CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook a Instagram zablokují přímé zprávy pro mladistvé

Zdroj: Shutterstock

Společnost Meta Platforms se rozhodla vyslyšet mnohé žaloby a radikálně omezuje možnosti uživatelů. Například mladistvým již nemůže poslat přímou zprávu nikdo, koho daný uživatel nemá v přátelích.

Digitální svět je plný „predátorů“, což dokazuje i známý film „V síti“. Ten nádherně monitoruje aktuální situaci, kdy si 13 letá holčička založí účet na sociální síti a do pár minut má několik zpráv s oplzlými predátory a velice často tyto zprávy obsahují nemravné návrhy nebo fotky intimních míst.

Tento problém ale není jen u nás, ale všude ve světě. Proto také společnost Meta Platforms v roce 2021 omezila možnosti dospělých uživatelů, kteří nemohou psát na Instagramu přímé zprávy uživatelům mladším 18 let, které je nesledují. Nyní se ale toto omezení rozšířilo a uživatelé mladší 18 let nemohou dostávat přímé zprávy od nikoho, koho sami nesledují. Dokonce ani od jiných dospívajících.

Zdroj: Shutterstock

Nové omezení je platné nejen pro sociální síť Instagram, ale také pro Messenger. I na Messengeru platí, že budou moci nezletilý dostávat zprávy jen od svých přátel na Facebooku. Podle vyjádření tiskového mluvčího společnosti Meta Platforms jde hlavně o to, aby jejich sociální sítě byly bezpečný prostor pro mladistvé.

Navíc osoby mladší 16 let nebudou mít možnost spatřit na těchto sociálních sítích ani škodlivý obsah, který podněcuje k sebepoškozování, násilí nebo poruchám příjmu potravy. Upřimně řečeno se nejedná o zcela nezištné jednání Mety, protože jde spíše o důsledek všemožných žalob, které upozorňovali na nedostatečnou ochranu mladistvých.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook a Instagram zablokují přímé zprávy pro mladistvé

Sobota, 27 Leden 2024 - 21:57 | Driscoll | Je to neúčinné, je to tak. Stejně jako trollové,...
Sobota, 27 Leden 2024 - 15:44 | Potooczech | Především osoby mladší 16 let nemají na...
Sobota, 27 Leden 2024 - 15:01 | DRK | Hmm a co přesně zabrání oplzlíkovi založit si...

Zobrazit diskusi