CDR.cz - Vybráno z IT

Nový Mega(upload) již tuto sobotu, Kim sází na šifrování a online aplikaci

BAN FBI Megaupload
Jak Kim Dotcom slíbil, tak také udělal. Již tuto sobotu pustí do světa druhou generaci svého kontroverzního počinu Megaupload, respektive nově pojmenovanou již jen zkráceně jako Mega. Původní verze stránek je stále zablokována americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI).

Do vínku dostal nový Mega opravdu mnoho zásadních "dárků", ať už hovoříme o vůbec samotném provozu, struktuře, změn v ovládání, tak právních standardů. Megaupload v podobě, v jaké si ho pamatujeme, je již minulostí. Kim Dotcom si plně uvědomuje nedostatky, kvůli kterým zažíval v uplynulém roce velmi krušné chvíle. Ocitl se kvůli nim i chvíli za mřížemi. Je to tak možná trochu kouzlo (ne)chtěného, že téměř po roce od zablokování Megauploadu, spouští Kim novou generaci této internetové úschovny dat.

Mega-startmega-countdown

Co se změnilo? Vycházet můžeme pouze z informací, které jsou uveřejněné na osobních Kimových stránkách a Twitteru. Z oblasti uživatelského rozhraní se odpustí od desktopové aplikace, vše se přesune do okna prohlížeče – do propracovaného a intuitivního rozhraní, tzv. Online Mega Managera. S ním by se měl uživatel setkat ať už při stahování, tak při uploadu dat na web. Když už jsem u toho uploadu: z důvodu nového přístupu k ukládání uživatelských dat (chápejme jako zbavení se odpovědnosti pro provozovatele) bylo zavedeno speciální šifrování, které probíhá transparentně přímo v prohlížeči, a to v reálném čase. Samozřejmě tím samým způsobem pak bude probíhat i jejich případná dešifrace, tedy za předpokladu, že "stahovač" bude vlastnit unikátní klíč uploadera. Bez něj nebude možné data rozšifrovat, Mega tak nemůže nikterak blíže data analyzovat.

K tématu:

KimDotcom_on_Twitter004

Potvrdila se také domněnka o tzv. "Cloudovém RAIDu". Již teď je možné na oficiálních internetových stránkách kontaktovat Mega a zapojit se aktivně se svým serverem do projektu. Specifika partnerského hostingu jsou stanovena na nejméně 20 TB diskového prostoru, kvalitní RAID řadiče, minimálně 4 GB RAM, operační systém Linux a internetové připojení 1 Gbps (preferováno 2 Gbps). Zapojit se může takřka jakákoliv hostingová společnost splňující tyto technické náležitosti a nesídlící ve Spojených státech. Právě zkušenosti s odstavením serveru bez potřeby podstupovat soudní líčení je dostatečným argumentem pro Mega, aby spolupráci s americkými hostingy nerealizoval. Na druhou stranu maximální dostupnost služby i v případě odstavení klíčových serverů je priorita číslo jedna, proto není jiné volby, než se se službou otevřít široké veřejnosti.

Nový Mega v obrazech

Mega-screenshot-0123Mega-screenshot-0124Mega-screenshot
Mega-screenshot-012Mega-servers

"Rebel" Kim Dotcom

KimDotcom_on_TwitterKimDotcom_on_Twitter003KimDotcom_on_Twitter002

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový Mega(upload) již tuto sobotu, Kim sází na šifrování a online aplikaci

Neděle, 20 Leden 2013 - 19:48 | Klop Klop | heslo nemusi byt osobitne, môze byt aj sucastou...
Čtvrtek, 17 Leden 2013 - 16:14 | HKMaly | Nojo, jenze zatimco film ma nekolik GB, klic je...
Čtvrtek, 17 Leden 2013 - 15:45 | George eLzyx | ne, je zapotřebí stahovat další :-P
Čtvrtek, 17 Leden 2013 - 13:50 | Tom27 | To nas vlastne vraci na zacatek, kdyz si pred...
Čtvrtek, 17 Leden 2013 - 12:39 | Venda | Ne tak uplne, RAR uz nebude potreba heslovat, ten...
Čtvrtek, 17 Leden 2013 - 10:15 | pg | K tomu se dá říct jediné: "Vám nestačí jedno...
Čtvrtek, 17 Leden 2013 - 06:18 | Alexandra Stanovska | Nu, holt, bude treba nielen linku a heslo k RARu...

Zobrazit diskusi