CDR.cz - Vybráno z IT

Jak chránit své osobní údaje na internetu a minimalizovat rizika?

Zdroj: Shutterstock

V dnešní době se ochrana našich osobních údajů stala prioritou. Každodenně jsme totiž vystavováni různým kybernetickým hrozbám, což může mít vážné následky pro naši bezpečnost a soukromí. V následujícím článku vám představíme hned několik způsobů, jak se na internetu lépe chránit a minimalizovat rizika.

Úplně nejzákladnější preventivní krok, který můžeme udělat, je vytvořit si ke každému sociálnímu účtu silné heslo. To by mělo být dostatečně dlouhé a obsahovat kombinaci čísel, písmen a různých symbolů. Důležité je také používat různá hesla pro různé účty, abyste minimalizovali riziko, že útočník získá přístup ke všem účtům najednou. A nemusíte mít strach, že si nebudete pamatovat všechna hesla - můžete využít nástroje pro správu hesel, které si hesla zapamatují za vás. Tyto addony jsou dnes součástí každého známého prohlížeče. 

Aktualizujte a starejte se o své zařízení

Všechen firmware a tovární software potřebuje mít tu nejnovější verzi a nezáleží na jakém zařízení zrovna rajtujete. Aktualizace obsahují bezpečnostní opravy, které mohou zamezit útokům, aby zneužili zranitelnosti daného operačního systému. Stejně tak je důležité používat antivirové programy, které mohou pomoci odhalit a zneškodnit škodlivý software, neboť takový software může představovat riziko pro naše osobní údaje. V případě, že nechcete vydávat své peníze do drahých antivirů a máte zařízení s operačním systémem Windows, použijte Windows defender. 

Zdroj: Shutterstock

Zpozorněte na sociálních platformách a veřejných sítích

  1. Je dobré minimalizovat množství informací, které sdílíte na sociálních sítích a dalších online platformách. Pokud možno, měli byste zveřejňovat pouze nezbytné informace a následně být opatrní, pokud vás někdo žádá, abyste mu poslali další osobní údaje. V takových případech je nedoporučujeme nikam zveřejňovat nebo odesílat. 
  2. Před nahráváním obrázků na sociální sítě rovněž doporučujeme vymazat veškerá metadata, která obsahují. Například fotografie pořízené vámi obsahují údaje o pořízení (místo, čas, typ zařízení...), a nezáleží na tom kolika platformami projdou. Někteří útočníci nebo internetoví stalkeři by mohli takových dat zneužít. 
  3. Používejte pouze zabezpečené a ověřené webové stránky a vyhněte se zadávání platebních informací na veřejných Wi-Fi sítích, kde mohou být údaje snadno zachyceny. Popřípadě platební karty s omezeným limitem, abyste minimalizovali riziko zneužití vašich finančních údajů.

V neposlední řadě je důležité pravidelně zálohovat svá data, aby byla chráněna v případě, že dojde k úniku dat nebo selhání zařízení. Použijte zabezpečené zálohovací metody, jako je například zálohování na externí disk nebo do cloudu, a pravidelně kontrolujte, zda se zálohy úspěšně dokončily.

Diskuse ke článku Jak chránit své osobní údaje na internetu a minimalizovat rizika?

Žádné komentáře.