CDR.cz - Vybráno z IT

Screenr - Zachytáváme dění na obrazovce do videa, bez instalace a online

screenr logo
"Pokud chceme udělat video z dění na ploše, nezbude nám nic jiného, než nainstalovat speciální program, pomocí něj vše nahrát a poté až provést upload na internet." Ale kdeže, pomocí povedené online služby Screenr lze nahrávat dění na ploše, a to bez nutnosti instalace speciální aplikace. Vše se navíc rovnou streamuje na internet a nahrané video je tak okamžitě dostupné pro sdílení.

Internetových neboli tzv. cloudových služeb je dnes nespočetné množství. Některé jsou nadmíru zdařilé a v mnohém strčí do kapsy i běžný desktopový software. Jednou z nich je online pomocník skrývající se na adrese www.screenr.com.

Co Screenr vlastně umí? Bez nutnosti instalace speciálního softwaru umožní zaznamenávat dění na obrazovce a během chvíle jej zpřístupnit uživatelům na internetu. Uplatnění nalezne při spoustě různých aktivit a jedním z běžných příkladů je situace, kdy někomu potřebujeme poradit a zdlouhavé vysvětlování nenese ovoce. S pomocí tohoto nástroje tak snadno vytvoříme různé manuály, rady a výukové materiály.

Webová služba pro své fungování potřebuje tradiční doplňky webového prohlížeče v podobě Flash Playeru (verze 9+) a aplikačního prostředí Java Runtime (verze 1.5+), které nalezneme na téměř každém PC i ve školách, internetových kavárnách a pracovištích. Využít ji tak můžeme nejen na platformě Windows, ale i na Mac OS. Je navíc jedno, jaký webový prohlížeč používáme, pokud máme dispozici zmiňované doplňky.

Dostupná je i placená verze "Screenr Business" určená především pro firemní nasazení, ale ta nás dnes nebude zajímat.

screenr website 002

Rychlé přihlášení - využijte stávající uživatelské účty

Portál Screenr.com je uživatelsky přívětivý a vše zde má své místo. Díky příjemnému rozhraní se neztratí ani jazykově méně zdatní uživatelé, a po přečtení článku zvládne nahrávání opravdu každý. Bez jakýchkoli zbytečností informuje hlavní strana, stejně jako zbytek webu, o vlastnostech Screenru a ihned směruje uživatele k jeho snadnému využití.

Sign in using your exist account

Velkým usnadněním pro spoustu z nás bude nepochybně registrace - přihlášení, kdy stačí využít některý ze stávajících účtů na nejvyužívanějších sociálních sítích a stránkách na internetu. V nabídce je Facebook, Twitter, LinkedIn, Google, Yahoo a Windows Live ID. Přihlášení se stává otázkou několika kliknutí, hlavně pak bez nutnosti vyplňovat spoustu otravných políček. Jediné, co si uživatel musí zvolit, je zobrazované uživatelské jméno (přezdívka).

screenr website 004

Nahráváme video z obrazovky snadno a rychle

Po úspěšném přihlášení by v nahrávání nemělo nic bránit a kliknutím na tlačítko "Record" v horní části, nebo "Launch screen recorder now" proběhne kontrola zmiňovaných doplňků. Pokud vám některý z nich chybí, pro nahrávání především Java Runtime, bude nabídnuta aktuální verze ke stažení.

screenr website 005

Pokud proběhlo vše v pořádku a doplňky jsou nainstalovány, dojde k zobrazení pole, které ohraničuje nahrávanou oblast. S tím lze snadno manipulovat a měnit jeho rozměry. Není tedy nutné nahrávat celou obrazovku, ale snadno si zvolíme, co bude na výsledném videu vidět.

screenr website 006

V nastavení toho není mnoho, ale splňuje vše, co služba slibuje. Na výběr je mezi zvukovými vstupy, kdy lze vybrat i "bez audia", vedlejší volba nám zase umožní využít přednastavených profilů rozlišení. To se může pohybovat do 2560x1600 obrazových bodů na PC a 1920x1200 pro Mac, mělo by tedy každému bezpečně stačit.

screenr website 007

Klávesové zkratky

Při nahrávání lze využít stisku kláves "ALT+D" ve Windows a "Option+D" v prostředí MAC OS pro pauzu a opětovné spuštění nahrávání.

Při následném přehrávání výsledku je možné vedle grafického rozhraní pracovat i s klávesovými zkratkami:

  • Mezerník - zastavení přehrávání/pauza
  • Šipka vlevo - posun dozadu o 10%
  • Šipka vpravo - posun kupředu o 10%
  • Šipka nahoru - zvýšit hlasitost
  • Šipka dolů - snížit hlasitost
  • Z - Zoom - na celou obrazovku
screenr website 008

A co teď? Kliknutím na červené tlačítko se spustí nahrávání odpočítávané stylem 3 - 2 - 1, a poté dojde k jeho spuštění. Maximální délka nahraného videa je bohužel jen 5 minut, což sice není nijak extrémně moc, ale pro většinu situací dostačuje. Naproti tomu má Screenr výhodu v neomezeném počtu nahraných klipů.

Video je během záznamu rovnou uploadováno na internet a je tedy dobré mít rychlejší připojení. Doporučovanou rychlost vývojáři neuvádí, ale i při zkoušce na pomalejším připojení - upload +- 80 KB/s - vše běželo jak má.

screenr website 009

Po ukončení nahrávání dojde k otevření stránky s náhledem výsledného videa. Nutno říci, že náhled má nižší kvalitu a až po vyplnění popisu a stisknutí tlačítka "Publish" dojde k výslednému zpracování a zobrazení ve vyšší kvalitě.

Při zpracování a publikování videa můžeme sledovat jeho průběh. Ten se odvíjí podle délky - máme-li 50s záznam, bude jeho zveřejnění trvat také 50s.

screenr website 010

Jde se sdílet, třeba i na YouTube a bez námahy

Velké plus má Screenr i ve spoustě možností, jak nahraný obsah sdílet. Samozřejmostí je odkaz na videotéku služby. Není problém vygenerovat ani HTML kód pro webovou stránku (viz naše video výše), nebo rovnou ze stránky s videem sdílet obsah po sociálních sítích typu Twitter a Facebook.

screenr website 011

Pokud bychom chtěli nahrané video stáhnout, ani tato volba zde nechybí a ve sloupci "More actions" navíc nalezneme možnost nahraný obsah smazat, nebo jej publikovat na největším videoportálu - YouTube. Pro publikování na YouTube stačí vyplnit přihlašovací údaje a vše provedou servery Screenr za uživatele, což ušetří spoustu starostí s pomalým uploadem a otravným klikáním.

Publish to YouTube

Závěrem

Screenr je velmi užitečnou službou, která svou jednoduchostí a zaměřením na funkčnost dokáže nadchnout. Dostupnost odkudkoli, výsledné video ve velmi slušné kvalitě a ovládání je v souladu se zmiňovanou jednoduchostí. Velmi dobře si vede i v oblasti sdílení výsledného videa a nebýt limitu 5 minut na jednu nahrávku, nebylo by co vytknout.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Screenr - Zachytáváme dění na obrazovce do videa, bez instalace a online

Žádné komentáře.