CDR.cz - Vybráno z IT

Evropská unie zahájila s X, původně Twitterem, regulatorní řízení

Zdroj: Shutterstock

Evropská unie si posvítila na sociální síť X, dříve známou jako Twitter. Doslova s ní zahájila regulatorní řízení kvůli podezření z porušování pravidel boje s dezinformacemi a klamným obsahem

Rok 2023 možná znamená pro X nejen změnu názvu, ale také konfrontaci s vážnými právními a regulačními problémy. Evropská komise oznámila zahájení regulatorní řízení kvůli podezření porušování pravidel boje s dezinformacemi, s klamným obsahem a podezření z porušení zákona o digitálních službách (DSA). Tato iniciativa nastupuje na vlnu kritiky týkající se transparentnosti a údajného klamavého designu platformy.

Thierry Breton, evropský komisař pro vnitřní trh, sdílel zprávu na Twitteru s ironickým tónem a podrobně popsal obavy o porušení povinností být transparentní a bojovat proti nelegálnímu obsahu. Jedním z klíčových prvků vyšetřování je považován potenciální "klamavý design" platformy X, který má za následek další zkoumání ze strany regulačních orgánů.

Zdroj: Shutterstock

V únoru 2023 byly všechny online služby působící v EU vyzvány k deklaraci své velikosti a dodržení zákonu DSA. To zahrnovalo zřízení kontaktního místa, transparentnost reklamy, moderování obsahu a vytvoření uživatelsky přívětivých podmínek. Vyžadovalo také identifikaci a zmírnění rizik, jako jsou nezákonný obsah, genderově podmíněné násilí a ochrana nezletilých. Tyto požadavky jsou součástí širšího úsilí Evropské unie o regulaci digitálních platforem.

Toto vyšetřování navazuje na dřívější zprávy od X o hodnocení rizik, transparentnosti a konkrétních opatřeních, která platforma přijala. Kritika se však zaměřuje i na způsob, jakým X zpracovává obsah týkající se Izraele a války s Hamasem.

Vyjádření od Thierry Bretona naznačuje, že "éra velkých online platforem, které se chovají, jako by byly příliš velké na to, aby se staraly, skončila." Komise zdůrazňuje, že nyní existují jasná pravidla, dohled, rychlé vynucování a odstrašující sankce, které budou využity k ochraně občanů a demokracie. Toto je první případ, kdy Komise zahájila formální řízení k prosazení těchto evropských předpisů.

Diskuse ke článku Evropská unie zahájila s X, původně Twitterem, regulatorní řízení

Středa, 20 Prosinec 2023 - 12:57 | eXponencial | vraciame sa pred '89
Středa, 20 Prosinec 2023 - 11:54 | Driscoll | Alespoň víme, odkud ten zlozvyk s bonzováním a...
Středa, 20 Prosinec 2023 - 07:16 | Jan Novák | Prostě ta situace, že se pohádáte na Twitteru s...
Úterý, 19 Prosinec 2023 - 20:52 | RedMaX | Jaká cenzura? Nic se nemění. X bude existovat dál...
Úterý, 19 Prosinec 2023 - 18:05 | Arctia | Cenzurou za demokracii! To nevymysleli ani...

Zobrazit diskusi