CDR.cz - Vybráno z IT

Bluesky: alternativa Twitteru již přilákala téměř milion uživatelů

Zdroj: Shutterstock

Od chvíle kdy se Bluesky, nová alternativa Twitteru podporovaná Jackem Dorseyem, stala veřejně dostupnou, přilákala pozornost a zájem nových uživatelů. Během pouhého jednoho dne po zpřístupnění veřejnosti získala tato platforma více než 850 000 nových uživatelů, čímž se celkový počet registrací vyšplhal na více než 4 miliony.

Bluesky prošla obdobím beta testování, kde byla k dispozici pouze na pozvání po dobu přibližně jednoho roku. Od oficiálního zpřístupnění pro veřejnost se uživatelská základna rozrostla na více než 3 miliony uživatelů. Aktuálně má téměř 4,1 milionu registrací, jak uvádí internetový srovnávač.

Rostoucí počet nových uživatelů naznačuje, že stále existuje značný zájem o platformu podporovanou Jackem Dorseyem, která začala jako interní projekt na Twitteru v roce 2019. Tento nárůst také naznačuje, že společnost Meta nedokázala úplně ovládnout trh s textovými alternativami Twitteru, přestože aplikace Threads dosáhla 130 milionů měsíčních uživatelů, jak oznámila Meta minulý týden.

Zdroj: Shutterstock

Podle Grabera Bluesky zamýšlela pomalejší růst. Důvod je celkem logický a chvályhodný. Byl by totiž rád, aby Bluesky mohla vybudovat platformu a základní protokol bez vnějšího tlaku, který by mohl způsobit náhlý nárůst uživatelů. Některé z těchto obav se potvrdily během posledního dne, kdy prudký nárůst aktivity způsobil technické problémy na webu, včetně problémů s vlastními kanály aplikace a krátkým výpadkem přes noc. Tato situace však byla podle společnosti vyřešena během několika hodin.

Úspěch Bluesky v budoucnosti bude záviset na tom, zda dokáže udržet toto tempo nárůstu a zajistit jejich zájem. I když se Bluesky může na první pohled zdát podobná Threads nebo Twitteru, je to zásadně odlišný druh platformy a součást rostoucího hnutí decentralizovaných sociálních médií. Její open-source protokol funguje jako "trvale otevřené" API, podle slov Grabera, a již nyní má desítky vývojářů. Bluesky také nabízí více možností přizpůsobení pro uživatele, včetně vlastních algoritmů a možnosti volby nastavení pro moderování obsahu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Bluesky: alternativa Twitteru již přilákala téměř milion uživatelů

Žádné komentáře.