CDR.cz - Vybráno z IT

Zkušenosti s Gear Fit na oficiálně nepodporovaném zařízení (LG Nexus 5)

Samsung již na MWC představil chytré fit-hodinky Gear Fit, které si právem získaly pravděpodobně největší pozornost ze všech představených produktů. Jak se hodinky povedly a jak je možné je využívat na oficiálně nepodporovaných zařízeních?

Kapitoly článků

2.  Gear Fit jako chytré hodinky a fitness tracker

Gear Fit jako chytré hodinky

Na chytré hodinky jsem nikdy neměl velké požadavky. Na co mi je, že to má foťák, když je nekvalitní, telefonovat s tím také nebudu (mám handsfree) a webový prohlížeč na miniaturním displeji je nepoužitelný.

Na chytré hodinky mám prakticky jediný požadavek a to jsou notifikace. Hodinky máte stále na ruce a díky vibracím snadno cítíte, když vám přijde email, SMSka, nebo někdo volá. A cítíte to vždy. Každý ať si sám vzpomene, kolikrát mobil neslyšel nebo necítil vibrace. To se s hodinkami nestane.

Tím bych prakticky shrnul mou požadovanou funkcionalitu na notifikace, které jsou zvládnuty výborně. V rámci manager aplikace je možné vybrat si oznámení od všech aplikací, které jsou v telefonu nainstalované. Ty se zobrazí stejným stylem, jako se zobrazují v notifikační liště mobilu – tj. v případě SMS, emailů a dalších i s textem zprávy, který je možné vcelku pohodlně přečíst.

Co považuji za nedostatek je absence profilů, která by například na základě denní doby vypínala či zapínala notifikace daných aplikací. Takto je řízení možné pouze pomocí sleep módu, ve kterém jsou notifikace neaktivní (pokud tuto volbu zaškrtneme).

 

Ukázka notifikací – po rozkliknutí je zobrazen detail shodný s obsahem toho na telefonu

Podobně fungují hovory, kdy se hovor včetně jména zobrazí na displeji a je jej možné snadno odmítnout.

Další výbornou funkcionalitou je pak ovládání multimediálního přehrávače. Dle všeho je u některých alternativních problém (jako například Spotify), mně ale PowerAmp funguje na výbornou. Ovládání na hodinkách má pouze limitovanou funkcionalitu na spuštění/zastavení přehrávání a skok na další track (+ přetáčení samotného tracku). Při jízdě na kole, bruslích atd. ocenitelná funkce, kdy člověk nemusí vytahovat mobil z kapsy. Za jediný nedostatek tak považuji nemožnost skočit na další album.

Další funkcionalitu pak poskytují aplikace, které je možné na Gear Fit spouštět (stažitelné z Play Store) – například zmiňovaný kalendář či aplikace pro vypínání Wi-Fi a zvuků.

Často zmiňovaným nedostatkem je/byla orientace displeje, která vypadala hezky na obrázcích, ale praktičnost u hodinek byla minimální. Toto řeší poslední update. V rámci notifikací je pak možné snadno a rychle otočit přímo v rámci dané notifikace pro lepší čitelnost.

Gear Fit disponuje také základními časovými funkcemi – hodiny, datum, stopky, časovač. Ano, správně, ve výpisu chybí samostatný budík, ten je „řízen“ z telefonu, jako notifikace k dané aplikaci. Doufejme, že se objeví v dalším updatu.

 

Časovač - na nastavení času pro vaření vajíček dostatečný, na časy delší než hodina a půl již nikoliv

Stejně tak časovač není úplně povedený – nabízí možnost nastavení pouze minut a sekund, nikoliv hodin. Upřímně mám pocit, že daleko více lidí by využilo časovač na nastavení hodiny a třiceti minut, než na nastavení například 5 minut a 22 vteřin. Navíc je tak maximální nastavitelný čas možný díky dvoucifernému displeji na pouhých 99 minut 99 sekund. Taktéž jedna z funkcí, která potřebuje dopilovat.

Gear Fit jako fitness tracker

Primární funkcí jakožto fitness trackeru je podobně jako u jiných obdobných zařízení krokoměr (pedometer). Ten není stejný jako na ostatních zařízeních, tj. měřící stále – je nutné jej zapnout ručně, což bylo často Gear Fit vyčítáno. Nevidím v tom ale žádný problém, neboť zapnout krokoměr je nutné doslova pouze jednou – následně měří a to i po restartu zařízení. U krokoměru je možné nastavit vlastní denní cíl, kterého chcete dosáhnout (běžně 10 000 kroků) a na které hodinky následně upozorní.

Krokoměr a krokoměr zobrazený na volitelné domácí obrazovce

Historie krokoměru. V květnu jsem již hodinky téměř nenosil (nebo nechodil?). :) Díky tomu je alespoň vidět, jak dalekou historii zařízení uchovává. Ano, bohužel pouze týden.

Jedním z hlavních rozdílů a výhod oproti ostatním zařízením je pak přítomnost snímače pro měření tepu. Ten je umístěn na spodní straně zařízení a je založen na optickém měření – při měření se rozsvítí zelená dioda a tep je snímán. Je zajímavé, že při samotném snímání je nutné být prakticky úplně v klidu, jinak budeme upozorněni, ať se nehýbeme nebo že měření nemohlo být dokončeno. Naproti tomu měření při aktivitách, jako je například běh, probíhá kontinuálně po celou dobu aktivity. 

 

Zelené světlo snímače tepu

 

Samotné měření. Hlavně být v klidu!

Výčet aktivit, které je možné měřit, je vcelku strohý – běh (running), chůze (walking), cyklistika (cycling) a „tůry“ (hiking). Každá z těchto aktivit začne mimo samotných kroků měřit i tep (pokud je funkce v nastavení zapnutá – výchozí ano), spálené kalorie a ušlou/ujetou vzdálenost. K tomu by měla být využívána i GPS, kterou zařízení nedisponuje, z telefonu.

 

Výběr aktivity. O obrazovku níže se ještě skrývá "Hiking"

Při samotné aktivitě (testováno při běhu) se pak zařízení chová jako elektronický trenér – dle nastavení cílů a parametrů pro danou aktivitu pak jednou za čas zavibruje a „zavelí“, jestli má člověk přidat, zpomalit nebo udržovat tempo, na základě aktuální rychlosti, tepu, atd.…

 

Nastavení cílů pro běh

Bohužel nejsem z polo-profi-aspoň-amatér sportovec, takže neposoudím, jak hodně užitečné tyto „rady“ jsou, ale řekněme, že mi přišlo, že dané „rady“ mají smysl. :)

Přesnost

Velmi často jsem se v různých diskuzích setkával s názorem, že údaje poskytované hodinkami nejsou přesné. Ano, to rozhodně nejsou, na druhou stranu na přesnost jako takovou si vůbec nemohu stěžovat. Například při chůzi (jen pro test) i běhu jsem porovnával výsledky se zároveň spuštěnými aplikacemi RunKeeper a Strava a odchylka mi přišla přijatelná - vždy se držela kolem 5 - 10 %. Tady bych jen podotkl, že ani aplikace Strava a RunKeeper neudávaly stejná čísla a také zde určitý rozdíl byl.

Stejně tak měřič tepu – zde i Samsung sám po spuštění upozorňuje, že se nejedná o lékařské zařízení a údaje by se měly brát s rezervou. Co jsem náhodně během běhu porovnával s „manuálně naměřenými hodnotami“, opět jsem se dostával na čísla kolem 10 % rozdílu (nahoru nebo dolů).

Sleep mode

Na noc Gear disponuje sleep módem, který kromě toho, že potlačí vibrace notifikací, také měří klidovou část spánku. Bližší statistiky by bylo asi možné zobrazit ve fitness aplikaci na telefonu, sync bohužel s Nexusem nefunguje.

 

Statistiky ze sleep aplikace. Bohužel více než čas, po který jsme bez pohybu, nám samotné hodinky neřeknou

Propojení s dalšími aplikacemi

Co se týče propojení, vznikla už spousta dalších aplikací, které je možné na hodinkách „spustit“. Jak jsem pochopil, nejedná se o plnohodnotné aplikace, ale pouze o zpřístupnění dané aplikace z mobilu na zobrazení na hodinkách. Tato funkcionalita funguje bez větších problémů i na nepodporovaných zařízeních po úpravě build.prop.

 

Náhled kalendáře na Gear Fit s danou aplikací

Bohužel jedna z nejzákladnějších aplikací a to Fitness for Gear, která slouží jako domovská aplikace pro zobrazení a analýzu údajů naměřených na Gear Fit, není možné sesynchronizovat. I když se na fórech objevují i lidé, kteří tvrdí, že jim toto funguje, ani dle jimi dodaných návodů se mi (a dalším) toto nepodařilo zprovoznit.

Výdrž na baterie

Zařízení se výdrží řadí přesně mezi běžně fitness trackery (výdrž týden a více) a chytré hodinky (2 dny) – při běžném použití, automatickém rozsvěcení displeje pomocí gest (občas se zapíná i když nechcete), relativně velkém množství notifikací a v noci aktivním sleep režimu se výdrž pohybovala kolem 3 - 4 dnů, což považuji za zcela dostatečné.

Resume

Gear Fit z mého pohledu přináší přesně to, co bych od chytrých hodinek/fitness trackeru čekal. Bohužel je zde příliš mnoho nedodělků, které jsou způsobené především cílením Samsungu pouze na vlastní zařízení (a mizernou podporou i u těchto).

Přitom trh, který by takovéto zařízení využil, je obrovský. Věřím, že prodeje s podporou pro ostatní výrobce by vyskočily řádově. Samsung má tu výhodu, že je v tomto segmentu prakticky prvním a jediným významným hráčem. Je jen otázkou, jak se zachová, až své chytré hodinky uvedou i ostatní výrobci, především pak ty postavené na Android Wear.

Již dříve padly spekulace (i z úst zástupců Samsungu), že je do budoucna možné zpřístupnění a podpora i pro další zařízení konkurenčních výrobců. Z mého pohledu je toto i nevyhnutelné, jinak konkurence, která toto podporovat bude, bude příliš silná.

V případě Gear Fit je pak jednoznačnou výhodou cílení na fitness, i díky přítomnosti senzoru srdečního tepu. Tím by zatím žádné z oznámených Android Wear zařízení (Moto 360, LG G Watch) disponovat nemělo.

Koupit či nekoupit

Vzhledem k tomu, že značné množství Gear Fit zařízení bylo „rozdáno“ jako dárky k telefonům, dají se v současnosti koupit nové nebo zánovní za ceny kolem 3500 Kč, což je cena srovnatelná s ostatními obyčejnými fitness trackery, které však nemají zdaleka tak propracovanou „chytrou část“.

Dříve jsem se trochu obával, že Android Wear zařízení budou stát jako mobily střední třídy (řekněme kolem 7 - 8 tisíc Kč). Má domněnka se však nepotvrdila a například LG G Watch by se měly prodávat již v červnu za cenu 200 EUR (což je stejná cena jako stanovená pro Gear Fit).

  • Chcete fitness tracker, chytré hodinky a máte jeden z pár podporovaných Samsungů? Kupujte, nic lepšího v dohledné době asi nebude.
  • Chcete fitness tracker, chytré hodinky a máte jiný hi-end telefon s kterým jdou zprovoznit? Zvažte sami, jestli vám to za ty komplikace stojí. Pokud máte náladu se s tím zahazovat, budete mít téměř veškerou funkcionalitu (a předpokládám, že do budoucna se to bude jen zlepšovat). Stejně tak je zde naděje, že Samsung sám rád přidá podporu.
  • Chcete chytré hodinky? Čekejte, ta pravá éra začne s Google IO a oficiálním představením prvních kousků Android Wear zařízení.
Kapitoly článků
2.  Gear Fit jako chytré hodinky a fitness tracker

Diskuse ke článku Zkušenosti s Gear Fit na oficiálně nepodporovaném zařízení (LG Nexus 5)

Středa, 21 Květen 2014 - 21:38 | BTJ | Heh 3-4 dny .... ani nebudu hledat, jestli...
Středa, 21 Květen 2014 - 12:06 | George eLzyx | Předpokládám, že se Samsung Ativ S mám smůlu ......

Zobrazit diskusi