CDR.cz - Vybráno z IT

Hry, které musíte jedině ukrást, abyste si je zahráli

nepřehlédněte
Piratebay
Chcete si zavzpomínat na zlatá devadesátá léta s Prince of Persia nebo prvním Diablem? Legální cestou? Nebude to tak jednoduché...

Řada her - a nemusí jít nutně o tituly ze zmiňovaných devadesátých let - již není běžnými způsoby k sehnání. Tituly zůstaly navzdory své oblíbenosti opuštěné na půli cesty k zapomnění. Abandonware je termín, odkazující na software, jehož podpora byla ukončena, nebo jehož copyright není aktivně prosazován.

Programy se stávají abandonwarem většinou z toho důvodu, že společnost, která ho vyprodukovala, s byznysem skončila nebo byla prodána novému majiteli, který již ve vývoji nechtěl pokračovat. Tímto se bohužel stahování tohoto softwaru nestává legálním, jen tolerovaným. 

Jejich původní disky jsou mnohdy raritou, kterou je třeba si hlídat. Které legendární hry byste si jinak museli "upirátit", abyste si je dnes mohli zahrát? 

Sid Meier‘s Civilization

Legendární tahová strategie byla původně vyvinuta pro DOS, zahrát jste si ji ale mohli i pod Windows, na Amize, Macintoshi nebo například Atari. Svou premiéru si "Civilizace" odehrála v září roku 1991.

Civilization 1

Již v době svého prvního vydání byla Civilization skutečně výjimečnou strategií, a to například díky svému širokému historickému záběru (v začátku hry jste se nacházeli v roce 4000 před naším letopočtem) i díky relativně široké škále herních možností. Vzpomínáte si ještě na její původní design? Kolik civilizací se vám podařilo zničit?

KGB

"Strýček Váňa", kapitán Rukov, major Vovlov...vzpomínáte si na ně? KGB je hra z dílny Cryo a společnost Virgin ji vydala koncem roku 1992. Původně byla vydána pro platformy Commodore Amiga a IBM PC.

Kgb 1Kgb 2

Děj adventury je zasazen do doby posledních dní Sovětského svazu. KGB nepatřila zrovna ke hrám, které byste dali levou zadní, byla však - když jste získali jisté zkušenosti - hratelná a někdy až návyková. Hra KGB se dočkala i svého znovuvydání na CD-ROMu, kde si ve videosekcích zahrál Donald Sutherland.

Prince of Persia

Co se vám vybaví, když se řekne "Prince of Persia"? Úvodní melodie? Zvuk těla nebohého hlavního hrdiny, který šlápl na nesprávnou dlaždici a propadl se o dvě patra? Zvuk ozubených pastí? Tuto skvělou plošinovku musí znát snad každý.

Prince 1Prince 2

První díl série byl v USA vydán v roce 1989 a podílelo se na něm téměř doslova jen pár lidí. Přesto byla v mnoha ohledech revoluční. Jednalo se údajně o  vůbec první hru, která pracovala s motion capture. V roce 2003 převzal "Prince" pod svá křídla Ubisoft, v roce 2010 se příběh dočkal i svého filmového zpracování, které však příliš mnoho úspěchu nezaznamenalo.

Transport Tycoon

Transport Tycoon Chrise Sawyera z MicroProse vyšel ve Spojeném království v roce 1994. Jednalo se o "byznysový" simulátor, v němž si hráč mohl vyzkoušet roli podnikatele v dopravě.

Tycoon 1Tycoon Deluxe

O rok později vyšla verze Transport Tycoon Deluxe, v roce 2013 se svého "Tycoonu" dočkali i majitelé iOS a Android zařízení. Dnes hru seženete jedině v otevřené verzi, tzv. OpenTTD. Nejedná se tedy o pirátění v pravém slova smyslu, ale zároveň nejde o totožný titul, byť vypadá stejně. 

Warcraft 1 + 2

Kdo by neznal Warcraft: Orcs & Humans z roku 1994? Tato real-time strategie si velice brzy získala poměrně velikou popularitu. Děj hry se odehrával v zemi Azeroth v období "první války", kdy se objevila dosud neznámá rasa orků a začala útočit na lidi. Ději první hry se věnuje nedávný filmový snímek se stejným názvem (recenze). 

WarcraftWarcraft 1

V roce 1996 vyšel Warcraft II: Tides of Darkness. Dějově navazovala na první díl série, dočkala se vylepšené grafiky a několika nových prvků. Druhým dílem příběh nekončil - děj pokračoval na datadisku Beyond the Dark Portal. Největší úspěch zaznamenal až třetí díl, ten už naštěstí legálně seženete. 

Commander Keen

Prvním dílem série Commander Keen byl Invasion of the Vorticons z roku 1990, vyvinutý pro MS-DOS. Osmiletého hlavního hrdinu v tričku a helmě znal v dané době snad každý.

Keen 1Keen 2

Všechny díly série se setkaly s velmi pozitivní odezvou ze strany hráčů - za první dva týdny vydělal Commander Keen 30 tisíc dolarů. Který díl legendární plošinovky jste měli nejraději? 

Jazz Jackrabbit

Jazz Jackrabbit je další legendární plošinovkou , kterou v roce 1994 vyvinula společnost Epic MegaGames. Její hudební stránku si pamatuje jistě každý tehdejší hráč, za pozornost ale stála i na svou dobu relativně podařená grafika.

Jazz JackrabbitJazz Jackrabbit

Králík jménem Jazz Jackrabbit cestuje po různých planetách s cílem zachránit princeznu a svou zemi. Hra sestávala z šesti epizod, z nichž každá obsahovala tři planety o dvou úrovních, závěrečné úrovně se neobešly bez obligátních bossů. 

Lemmings

V našem seznamu nemůžeme nezmínit legendární Lemmings - hordu lumíků, které musíte bezpečně (někdy ale i za cenu ztráty několika kousků) dovést do cíle.

Lemmings 1Lemmings 2

Odpálit skálu, překlenout propast s lávou, překonat zeď, přidělit jednotlivým lumíkům úkoly a rozdat jim funkce... S každým dalším levelem se hra stávala ještě obtížnější a více frustrující. Podařilo se vám ji někdy dohrát - bez cheatů?

Diablo 1

RPG hru Diablo vydala společnost Blizzard Entertainment v Americe poprvé v roce 1996. Fantasy hra šla ovládat myší, případně klávesnicí, a vyšla na CD-ROMu pro Windows 95. Na svou dobu měla skutečně dobrou grafiku i zvukovou stránku.

Diablo 1Diablo 2

Hráč se ve hře musel probít labyrintem plným monster pod katerdrálou ve vesnici Tristram až do zcela nejspodnějšího patra, kde měl za úkol zklikvidovat tajemné zlo. Diablo se posléze dočkala několika pokračování, včetně datadisků. První díl však nastavil laťku a otevřel nový žánr - dodnes se podobné hry nazývají laicky "diablovky"

Tagy: 

Diskuse ke článku Hry, které musíte jedině ukrást, abyste si je zahráli

Úterý, 22 Leden 2019 - 05:51 | chibi | The article is easy to understand, detailed and...
Pátek, 31 Březen 2017 - 13:52 | IT Joker | U Diabla chybí, kromě herního principu, ještě...
Pátek, 31 Březen 2017 - 13:29 | IT Joker | Mám pocit, že se ještě celkem nedávno prodávala...
Pátek, 31 Březen 2017 - 13:24 | asta | Keen je na Steame, mam ho v kniznici. PoP 1 a 2...
Středa, 29 Březen 2017 - 15:03 | Marv | Prvnich 5 dilu Keena je na steamu, http://store....
Středa, 29 Březen 2017 - 12:27 | Dochy | Diablo jsem koupil možná tak před rokem či dvěma...
Úterý, 28 Březen 2017 - 23:12 | Murphy | proboha to je zase nimrání v kravinách :D jasne,...
Úterý, 28 Březen 2017 - 22:41 | DRK | Tím že je to (vždy) trestný čin bych si taky...
Úterý, 28 Březen 2017 - 22:15 | petr22 | Legalnost je u vsech zdroju stejna. Autori hru...
Úterý, 28 Březen 2017 - 22:13 | petr22 | Oficialne (tzn podle zakonu CR) je to kradez...

Zobrazit diskusi