CDR.cz - Vybráno z IT

Ivacy VPN je napadena hackery: Používají ji k šíření malwaru

Zdroj: Shutterstock

VPN je obvykle považována za užitečný a spolehlivý nástroj pro zvýšení vašeho soukromí a bezpečnosti na internetu. Ale může být VPN sama o sobě nebezpečná? Co když je používána k šíření malwaru, který může poškodit vaše zařízení, ukrást vaše osobní údaje nebo vás vydírat? To je přesně to, co se stalo s jednou VPN službou, která byla nedávno odhalena jako falešná a škodlivá.

Podle magazínu TechRadaru se jedná o VPN službu s názvem Ivacy VPN. Tato služba však není nijak spojena s legitimní a populární VPN službou stejného jména, která je známá pro svou vysokou úroveň zabezpečení a transparentnosti. Falešná Ivacy VPN je jen napodobenina, která se snaží využít dobré pověsti originální služby a vylákat uživatele ke stažení její aplikace.

Ta je infikována malvarem známým jako AZORult. Tento malware je schopen krást různé typy informací z infikovaných zařízení, jako jsou hesla, cookies, historie prohlížeče, platební údaje nebo dokonce bitcoinové peněženky. Malware také může instalovat další škodlivý software na zařízení, jako jsou ransomware nebo trojské koně.

Stále platí, že pokud uživatel klikne na odkaz nebo stáhne infikovaný soubor, bude přesměrován na falešnou webovou stránku Ivacy VPN, která vypadá velmi podobně jako originální stránka. Na této stránce je uživatel ihned vyzván k instalaci aplikace IvacyVPN.exe (falešné). A pokud to uživatel udělal, byl infikován malwarem AZORult.

Jak se něčemu takovému vyhnout?

Tento typ útoku je velmi záludný a nebezpečný, protože využívá důvěry uživatelů v legitimní VPN službu a vypadá velmi přesvědčivě. Proto je důležité se mu vyhnout a chránit se před ním:

Zdroj: Shutterstock

  • Buďte opatrní při klikání na odkazy nebo stahování souborů z neznámých nebo podezřelých zdrojů. Zkontrolujte si, zda odkaz nebo soubor jsou skutečně od oficiálního poskytovatele VPN služby, nebo zda není podvržený.
  • Používejte antivirový software a pravidelně aktualizujte svůj operační systém a prohlížeč. Tím se sníží riziko infekce malvarem nebo spywarem a zvýší se vaše bezpečnost surfování na internetu.
  • Vybírejte si pouze ověřené a důvěryhodné VPN služby, které mají dobrou pověst a recenze. Zkontrolujte si, zda VPN služba má oficiální webovou stránku, kontakt, podporu a certifikáty. Vyhněte se VPN službám, které jsou neznámé, podezřelé nebo špatně hodnocené.
Tagy: 

Diskuse ke článku Ivacy VPN je napadena hackery: Používají ji k šíření malwaru

Žádné komentáře.