CDR.cz - Vybráno z IT

Bezpilotní mise Mars One už v roce 2018. Záhy by měli následovat první lidští kolonisté

Mars kolonizace
Organizace Mars One je známá tím, že hledá pro svůj projekt kolonizace Marsu lidi, kteří to myslí smrtelně vážně. Slovo smrtelně vážně tady dostává zcela nový rozměr, protože se bude jednat o jednosměrný lístek k rudé planetě, a tam budou muset přežít v mnohdy drsných podmínkách prvních kolonistů.

Celý projekt kolonizace nabral nový vítr do plachet, když začala spolupráce se společnostmi Lockheed Martin a SSTL.

Psali jsme dříve: Jednosměrný lístek na Mars? Šanci má každý, kolonizace v přímém přenosu

Společnost Lockheed Martin teď usilovně pracuje na koncepci bezpilotního modulu, který by měl být připraven na vypuštění v květnu 2018. Vychází se z koncepce přistávacího modulu sondy Phoenix. Možná si ještě někteří z vás vzpomenete na robotickou sondu Phoenix, která přistála na Marsu v květnu 2008 a v listopadu téhož roku s ní NASA bohužel ztratila kontakt. Přistávací modul Fénixe (Lockheed Martin vlastní ještě dva téměř kompletní moduly, které uložil k ledu), by měl být předělán tak, aby na míru vyhovoval misi Mars One. Na tuto studii bylo vyčleněno 256 000 dolarů.

cdcamera-15b (1)
Trvalá kolonie na rudé planetě by měla vzniknout v roce 2025

Mezitím Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL) pracuje na své vlastní koncepci, a to na meziplanetárním komunikačním systému. Cílem SSTL je sestavit komunikační satelit, který bude sloužit jako technologický demonstrátor pro misi Mars One. Komunikační satelity na orbitě Marsu budou zvlášť důležité. V první fázi (bez lidské osádky) zajistí live video z různých robotických sond. V té druhé fázi, s nástupem prvních lidských kolonistů (kteří budou odlétat po dvojicích s časovým rozestupem dvou let, samotná cesta k cíli bude trvat 7 měsíců), budou vlastně pro kolonisty jedinou spojení se Zemí, v rámci prvního koloniálního meziplanetárního internetu. :-) Na tuto studii bylo vyčleněno 80 000 dolarů.

Podpora projektu

Zaujal-li vás vesmírný projekt, můžete jej samozřejmě podpořit finančním darem. Dle výše částky tak můžete získat i "odměny" ve formě přístupu k materiálům o misi, volný vstup na zahajovací party v roce 2018, či výtisk vaší zprávy na přistávacím padáku. Jen pro zajímavost: na základě statistiky z konce října se Česká republika dle výše celkového příspěvku (cca 400 USD) umisťuje na 32. místě z celkového počtu 82. podporovatelských zemí.

Tagy: 
Zdroje: 

12, 3

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bezpilotní mise Mars One už v roce 2018. Záhy by měli následovat první lidští kolonisté

Pátek, 13 Prosinec 2013 - 16:36 | HKMaly | Osidlovat Merkur je IMHO taky druh sebevrazdy. A...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 11:13 | maruširi | Osidlovat planetu, která nemá magnetické pole, je...
Čtvrtek, 12 Prosinec 2013 - 15:17 | Anders | kam se hrabe Big brother...
Čtvrtek, 12 Prosinec 2013 - 15:11 | WIFT | Trochu drahý špás ;). Je to jako být tím pavoukem...
Čtvrtek, 12 Prosinec 2013 - 13:33 | doctorX doctorY | a bude se jebat

Zobrazit diskusi