CDR.cz - Vybráno z IT

Posloucháme rozhlas po drátě. I WiFi. Zkoušíme nové internetové rádio od Hamy

nepřehlédněte
Hama Ir 250 3
Už dávno jsou ty doby pryč, kdy jsem s úctyhodnou pravidelností vstával s ranním vysíláním své oblíbené stanice. Po čase totiž člověka omrzel jejich omezený hudební playlist a narůstající počet reklamních bloků (čest výjimkám).

Ty a i jiné neduhy vás díky automatickému spuštění budíkorádia vytrhly z říše snů hlasitým halekáním o slevách v obchodech či jiných tuzemských službách. Rádiové vysílání tak vystřídaly vlastní hudební komplety a playlisty, a to nejen při vstávání, ale i při vybraných denních činnostech, kdy se hodí si tzv. pustit něco do pozadí. S rozmachem internetových rádií jsem si po čase nastavil na ráno i automatické spuštění počítače se spustitelnou úlohou po startu pro spuštění oblíbeného zahraničního internetového rádia.

Kouzlo poslechu internetového rádia netkví ani tolik v absenci reklamních sdělení (zaplaťpánbůh ale za to), ale v samotném základním významu jakéhokoliv rádia: nabídnout čerstvou dávku informací a naservírování zcela unikátní směsice hudebních skladeb, které člověk předem nepředpokládá (nevýhoda vlastních playlistů), čímž ho mohou mile duševně obohatit a potěšit. Pro mě osobně je právě asi toto tím hlavním argumentem, proč poslouchat dnes ještě rádio. Nesleduji aktivně nové skladby a aktuální TOP charts, stačí mi lehký a nenucený občasný přísun skrze Youtube či právě internetová rádia, kterých je nespočet.

Hama Ir 250 2

Nový internetový rádio-přijímač od Hamy s označením IR250 jsem proto přivítal v redakci velmi potěšeně. Černý kvádřík z černého plastu o rozměrech cca 16 x 18 x 33 cm vypadá na první pohled sympaticky. Na přední straně nalezneme čtyři funkční tlačítka, dva větší regulátory a 2“ matrix displej. Pravý i levý bok hostuje výstup vždy jednomu z dvojice stereo 5W reproduktorů (10 W RMS). Horní strana nabízí pouze ploché větší tlačítko s označením „Snooze“, což předem prozrazuje funkci budíky. Na zadní straně poté ústí většina z konektivity, tedy linkový vstup a výstup (3,5 mm), LAN (RJ45 10/100Mbit), vstup pro externí 12V napájecí zdroj a hlavní spínací tlačítko. Ve výbavě je i podpora bezdrátové sítě WiFi 802.11 b/g/n (šifrování WEP/WPA/WPA2 + WPS).

Hama Ir 250 7Hama Ir 250 10Hama Ir 250 1

Prostředí firmwaru je velmi intuitivní. Vesměs se dá shrnout do tří hlavních módů: iRadio, AUX a UPnP. Nabídka nastavení pod tlačítkem Home je velmi omezená, avšak nabízí vše podstatné, co byste od takového zařízení jako je internetového rádio očekávali. Tedy od nastavení k připojení síti, přes jednoduchý ekvalizér, systémové informace, až po připojení k databázi MyMediaU, o které si povíme více níže.

Hama Ir 250 6Hama Ir 250 5

Jednotlivé módy jsou svým názvem poměrně charakteristické tomu, k čemu slouží. Tedy iRadio je režim pro ovládání internetových rádií (podpora formátů MP3, WMA a FLAC), AUX zase není nic jiného než možnost připojit si skrze 3,5mm jack (kabel je součástí balení) jakékoliv kompatibilní zařízení a použít IR250ku jako reprodukční zařízení pro hudbu z daného zařízení. A UPnP mód nabízí prostředí pro procházení zařízení v lokální síti, na kterých je služba UPnP nainstalována. Zkrátka jedná se o přístup do sdílené knihovny médií ve vaší domácí síti. Nastavení je velmi bleskové a tato funkce funguje perfektně. Dokonce i při procházení/listování několika stovek skladeb jsme se nesetkali s nějakým problémovým zasekáváním či lagováním, vše běží naprosto hladce a svižně.

Samotná práce s iRadio však vyžaduje trochu trpělivosti. Na pohyb v meníčku pomocí pravého regulátoru si musíte chvíli zvyknout a jistě budete ze začátku trochu i tápat, jak se s tím vlastně pracuje. Po úspěšném připojení k internetu bezvýhradně doporučujeme rovnou jít na portál mediayou.net. Archaickým designem se nenechte odradit, stránky fungují dobře. Po jednoduché registraci si přidejte do media library MAC adresu vaší IR250ky, což vám umožní uživatelsky nastavitelné propojení na databázi s více než 10 tisíci rádii. Je možné přidávat i další nové stanice, pokud je náhodou v nabídce nenaleznete. Právě internetové prostředí Media library na webu mediayou.net je rozhodně lepším nástrojem pro organizování oblíbených stanic či selekci hudebních žánrů a rádií dle preferované oblasti. Synchronizaci se zařízením vyvoláte jednoduše na samotném rádiu v nastavení, kde na chvíli zakážete a znovu povolíte službu MyMediaU. Toto řešení je trochu pravda kostrbaté, ale dá se na to zvyknout. Přeci jen své rádiové portfolio nebudete měnit na denní bázi.

Hama Ir 250 4Hama Ir 250 12Hama Ir 250 8

Ve vypnutém stavu zobrazuje IR250ka aktuální čas a datum, možné jsou i doplňkové informace o počasí či finanční zprávy z burzy, při přehrávání zase běží na displeji mimo jména stanice i informace o skladbě a interpretovi.

Hama Ir 250 9

Kvalita zvukové reprodukce je překvapivě solidní, subwoofer na zadní straně nebuší nikterak šíleně. :) Doporučujeme si však pohrát trochu s ekvalizérem - umožňuje i individuální nastavení, nejen předefinované volby.

Hama Ir 250 13

Zařízení Hama IR250 mě osobně velmi zaujala. Za cenu od 2,5 tisíce korun dostane uživatel soběstačné, jednoduše ovladatelné a pěkně zpracované hudební zařízení. Dokázal bych si jen představit za tuto cenovku o něco větší displej s jemnějším písmem, možnost přímo připojit USB zařízení, českou lokalizaci (pro úplné začatečníky) nebo například integraci dokovací stanice pro smartphony. Ale to by asi člověk možná toho chtěl moc. I když… :)


Reklama
Internetové rádio dneška
Cena: 2 490 CZK*
Hama Ir 250 800

* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview v českých eshopech
Tagy: 
Zdroje: 

vlastní

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Posloucháme rozhlas po drátě. I WiFi. Zkoušíme nové internetové rádio od Hamy

Pátek, 30 Leden 2015 - 14:22 | Anders | tady je od 5.2.2015 Hama model ir250 vylepseny o...
Úterý, 1 Červenec 2014 - 09:17 | petr22 | Schvalne za jak dlouho si Apple vsimne ze je tam...

Zobrazit diskusi