CDR.cz - Vybráno z IT

Uživatelé Facebooku se bouří proti ochraně osobních údajů

Zdroj: Shutterstock

Meta, mateřská společnost Facebooku, čelí další vlně kritiky v Evropě, kde spotřebitelské skupiny spojily síly a podaly stížnost na způsob, jakými technologický gigant zachází se soukromím uživatelů. Tato stížnost představuje druhý útok za pouhý týden, což naznačuje rostoucí nespokojenost s postojem společnosti k ochraně osobních údajů.

Meta, známá svým prodejem uživatelských dat inzerentům, se ocitá pod palbou kritiky, protože se dlouho neúspěšně snaží zdůvodnit svou praxi a opakovaně tvrdí, že nespadá do oblasti ochrany osobních údajů.

Společnost nedávno nabídla uživatelům možnost odstoupit od sdílení dat za měsíční poplatek kolem deseti až třinácti eur. Nicméně, mnoho spotřebitelských skupin namítlo, že toto rozhodnutí nesouhlasí s jejich předpisy, což považují za nespravedlivé.

Nyní se téměř 19 spotřebitelských skupin spojilo a podalo jednotnou stížnost vedoucím představitelům regionu na ochranu spotřebitelů v Evropě. Tato kolektivní akce ukazuje na sílící odpor vůči postupům Meta, což naznačuje, že společnost se bude muset více snažit ospravedlnit své praktiky.

Zdroj: Shutterstock

BEUC (Evropská spotřebitelská organizace) vyzvala Metu k okamžitému jednání a označila její postup za klamavý. Kromě toho skupina na ochranu soukromí v Rakousku zaznamenala historický nárůst stížností souvisejících s ochranou údajů. Ve Vídni byly podány další stížnosti od skupin sídlících v Rakousku, což ukazuje na to, že kritika vůči Metě roste i na lokální úrovni.

Předchozí úspěchy organizace NOYB v řešení podobných právních případů zdůrazňují, že společnost se může ocitnout v obtížné situaci, pokud nedokáže přesvědčivě hájit svůj nejnovější systém, který zdánlivě selhává v poskytování skutečné volby uživatelům ohledně sledování dat a staví je před rozhodnutí mezi platbou za soukromí a jeho ztrátou. Uživatel by měl mít zkrátka na výběr, zda chce být sledován či nikoliv. Navíc by to nemělo být podmíněno poplatkem.

Diskuse ke článku Uživatelé Facebooku se bouří proti ochraně osobních údajů

Pátek, 8 Prosinec 2023 - 20:05 | RedMaX | Žádná spokojenost zde nehraje roli, trnem v oku...
Pátek, 8 Prosinec 2023 - 16:04 | Ondar | přesně tak, když je produkt zadarmo, produkt jsi...
Pátek, 8 Prosinec 2023 - 15:55 | Pajka | já tomu nerozumím, pokud nejsem se službou...

Zobrazit diskusi