CDR.cz - Vybráno z IT

Téměř jako tablet: Inhon Blade 13, nejlehčí a nejtenčí třináctipalcový notebook

Inhon Blade 13 - úvodní foto
Výrobce Inhon představuje svůj podařený třináctipalcový ultrabook, jehož tělo je vyrobeno z uhlíkových vláken a podle dostupných specifikací nese prvenství mezi nejtenčími a nejlehčími stroji této kategorie.

V dnešní době je v módě především mobilita. A tak se možná obrovským hitem staly tenké tablety různých velikostí. Ty sice nejsou plnohodnotnou náhradou notebooku a práce s nimi je značně stížena, objevují se už ale hybridní stroje s dokovací klávesnicí, které hlavní nedostatek tabletů v podobě chybějící klávesnice a touchpadu trochu kompenzují. S dokovací základnou už ale narůstají rozměry a hmotnost celého přístroje a mobilita tím začíná trochu kulhat.

Pokud se ale vrátím k notebookům, výrobci vůbec nelení a jak čas plyne, objevují se nové a stále štíhlejší stroje s velmi "nabušeným" hardwarem. S rozměry se ve většině případů zmenšuje i váha a v konečném důsledku jsou tyto parametry skoro srovnatelné s dnešními tablety. Výborným příkladem je právě i dnes představovaný Inhon Blade 13 Carbon, který svou tloušťkou 10,7 mm a hmotností 870 gramů nemá daleko k iPadu 4. Nabízí se tedy otázka – klesne v budoucnu zájem o tablety a na vrcholu se opět objeví notebooky, nyní už ale velmi tenké a lehké, které dokáží tablety nahradit? Tuto otázku si zatím netroufáme zodpovědět...

Inhon Blade 13 - předek

Za malou hmotnost ultrabooku Blade 13 Carbon může také materiál, ze kterého je jeho šasi vyrobena. Přesněji se jedná o uhlíková vlákna, což zároveň zajišťuje i větší pevnost. Záporem použítí uhlíkového vlákna bude ale poměrně velká cena počítače. I na to ale taiwanský výrobce myslel a spolu s tímto modelem Blade 13 Carbon uvádí i levnější verzi Blade 13 vyrobenou z běžně používaných a levnějších materiálů.

13" dotykový displej s LED podsvícením rozbrazuje obraz ve FullHD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Klávesnice sice postrádá numerický blok, má ale velké klávesy oddělené dostatečnou mezerou. Za pěkné rozměry chválím i multidotekový touchpad pod ní. Operačním systémem jsou pak Windows 8.

Inhon Blade 13 - klávesniceInhon Blade 13 - záda

V nitru tohoto štíhlého krasavce běží čtyřjádrový procesor Ivy Bridge od Intelu a na výběr máme ze dvou možností – procesor Intel Core i5 nebo výkonnější Intel Core i7. Stejně tak je volitelná i velikost uživatelské paměti, kterou (nejen díky menším rozměrům) obstarává SSD disk nabízející buďto 128 nebo 256 GB prostoru. Navýšit ho ještě můžeme díky čtečce paměťových SD karet. Opomenout nesmím samozřejmě operační paměť, jejíž velikost je 4 GB.

Inhon Blade 13 - bok2Inhon Blade 13 - bok1

Zatím je bohužel dostupných jen několik informací o ostatní výbavě ultrabooku. Podporuje Wi-Fi připojení a nejspíše i standardní Bluetooth. Co ale víme jistě je, že mu nechybí podpora bezdrátové technologie NFC, například pro snadný bezdrátový přenos souborů mezi počítačem a chytrým telefonem. Konektorovou výbavu zastupuje dvojice konektorů USB 3.0 a jeden USB 2.0. Vedle nich vlastní notebook i audio/video výstup v podobě Mini Displayportu. Poměrně důležitá výdrž a kapacita akumulátoru patří ale mezi informace, které zatím dostupné nejsou. Za zmínku ještě stojí fakt, že je i u tohoto ultrabooku chlazení komponent řešeno aktivně, tedy pomocí větráčku.
 

Operační systém Windows 8
Displej
13" LED, multidotekový
Blade 13 Carbon - 1920 x 1080 pixelů
Blade 13 - 1600 x 900 pixelů
Procesor Intel Core i5 nebo
Intel Core i7
Operační paměť 4 GB
Úložiště 128 GB SSD nebo
256 GB SSD
+ čtečka SD karet
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 
NFC
2x USB 3.0
1x USB 2.0
Mini Displayport
Audio Stereo reproduktory
3,5 mm jack
Webkamera Ano
Tloušťka Blade 13 Carbon - 10,7 mm
Blade 13 - 12,7 mm
Hmotnost Blade 13 Carbon - 870 gramů
Blade 13 - 1 179 gramů
Cena Blade 13 Carbon - 30 000 Kč
Blade 13 - 20 000 Kč

Na konec ale jedna méně příznivá informace – ultrabook Blade 13 (Carbon) bude dostupný nejspíše jen v Taiwanu a na světový trh se jeho uvedení nechystá. Pokud vás však tento štíhlý a lehký stroj zaujal, budete si jej moci objednat přímo ze země výrobce. Model Carbon s uhlíkovými vlákny vyjde v přepočtu na zhruba 30 000 korun a jeho levněší bratříček z běžných materiálů dostane cenu kolem 20 000 Kč.
 

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Téměř jako tablet: Inhon Blade 13, nejlehčí a nejtenčí třináctipalcový notebook

Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 12:49 | ondra1 | Přesně... Asus Eeee a kde je mu dneska konec?
Úterý, 23 Duben 2013 - 14:41 | maruširi | Zmensit to jeste aspon na 10", dat tam atom...
Úterý, 23 Duben 2013 - 11:18 | BTJ | Tak cena neni zas tak vysoka ... oproti ruznym...

Zobrazit diskusi