň tím chceme zjistit, zda naše pocity sdílí i ostatní, tedy jestli se jim bude sdílený obsah také líbit. Na podobném principu pracuje i EmoSpark. Nejdříve se snaží doporučit konkrétní obsah, který by mohl přispět ke zlepšení vaší nálady. Pokud jej přehrajete a začnete se třeba smát, zobrazí vám poté podobný obsah s vtipnou tématikou. Vše se samozřejmě zaznamenává k vašemu internímu profilu a postupem času vás zná kostka více a více. Buduje si ale i svoji vlastní osobnost (EPG) a každá z kostek by měla být unikátní.

EmoSpark - img5

EmoSpark však neslouží pouze jako pomocník pro zlepšení špatné nálady, je i jakýmsi osobním asistentem, podobně jako třeba Siri od Applu. Díky propojení s Wikipedií, Freebase a jinými informačními servery dokáže naleznout námi tázaný obsah na internetu, přečíst jej a zeptat se, zda-li jste s výsledkem hledání spokojeni. Konzole se vás může také kdykoli během dne zeptat, jestli jste v pořádku a zda nechcete přehrát nějakou oblíbenou skladbu – stačí jen smutný výraz ve vašem obličeji. (Napadá nás, zda nebude nakonec EmoSpark všímavější, než většina našich partnerek? :-))

EmoSpark - img2EmoSpark - img1

Použití oblíbeného a otevřeného systému Android dává široké možnosti vývojářům třetích stran, kteří mohou pracovat jak na vývoji dalších užitečných aplikací, tak i na různých herních systémech, které EmoSpark využijí. Pro jeho individuální nastavení pak poslouží stažitelná aplikace z Google Play.

Pokud půjde vše hladce a projekt získá cílových sto tisíc dolarů v předběžných objednávkách, jeho prvních prodejních kusů bychom se mohli dočkat už v květnu tohoto roku. Podpořit jej můžete buďto libovolnou částkou nebo rovnými 225 dolary za předběžnou objednávku jednoho z prvních kusů EmoSpark, které budou (doufejme) vyrobeny.

Zdroje: 

12, 3

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Inteligentní konzole EmoSpark: Pomocník i křemíkový kamarád, který zlepší vaši náladu

Úterý, 7 Leden 2014 - 08:36 | Crevice crevices | Wow, velký brat priamo v obývačke, ktorý kamerou...
Pondělí, 6 Leden 2014 - 16:34 | HKMaly | Urcite bude EmoSpark vsimavejsi nez vetsina...

Zobrazit diskusi