CDR.cz - Vybráno z IT

Hackeři vyřadili z provozu několik herních služeb, Steamu unikly citlivé údaje

St 1 0
Po celé vánoční svátky se herní služby potýkají s útoky hackerů, mimo provoz byl Steam, PSN i Xbox Live. Útoky tím nekončí.

Psala se polovina prosince, kdy skupinka hackerů, na veřejnosti vystupující jako Phantom Squad, skrze svůj Twitter účet vyhrožovala útoky na Steam, PlayStation Network i Xbox Live. Správci sociální sítě reagovali zablokováním účtu, což ale na situaci nezměnilo vůbec nic.

Phantom Squad svůj vánoční "slib" dodrželi a o Štědrý den skutečně zahájili sérii útoků, nakonec v poměrně větším měřítku. Jako první to odnesla společnost Electronic Arts, časně z rána její servery zahltily DDoS útoky. Hráči si tak nemohli zahrát třeba FIFA 16, MMORPG stálici Star Wars: The Old Republic, ale ani nejnovější Star Wars: Battlefront.

Přes den se s výpadky potýkal také Steam, provozní společnost Valve se dosud nevyjádřila k tomu, zda se tak stalo z důvodu napadení digitální distribuční služby, nebo šlo o přehlcení systému uživateli z důvodu velkého Vánočního výprodeje.

St 2

24. prosince v noci potom hackeři vyřadili z provozu síť PlayStation Network společnosti SONY. Útoky zaznamenali také provozovatelé online serverů pro War Thunder, GTA 5 nebo Call of Duty. Napadení se zatím úspěšně vyhýbá služba Xbox Live od Microsoftu, hackeři ji ovšem původně označili za jeden z hlavních cílů. 

Další výpadek zaznamenal Steam dnes, 26. prosince, offline byl přes hodinu. Podle techniků z Valve, za ním ovšem kyberútočníci nestojí. Náporem velkého množství uživatelů se zkrátka zbláznila vyrovnávací paměť Steamu. Následkem bylo ovšem uveřejnění citlivých údajů všech uživatelů. Společnost Valve přitom o problému ani nevěděla, reportovali ho až zákazníci.

Po přihlášení ke Steam účtu se jejich majitelům zobrazovaly osobní údaje o dalších uživatelích - mezi nimi třeba e-mail nebo telefonní číslo. S každým obnovením stránky se hromadily nové a nové účty. K úniku informací o platebních kartách prý nedošlo. S omluvou Valve tento problém zafixovala a Steam opět uvedla do provozu.

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hackeři vyřadili z provozu několik herních služeb, Steamu unikly citlivé údaje

Středa, 30 Prosinec 2015 - 00:22 | Xspy | :) upevnit brouka - on tam stále bude , jen...
Pondělí, 28 Prosinec 2015 - 19:03 | HKMaly | Neznamena. Holt je nutne davat pozor pri...
Pondělí, 28 Prosinec 2015 - 03:56 | bohyn | buxfix teda znamena implementaci chyby. Uz se...
Sobota, 26 Prosinec 2015 - 20:37 | kvak | „Valve tento problém zafixovala“ Zafixovat =...

Zobrazit diskusi