CDR.cz - Vybráno z IT

Empress prolomila nejnovější Denuvo. Cracknutá hra běží "lépe" než originál

Denuvo
Crackerka Empress, která vlastně jako jediná dnes prolamuje videohry zabezpečené protipirátskou ochranou Denuvo prolomila nejnovější verzi této ochrany označovanou jako V11. Tentokrát se zaměřila na hru Resident Evil Village.

Hráči PC verze si stěžovali, že videohra Resident Evil Village trpí v určitých scénách tzv. stutteringem (tj. kolísáním fps – snímkové frekvence), takže v určitých sekvencích, hlavně těch bojových s bossy není hra plynulá a fps může poklesnout pod únosnou mez. To je obecně známý fakt u této hry.

Crackerka Empress nyní prolomila u hry Resident Evil Village její protipirátskou ochranu. Jednalo se vlastně o dvě ochrany. První byla snad všem známé Denuvo (nejnovější V11 verze) a dále ochrana anti-tamper V3 přímo od Capcomu. Piráti si záhy všimli, že cracknutá verze řeší stuttering a nízké fps ve hře a hra je tak mnohem svižnější (viz. komplexní srovnání přímo ve videu níže).

Tento problém s poklesem fps u originálu se cracknutou verzí sice povedlo vyřešit, ale tato “optimalizace“ si vybrala svou daň. Piráti si záhy všimli, že cracknutá verze má deaktivovány některé animace, to můžete vidět i na videu v tomto článku. Není zatím jasné čím to je, jestli např. DRM není navázáno na určité animace a tím pádem jak došlo k odstranění DRM, tak došlo i k deaktivaci některých animací. Ale to je pouze spekulace. Např. na redditu k tomuto tématu existuje celé samostatné vlákno. Někteří lidé mají tento problém (s deaktivovanými animacemi) a někteří zdá se ne, nejspíš záleží i na konfiguraci PC.

Společnost Capcom je známá tím, že u svých her nenechává DRM ochranu napořád, ale po určité době ji ze svých her odstraňuje. Takže je pravděpodobné, že u Resident Evil Village během několika měsíců, až jednoho roku budou taktéž DRM ochrany odstraněny.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Empress prolomila nejnovější Denuvo. Cracknutá hra běží "lépe" než originál

Středa, 14 Červenec 2021 - 17:58 | Infeld | V tom videu je vidět, že pro tu verzi s DRM...

Zobrazit diskusi