CDR.cz - Vybráno z IT

Nová aplikace Mine slibuje revoluci v ochraně soukromí.

Zdroj: Shutterstock

V dnešní době, kdy se naše osobní data stávají stále cennější a zároveň zranitelnější, je důležité vědět, kdo je má a co s nimi dělá. Mnoho služeb, které používáme na internetu, si zkrátka vyžaduje naše jméno, e-mail, telefonní číslo, adresu, platební údaje nebo dokonce biometrické záznamy. Tyto informace pak mohou být zneužity, ztraceny nebo ukradeny při útocích hackerů. Jak se tedy můžeme chránit před takovými riziky?

Existuje několik způsobů, jak si zajistit větší kontrolu nad našimi daty online. Můžeme například používat silná hesla, dvoufázové ověřování, anonymní prohlížeče, VPN služby nebo šifrované komunikace. Ale co když chceme vědět, které společnosti už mají naše data a jak je můžeme od nich získat zpět?

Na to se snaží odpovědět nová aplikace Mine, která slibuje revoluci v ochraně soukromí. Mine se považuje za inteligentního asistenta pro data, který vám pomůže objevit, kde jsou vaše osobní data online, a snížit tak vaši online expozici, abyste minimalizovali kyber rizika. Umožní vám tedy vidět, které společnosti drží vaše data a jaké typy dat potenciálně mají. Můžete si také vyžádat jejich smazání ze služeb, které už nepoužíváte nebo které vám nepřinášejí hodnotu. Mine rovněž sleduje, zda se vaše informace neobjeví v nějakém úniku dat a upozorní vás na to.

Zdroj: Shutterstock

V podstatě funguje tak, že se připojí k vašemu e-mailovému účtu a pomocí strojového učení prohledá předměty všech e-mailů. Systém si prostudoval zásady ochrany osobních údajů každé společnosti, aby pak zjistil, jaké informace jste museli poskytnout při registraci nebo nákupu, což vlastně také zohledňuje. Posléze se vám ukáže seznam společností, které uchovávají vaše data, a umožní vám je jednoduše kontaktovat a požádat o jejich smazání. Zároveň respektuje vaše soukromí a neukládá ani nezpracovává obsah vašich e-mailů.

Mine je k dispozici zdarma pro jednotlivce a nabízí také placené plány pro firmy, které chtějí poskytnout lepší zkušenost se soukromím svým zákazníkům. Má už více než 600 000 uživatelů po celém světě a nedávno získala investici 30 milionů dolarů od renomovaných fondů, jako jsou Battery Ventures, e.ventures, MassMutual Ventures a Saban Ventures. Mine také spolupracuje s organizacemi, jako je Evropská komise, OECD nebo OSN, na podpoře práva na zapomenutí a vlastnictví dat.

Diskuse ke článku Nová aplikace Mine slibuje revoluci v ochraně soukromí.

Žádné komentáře.