CDR.cz - Vybráno z IT

General Motors využívá AI k rozhodování o umístění nabíječek pro elektromobily

Zdroj: Shutterstock

Automobilový průmysl se stále více orientuje na elektromobilitu a s tím přicházejí nové výzvy, jako je rozvoj infrastruktury nabíjecích stanic pro elektromobily. General Motors (GM) se tímto problémem zabývá inovativním způsobem – využívá strojového učení a umělé inteligence k určení optimálního umístění nabíječek pro elektromobily.

V roce 2022 odhalila společnost GM svůj plán nasadit síť 2000 stejnosměrných rychlonabíječek v cestovních centrech Flying J a Pilot po celých Spojených státech. Avšak rozhodnutí, kam přesně tyto nabíječky umístit, není jednoduché, a právě zde vstupuje do hry umělá inteligence.

Jon Francis, ředitel pro data a analytiku GM, vysvětluje, že cílem společnosti je zjednodušit životy zákazníků, zaměstnanců, prodejců a dodavatelů. Právě využití umělé inteligence v tomto procesu umožňuje GM identifikovat nejvhodnější lokace pro instalaci nabíječek a to nejen na základě aktuálních provozních dat, ale také s ohledem na dopravní a geografické informace.

Zdroj: Shutterstock

Proces rozhodování o umístění nabíječek je složitý. Každá nabíječka představuje značné investice a nesprávné umístění může být ztrátou zdrojů. V tomto ohledu se umělá inteligence stává klíčovým nástrojem, který pomáhá přesně určit nejlepší místa pro instalaci nabíječek, minimalizuje náklady a maximalizuje efektivitu.

GM vytvořilo nástroje, které agregují a analyzují různé datové sady včetně geografických informací o dopravě a již existujících nabíječek. Tyto informace jsou následně kombinovány s daty o cestovních centrech Flying J a Pilot, což vede k vytvoření mapy s potenciálními místy pro umístění.

Díky využití umělé inteligence bylo GM tedy schopno v loňském roce nasadit prvních 25 míst s 100 nabíjecími stanicemi a do konce tohoto roku plánuje mít v provozu přibližně 200 míst. Tento přístup ukazuje, že umělá inteligence není jen o chatbotech a virtuálních asistentech, ale může být využita k řešení reálných problémů a optimalizaci procesů v různých odvětvích.

Společnost General Motors poukazuje na to, že využití umělé inteligence ve spojení s datovou analýzou může vést k efektivnějšímu a udržitelnějšímu rozvoji infrastruktury pro elektromobily, což přispívá k dalšímu posunu směrem k udržitelnější budoucnosti mobility.

Diskuse ke článku General Motors využívá AI k rozhodování o umístění nabíječek pro elektromobily

Pondělí, 18 Březen 2024 - 09:05 | RedMaX | Pěkný, u nás se nabíječka prostě postaví u...

Zobrazit diskusi