CDR.cz - Vybráno z IT

Hex: Zalétejte si se čtyřvrtulovým dronem za tisícovku nebo s jeho dražší verzí s kamerou

Hex drone - úvodní foto
Hex je sice projektem na Kickstarteru, jeho distribuce už je ale jistá. Za základní cenu kolem tisícovky dostaneme dálkově ovládaného létajícího drona ke svému smartphonu. Za příplatek pak i verzi s kamerou nebo se speciálními brýlemi, promítajícími snímaný obraz.

Asi každý malý kluk někdy zatoužil o vrtulníku na dálkové ovládání a jelikož se mnohým tento sen v dětství nesplnil, proč bychom si jej nemohli dopřát nyní? Jako doplněk k dnešním chytrým telefonům vzniklo už několik projektů, které ukazují stavbu vlastního létajícího drona nebo jej nabízí jako koncový produkt k vašemu smartphonu – let ovládáte pomocí aplikace na dotykovém displeji. Jedním z nich je například i projekt Drone It Yourself, se kterým při troše vlastní kreativity vytvoříte létajícího drona z kteréhokoli vhodného předmětu.

Povedenou létající hračkou je ale také dnes představovaný Hex, což je čtyř nebo šestivrtulový drone začínající na cenovce kolem jednoho tisíce korun. Za tuto přijatelnou sumu dostaneme balení se čtyřmi motorky včetně vrtulí, deskou plošných spojů a akumulátorem, který celé zařízení napájí. I když je projekt umístěn na Kickstarteru a zbývá mu ještě měsíc a půl do konce, už teď splnil požadovanou cílovou částku a jeho distribuce je tedy jistá. Za model s šesti vrtulemi si připlatíme o 20 dolarů více a podporovanými operačními systémy aplikace jsou iOS a Android.

Hex drone - img1

Co se týče samotné plastové konstrukce, tu si můžeme vybrat buďto z několika nabízených od výrobce, nebo si na 3D tiskárně navrhnout a vytisknout vlastní tělo drona, do kterého pak jen zasadíme koupené součástky. K dálkovému ovládání drona stačí dotykový displej doplněný o gravity senzor v našem telefonu, díky němuž můžeme řidit let i naklápěním telefonu do stran. Pro případ, že bychom nad ovládáním ztratili kontrolu, je pak Hex vybaven i jakýmsi autopilotem, který jeho nemotorný pohyb srovná a zabrání tak případnému pádu na zem nebo střetu s překážkou.

Hex drone - img4

Když už ale s něčím létáme ve vzduchu, proč nevyužít i kamerku a nepořídit tak fotky z ptačí perspektivy nebo rovnou panorama? K tomuto účelu nabízí výrobce i o něco dražší verzi Hexe s webkamerkou a Wi-Fi modulem, který přenáší obraz na telefonní displej v reálném čase. U nejlevněší varianty probíhá komunikace mezi dronem a telefonem skrze Bluetooth 4.0, což ale značně omezuje vzdálenost mezi oběma přístroji. U této dražší verze už komunikaci obstarává Wi-Fi a drona tak můžete dostat pro pořízení rozsáhlejších fotografií do větší výšky. Určitě si přehrajte i níže uvedené video, kde tvůrci předvádějí, jak snadno lze jeho let ovládat.

K dispozici bude i třetí a nejdražší varianta Hex drona, která nabidne rovněž Wi-Fi webkamerku, navíc ale i speciální brýle s anténkou, do kterých se přenáší - opět v reálném čase - snímaný obraz z kamery. Při létání vám tedy bude možná připadat, jako byste se na daném místě opravdu ocitli. (při ovládání letu na smartphonu ale nepůjde současně koukat do brýlí – jednoduše na telefon skrze uzavřené brýle neuvidíme). Paradoxem bohužel je, že brýle neobsahují žádný vestavěný akumulátor a jejich napájení obstarává pouze a jedině připojený síťový adaptér. Tato skutečnost tedy eliminuje použití venku, tedy za předpokladu, že za sebou nechcete tahat prodlužovačku.

Hex drone - img7Hex drone - img8

Neduhem, kterým ale trpí většina létajících hraček, je i v tomto případě baterie, přesněji její malá výdrž. Vzhledem k co nejmenší hmotnosti zvolil výrobce akumulátor, který dovolí pouze maximálních 10 minut letu na nabití. Vzhledem k relativně nízké pořizovací ceně základní varianty Hexe nad tím ale můžeme přimhouřit oko.

Hex drone - img2
B
rýle k nejdražší variantě Hex drona

I přes pár nedokonalostí ale hodnotíme tohoto létajícího drona spíše kladným komentářem. Už to, že bude k dispozici v několika cenově odlišných verzích, je také značným pozitivem. Pokud si tedy chcete jen chvilkově zalétat, zvolte první variantu za 50 dolarů, což je v přepočtu zhruba 1 000 korun. Dražší verze s webkamerkou a Wi-Fi stojí 150 dolarů – asi 3 000 Kč – a pokud byste se rozhodli pro doplňující brýle s promítanou scénou, připravte si bezmála 9 500 Kč. Projekt končí na Kickstarteru zhruba za 40 dní a jeho distribuci plánuje výrobce na přelom roků 2013 a 2014.

Jedním z velmi povedených zařízení se stejnou cenovkou je i jednoduchý létající drone se čtyřmi vrtulemi a kamerou – MeCam. Ten je oproti dnes představovanému Hexu dostupný pouze v jedné verzi a jeho hlavním lákadlem je právě integrovaná kamerka. Komunikaci mezi telefonem a MeCam pak obstarává Wi-Fi. Konstrukci (pokud se tomu tak dá říkat) dronu tvoří pouze nožičky středové desky plošných spojů a při pádu tak bude mnohem zranitelnější, než dnešní Hex. Za tisíc korun ale dostaneme už připravené létající zařízení s webkamerou, které by se vám mohlo rovněž zalíbit. Jeho uvedení je plánováno na začátek roku 2014.

Hex drone - MeCam
L
étající drone s kamerkou MeCam
Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hex: Zalétejte si se čtyřvrtulovým dronem za tisícovku nebo s jeho dražší verzí s kamerou

Neděle, 1 Září 2013 - 06:06 | Spirit_pcf | Tesim sa a zrejme si tu drahsiu verziu i objednam...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 12:50 | Tom27 | hm koukam ze nejvetsi slabina je mizerna vydrz,...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 23:05 | Kostel | jj, užije se s tím spousta legrace, horkých chvil...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 14:22 | Wulfher | ve 20-26 sekundě videa je jak krmí venkovní kočku...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 14:00 | Wulfher | to ti tak budem věřit "vánoční město"...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 12:58 | m b | vy pacholci! Právě jsem kvůli vám utratil 174USD...
Čtvrtek, 29 Srpen 2013 - 07:47 | Anonym | skoda, ze to vydrzi lietat len 5 minut...

Zobrazit diskusi