CDR.cz - Vybráno z IT

ESA Projekt SERPEX: robotický had se chystá na průzkum rudé planety

serpexperex
Mars je v podstatě jedna velká poušť. A na co lze obvykle narazit v pouštích? Na hady … Evropská Kosmická Agentura (ESA) proto přišla s projektem SERPEX, kdy by robotičtí hadi mohli být využiti pro průzkum rudé planety.

Robotická vozítka NASA způsobila převrat v planetárním průzkumu Marsu. I když okolní terén rudé planety není zrovna příliš přátelské místo pro kolová vozidla, tak se podařilo sondám Spirit (Mer-A) a Oportunity (Mer-B), které prováděly geologický průzkum povrchu mnohonásobně překročit svou plánovanou životnost odhadovanou na 90 dní. Sonda Spirit fungovala od ledna 2004 do března 2010. Kdežto Sonda Oportunity stále funguje i po více než 9 letém provozu na povrchu.

serpex01

Po těchto úspěších nyní přebírá iniciativu v tomto ohledu Evropská Kosmická Agentura (ESA) a přichází s myšlenkou využít robotického hada, který by byl více adaptabilní ve schopnosti překonat marťanský členitý terén, přičemž by se mohl protáhnout i přes těsné mezery - všude tam, kam robotická vozítka NASA nemohla.

serpex02

Projekt SERPEX je vyvíjen pod vedením norské výzkumné organizace SINTEF. Zvažuje se koncept, že by došlo ke kombinaci robotického vozítka a robotického hada, výsledný robot by tak připomínal mechanického slona. Vybavit tak robotické vozítko jako je například sonda Curiosity robotickým hadem, by umožnilo sondě zvětšit dosah a výslednou flexibilitu, stejně jako i zpřístupnit různé těsné prostory a terén nevhodný pro kolová vozidla. Robotický had má taktéž i potenciál jako dopravní prostředek sběrných vzorků pro návrat zpět na planetu Zemi.

Podle SINTEFu je prostě robotické vozítko vynikající základnou pro robo-hada. Takovýto robotický had by mohl být v robotickém vozítku rukou nebo chapadlem a podle potřeby se přímo od robotického vozítka oddělit a plazit se do těžko dostupných míst. Robotický had by byl k vozítku stále připojen pomocí kabelu, který by dodával hadovi elektřinu a poskytoval datové spojení. Kabel by byl samozřejmě náležitě vyztužen. Zatím však trochu problémem zůstává spolehlivý mechanismus (není ještě vyvinutý), který by zpátky vytáhnul a znovu připojil robotického hada k platformě vozítka.

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ESA Projekt SERPEX: robotický had se chystá na průzkum rudé planety

Čtvrtek, 26 Září 2013 - 05:58 | petr ib | podobného hada někde vyvíjejí pro průzkum k...
Čtvrtek, 26 Září 2013 - 05:55 | petr ib | Švédsko není ČR, kde se i projekty nefinancované...
Středa, 25 Září 2013 - 10:49 | John Douberro | asi nejsi z oblasti vedy a vyzkumu, co? problem...
Středa, 25 Září 2013 - 09:49 | LPK | jak se tu u nejakeho clanku diskutovalo ... pokud...
Středa, 25 Září 2013 - 09:23 | pito | Tak ako napisal LPK, naviac fakt mrte malych...
Středa, 25 Září 2013 - 09:04 | LPK | Jooo po linu to "jezdí" pěkně ... a to...

Zobrazit diskusi