CDR.cz - Vybráno z IT

Kim ".com" chystá megašifrovaný Mega e-mail mimo USA

mega dotcom
Šifrované služby bez angažování amerických úřadů jsou nyní v módě. Zakladatel MegaUploadu o soukromí ví své, a proto připravuje vlastní a údajně bezpečnou e-mailovou službu.

Kim Dotcom je známý především díky své internetové službě MegaUpload, kterou FBI zrušila poté, co došlo k protestu proti cenzurním protipirátským zákonům. Dotcom se však nevzdává a přibližně po roce usilovných příprav přichází s novým vylepšeným MegaUploadem. Tentokrát pod zkráceným názvem Mega, který používá speciální šifrování.

Dotcom na začátku roku po startu cloudového úložiště Mega sliboval další zabezpečené služby, které by měly zahrnovat komunikační nástroj pro chatování, e-mailového klienta nebo multimediální server Megabox. Vikram Kumar, výkonný ředitel společnosti Mega, v rozhovoru pro ZDNet oficiálně prohlásil, že Mega v současné době pracuje na bezpečné šifrované e-mailové službě, která bude poskytovat vysokou úroveň zabezpečení a její servery se budou nacházet mimo Spojené státy americké. Klíče k dešifrování e-mailů navíc nebudou na jejich serverech, což pomůže zamezit čtení obsahu, kdyby se náhodou někdo cizí dostal fyzicky přímo k serveru.

mega facial

Vývoj bude trvat několik měsíců. Firma nechce nic uspěchat, lidem poskytne až finální produkt. Služba, do které nevidí americká vláda, by se tak mohla stát poměrně populární. Kumar také řekl, že přidání funkcí podobných Gmailu "není zcela nemožné, ale je to velmi, velmi těžké".

Podle zakladatele Megauploadu je soukromí na internetu ta nejdůležitější věc. Také na svém Twitter účtu @KimDotcom zveřejňuje nejrůznější příspěvky, ve kterých dbá na soukromí. Nedávno ukázal světu humorný obrázek, co si představuje pod pojmem šifrování obličeje. V dalších postech nabádá lidi rozjíždějící služby pro ochranu dat a šifrování, aby svůj byznys nezačínali v zemích, jako je Amerika, Anglie, Kanada, Austrálie a Nový Zéland, kde je odposlech obyvatel na denním pořádku. Jako ideální zemi považuje Island, kam se v případě přijetí novozélandské odposlouchávací legislativy chce sám přesunout.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kim ".com" chystá megašifrovaný Mega e-mail mimo USA

Středa, 21 Srpen 2013 - 18:57 | Izak | No oni uz to stejne ani nestihaji sledovat, pote...
Středa, 14 Srpen 2013 - 19:43 | Nick | Funkce podobné Gmailu proboha k čemu? Stejně...

Zobrazit diskusi