CDR.cz - Vybráno z IT

Kauza Spintires: Sabotoval vývojář svoji hru kvůli dluhům ze strany vydavatele?

Spintires Cdr Play
V nedávné době vyplynula na povrch jedna velmi zvláštní kauza. Ta tvrdila, že tvůrce Spintires sabotoval svojí vlastní hru, aby se pomstil vydavateli, který mu údajně nevyplatil slíbené peníze. Věc se ale nakonec ukázala v trochu jiném světle.

O titulu Spintires jste možná už slyšeli dříve jako o vydařené blátivé verzi Euro Truck Simulator. Minimálně jste jej mohli shlédnout v našem prvním díle CDR Play. Nedávno jste ovšem o něm mohli slyšet jako o hře, kterou prý sabotoval její vlastní vývojář, aby se pomstil svému vydavateli. Ale všechno popořadě.

Začátkem tohoto týdne se začala zaplavovat fóra, na kterých si hráči stěžovali, že se ve hře objevily závažné chyby, které znemožňují hraní. Takové závažné problémy zvedly podezření, protože hra předtím fungovala bez větších komplikací. Začalo tedy vyšetřování, které narazilo na rozhovor, které těsně před objevením bugů poskytl Pavel Zagrebelnyy, vrchní programátor hry, Eurogameru. V něm prohlásil následující:

„Podle naší smlouvy mi dluží [Oovee, vydavatel] sakra hodně peněz. Nemám na ně ale žádnou páku, protože mé právnické schopnosti jsou nulové. Smysluplná komunikace mezi námi nebyla už pár měsíců, možná rok.“

Spintires 1Spintires 3

S přihlédnutím na fakt, že Pavel měl se svým vydavatelem problémy již v minulosti, kdy se zdálo, že hra bude všemi stranami opuštěna, přišel internet s teorií, že Pavel sabotoval vlastní hru, aby ji využil jako rukojmí v nově vzniklém sporu.

Prakticky přes noc se tato teorie uchytila a získala pozornost nejen hráčů, ale i novinářů z různých redakcí a z teorie se zničehonic stala obecně uznávaná pravda. A nebudeme lhát, je to poměrně logická úvaha, vše perfektně zapadá... dokud to neokomentují probírané strany.

Spintires 2

Pár dní zpátky vydalo Oovee prohlášení, ve kterém vyjádřilo své nespokojení nad spekulacemi, které se vyrojily, a odmítly jakékoliv tvrzení, že by se jednalo o sabotáž. Dále komentují, že jsou si chyby vědomi a že spolu s Pavlem již pracují na opravách, které by hru měly udělat znovu hratelnou. Veškerá práce na dalším updatu byla pozastavena, dokud se problém nevyřeší.

V rozhovoru pro Gamasutru Pavel prohlásil, že chyba spočívá v mechanismu, který měl kontrolovat, zdali není hra cracknutá. Tato chyba nebyla ovšem opravena kvůli špatné komunikaci (kterou, zdá se, je Oovee pověstné), ale že touhle dobou je patch již na světě a neví, proč nebyl do hry ještě implementován.

Dále dodal: „Je pravda, že <Oovee> narušovalo naší smlouvu již od začátku a stále mi dluží spoustu peněz. Co je ještě horší, že se nikdy nijak nevyjádří, když se zeptám, jestli to plánují nějak vyřešit. Nějaká kompenzace mi byla poskytnuta, ale rozhodně ne v plné výši. Nikdy bych ale neudělal něco, co by zasáhlo hráče. Dodnes dělám vše proto, aby hra přinesla co nejvíce požitku každému, kdo ji hraje.“

Spintires 4Spintires 5

Oovee se dříve vyjádřilo, že Pavlovi nic nedluží, a že další informace jsou utajené, znovu se ovšem k problému nevyjádřilo. V rámci celé této bouře bylo Spintires staženo ze Steamu, v době psaní článku se na něj ještě nevrátilo a dokud nebude vše zase ťip ťop, pravděpodobně ani nevrátí. A tak umřela další kontroverze (a pikantní příběh). 

Tagy: 
Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kauza Spintires: Sabotoval vývojář svoji hru kvůli dluhům ze strany vydavatele?

Úterý, 8 Březen 2016 - 16:54 | Jeffik | Mě by zajímalo co to vlastně znamená v tomto...
Pondělí, 7 Březen 2016 - 20:43 | tony | Klasika naprosto funkční hra ale má jednu chybu a...
Pondělí, 7 Březen 2016 - 14:43 | HKMaly | ... konstrukter mostu ktery pozmeni vypocty v...
Neděle, 6 Březen 2016 - 22:34 | JVc | Vsak ano a proto presel k pro nej "dostupne...
Neděle, 6 Březen 2016 - 20:14 | petr22 | Co je to dostupnymi metodami? Tady to vypada ze...
Sobota, 5 Březen 2016 - 17:53 | JVc | Clovece vas bavi delat zadarmo? trpite snad...
Sobota, 5 Březen 2016 - 14:15 | Psycho Mantis | aneb další story jak získat publicitu pro svou...
Sobota, 5 Březen 2016 - 09:24 | Ferko Mrkvicka | https://en.wikipedia.org/wiki/Betteridge%...

Zobrazit diskusi